Bugenwilla - uprawa, pielęgnacja, kwitnienia

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bugenwilla-jak ją uprawiać?

Post »

Antenka52 - moja bugenwilla w tej chwili ma 30 cm. młode, jasne i wątłe przyrosty, które na wiosnę skrócę o połowę.
Rośnie w 25 l. donicy już od 4 lat i jeszcze jej nie będę przesadzała, mimo to,że jest duża. Czytałam, że bugenwille gdy rosną w ciasnych donicach, to lepiej kwitną. Chyba to prawda, bo tamtego lata pięknie mi kwitła. Podłoże musi być lekko zasadowe, ja dodaję do ziemi uniwersalnej potłuczone skorupki jaj, inni kredę. :)
Pozdrawiam.
antenka52
100p
100p
Od: 11 lis 2013, o 09:35

Post »

to i ja chyba jej nie będę ruszała ma dość sporą doniczke ale i ona jest spora myślę żę ma 1 m wysokości kupiłam taką ubiegłego lata już ja podcięłam sporo te zdrewniałe badyle teraz ma dużo oczek popuszczanych.Jutro zrobię fotkę i wstawie , ile widziane i zdjęcia waszych obecnie
zapraszam do mojego wątku kwiatowego
Mój taras tego lata zapraszam
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

antenka52 - Oto ona na chwilę obecną.

Obrazek

..a tak wyglądała latem.

Obrazek

Milej niedzieli. :wit
antenka52
100p
100p

Post »

no jestem pod wrażeniem twojej bugenwilli piękny okaz a ile listków ma .Moja to goła jak święty turecki i moja kwitnie na fioletowo zaraz zrobie fotke jak teraz wygląda

Obrazek

Mam pytanie odnośnie bugenwilli .Kilka dni temu jak wcześniej pisałam zabrałam ją w ciepłe miejsce do pokoju .Podcięłam ,podlewam i dzisiaj zauważyłam że w każdym miejscu gdzie popuszczała młode pojawiły się pączki .Czy ona będzie tak od razu o tej porze kwitła. Czy to jest prawidłowe zachowanie , czy na to wszystko nie za wcześnie?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bugenwilla np. w Egipcie kwitnie "na całego" Twoja też chce tak samo, ale na Twoim miejscu usunąłbym wszystkie pączki bo to jak na nasz klimat
jest za wcześnie.

Dwa tygodnie temu próbowałem ukorzenić małe szczepki pobrane od roślin z półwyspu Synaj najprostszą metodą hydroponiczną tj. doniczką z dużymi otworami w dnie, wypełnioną seramisem i postawioną w podstawkę wypełnioną wodą. Szczepek było około 40, stały w boksie z adeniami w temp. 27-29 stopni w dzień i 20 stopni w nocy, doniczka przykryta była folią. Wszystkim szczepkom usunąłem resztki zwiędłych liści, ucięte końcówki pędów posmarowałem maścią ogrodniczą.

Obrazek

Dzisiaj po raz pierwszy usunąłem folię i stwierdzam, że szanse na ukorzenienie tych szczepek znacznie wzrosły, większość z nich wypuściła już listki, tylko może trzy pędy nie przyjęły się.

Obrazek

Do końca okresu ukorzenienia wg fachowców zostało jeszcze trzy tygodnie i tyle będą stały pod sztucznym oświetleniem.

Obrazek

Do boksu wstawiłem je już bez worka foliowego bo miały w worku bardzo dużą wilgotność i bałem się żeby nie złapały pleśni.
W boksie mają i tak zwiększoną wilgotność bo codziennie zraszam rośliny opryskiwaczem.
Po okresie inkubacji przesadzę młode rośliny do małych doniczek z nowym podłożem(zastosuje miedzy innymi drobno mieloną brązową skałę wulkaniczną)

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Moja bugenwilla ma pączki kwiatowe.Zimowała w chłodnej łazience.Czy dać jej zakwitnąć?
Przyznam,że nie widziałam jeszcze jej kwiatów i troszkę mi szkoda usuwać.Ma tylko 3 takie skupiska które wyglądają na pąki.Jest prosta i długa.Przy ziemi ma 2 gałązki z pączkami i na szczycie 1.
Jest b.wysoka.Przyciąć ją?
izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2012, o 12:39

Post »

Joluś jak chcesz wyprowadzić na "drzewko" to na razie nie przycinaj góry,niech zakwitnie,a później obetniesz przekwitnięte kwiatostany i w to miejsce ruszą nowe pędy,z których możesz uformować koronę.Obetnij tylko dolne odrosty.
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
antenka52
100p
100p

Post »

Witam i ja serdecznie , właśnie jakoś cichutko na wątku o bugenwilli. Moje mają się dobrze jedna mniejsza ma dużo paków i już wybarwiają się na różowo. Nie za wcześnie na to kwitnienie? .Druga większa ze zdjęcia, które niedawno wstawiłam zrzuciła zalążki paczków i puszcza ładne listki .Zdecydowałam że w tym roku nie będę ich przesadzała. Zobaczymy co uda mi się wychodować.
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Po zdjęciu folii z doniczki niektóre młode listki zwiędły, ale liczę, że co najmniej 60% już korzonki wytworzyło. Najbardziej wrażliwe z kolorów to żółte i one właśnie najsłabiej się przyjęły.

Obrazek

Niektóre pędy adenium z ładnymi listkami przyciąłem aby stwierdzić czy wyrosną i ile będą miały pąków. Na tym zdjęciu są widoczne z lewej strony. Za tydzień wyjmę młode sadzonki i pokażę jakie wytworzyły korzenie, posadzę do nowych doniczek z nowym podłożem.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
fumikko
100p
100p
Od: 2 cze 2013, o 23:03

Post »

Bardzo jestem ciekaw czy się ukorzeniły, mi puszczały listki(nawet 2-3) ale jak po ok 4 tygodniach sprawdzałem to nie miały korzonków, do tej pory tylko kilka udało mi się ukorzenić.
antenka52
100p
100p

Post »

Dwa lata temu też przywiozłam takie badyle z wakacji z ciepłych krajów wyglądały podobnie jak te JERZYKA rozwijały się listki , ale okazało się że ani jeden mi się nie udało utrzymać ,uschły wszystkie tylko jeden z korzeniami wyrwałam mam go 3 rok ale jeszcze nie zakwitł nie wiem jaki kolor udało mi się uchodować .
antenka52
100p
100p

Post »

Włąśnie się zastanawiam co nie tak z nią robię.Pierwszej zimy nie wiedziałam co i jak i stała w cieple w domu więc myślałam że coś nie tak ,ale teraz stała na zimnym balkonie obudowanym w temp.+10 stopni teraz ja zabrałam do domu jak pozostałe dwie i tamte maja pąki a ta puściła dużo liści i tyle ciekawe co teraz będzie. Ciekawość mnie zżera bo nie wiem jaki kolor upolowałam,
fumikko
100p
100p
Od: 2 cze 2013, o 23:03

Post »

U mnie co roku w zimie zrzucają całkowicie liście i dopiero na wiosnę odbijają nowe. Podobno to całkiem normalny objaw, lubią sobie odpocząć w zimie.
antenka52
100p
100p

Post »

Obrazek
tak wygląda moja bugenvilla w dniu dzisiejszym .Podlałam ją dzisiaj odrobiną nawozu .
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Na dzień dzisiejszy ukorzeniane bugenwille rosną ładnie.

Obrazek

Niektóre młode pędy mają po 3 cm.

Obrazek

Są takie, które rosną wolniej, w poniedziałek wyjmę wszystkie z hydroponiki i te najbardziej ukorzenione powędrują do innego podłoża, natomiast słabiej ukorzenione posiedzą jeszcze w hydroponice.

Obrazek
Jerzy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”