Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.7

Post »

Hej Moniś, widzę, że nas obu nie było przez ten ostatni czas :) .
Piękne zmiany w Twoim ogrodzie, coraz bardziej wygląda jak typowy angielski ogród, można go będzie podziwiać całymi dniami ;:167

Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

vertigo pisze: Obrazek
Witaj Moniu ;:196 . Narrreszcie jesteś :D .
Martwiłam się, czy w ogóle wrócisz na forum po tych postach tchnących smutkiem ... Ale jest ono w pewnym sensie umilaczem życia, więc nadzieja była ;:333 .
Gdzieś ostatnio czytałam, chyba w Działkowcu, o terapii ogrodem i podpisuję się pod taką terapią dwoma rękami i nogami ;:215 . Najlepsza na nerwy, smuty, dołki, żale, zawody, rozczarowania, ale też na stawy, kości i ogólną gibkość, prawda :lol: ? Żeby jeszcze więcej czasu na to wszystko było ...

Ale zaraz, zaraz ... miałam pozachwycać się tym cuuudnym floksem ;:167 . Jest przepiękny!
Widziałam go kilka dni temu w jednym sklepie internetowym i okropnie mi się spodobał ;:173 . Powiedz jak Ci rośnie? Jesteś z niego zadowolona? Łapie mączniaka?
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

AniaDS pisze:Hej Moniś, widzę, że nas obu nie było przez ten ostatni czas :) .
Piękne zmiany w Twoim ogrodzie, coraz bardziej wygląda jak typowy angielski ogród, można go będzie podziwiać całymi dniami ;:167

Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196
Aniu, mój ogród ciągle niedokończony, ale może kiedyś doczekam się, że będzie taki jak tego oczekuję :lol: ;:306 Przez to, że czasami różowy nie pasuje do drugiego różowego, wciąż przenoszę, przesadzam, wykopuję i wszystko rośnie wolniej, bo nie może się dobrze zadomowić. W tym roku powinno już być mniej zmian, tylko kosmetyka, więc mam nadzieję, że w końcu rośliny zaczną rosnąć :lol:

-- Pt 31 sty 2014 17:06 --
Rozeta pisze:
vertigo pisze: Obrazek
...Ale zaraz, zaraz ... miałam pozachwycać się tym cuuudnym floksem ;:167 . Jest przepiękny!
Widziałam go kilka dni temu w jednym sklepie internetowym i okropnie mi się spodobał ;:173 . Powiedz jak Ci rośnie? Jesteś z niego zadowolona? Łapie mączniaka?
:wit :wit :wit
U mnie żaden floks nie łapie mączniaka - jest dość wietrznie, więc może dlatego?
Floksik jest ładny, średniej wysokości, kwiaty są śliczne, ale nieco mniejsze niż tradycyjne odmiany. Mimo wszystko warto go mieć.U mnie rośnie przy białych różach Tranquillity i William&Catherine - ładnie się komponuje :D
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Cześć Moniczko mało bywasz na forum ;:168
Gdzie można kupić tego floksa ;:108
Zamawiasz nowe róże :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

majka411 pisze::wit Cześć Moniczko mało bywasz na forum ;:168
Gdzie można kupić tego floksa ;:108
Zamawiasz nowe róże :D
Witaj, Majeczko :wit
Floksa kupiłam u Bilskich rok temu. Jest dokładnie taki jak na foto ;:333 .
Jeśli chodzi o róże, to zamówiłam 4szt. Tranquillity - nie wychodzą tanio, ale są mi potrzebne, zamówiłam też kilka bylin, zobaczymy, może jeszcze coś zamówię w krajowych szkółkach ;:173 Chyba domówię jeszcze Claire Austin, White Cover i Novalis na rabatę komponowaną późnym latem i jesienią.
A jak Twoje zamówienia? Będą nowe róże?
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Moniczko na obecną chwilę mam w koszyczku dwie róże Lady of Shalott i Munstead Wood.
Czekam jeszcze z decyzją co dalej..... zawsze na wiosnę pokazują się perełeczki :;230

Na jesieni zamówiłam bardzo dużo róż, wiele mam jeszcze zadołowanych. Te które domówiłam teraz wybierałam specjalnie na mocniejsze akcenty kolorystyczne. ;:108
Muszę sprawdzić jak kolorystycznie wypadnie mi połączenie na rabatach. Lubię kolory, ale dobór ich musi być przemyślany.
Również zamówiłam sporo bylin.... :heja Mam z ubiegłego roku 2 floksy, które mocno mi zawróciły w głowie stąd moje
pytanie o Twojego. One mi pięknie kwitły do jesieni i były zdrowe. :heja
Nie znam tego sklepu... możesz mi wstawić link?
Jestem bardzo ciekawa jak obsadzisz nowe jesiennie rabaty ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

majka411 pisze:Moniczko na obecną chwilę mam w koszyczku dwie róże Lady of Shalott i Munstead Wood.
Czekam jeszcze z decyzją co dalej..... zawsze na wiosnę pokazują się perełeczki :;230

Na jesieni zamówiłam bardzo dużo róż, wiele mam jeszcze zadołowanych. Te które domówiłam teraz wybierałam specjalnie na mocniejsze akcenty kolorystyczne. ;:108
Muszę sprawdzić jak kolorystycznie wypadnie mi połączenie na rabatach. Lubię kolory, ale dobór ich musi być przemyślany.
Munstead Wood bardzo mi chorował jesienią. Ciekawe jak się sprawdzi u Ciebie. Kwiaty są bardzo ładne, ale wg mnie ta róża wymaga oprysków, a jak wiesz, ja ich nie stosuję, raczej wolę wybierać takie odmiany, które tego nie wymagają.
Również zamówiłam sporo bylin.... :heja Mam z ubiegłego roku 2 floksy, które mocno mi zawróciły w głowie stąd moje
pytanie o Twojego. One mi pięknie kwitły do jesieni i były zdrowe. :heja
Nie znam tego sklepu... możesz mi wstawić link?
sprzedaje na alleegro pod nickiem paeonia_pl
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=5670678
Jestem bardzo ciekawa jak obsadzisz nowe jesiennie rabaty ;:108
Tradycyjnie :lol:
Jak wiesz, u mnie nie ma szaleństwa w kolorach - albo białe, ecru, różowe albo fioleciki.
Te rabaty na wprost ławeczki są w bieli i lawendowym. Lawendowy kolor dają byliny, które staram się specjalnie dobierać kolorystycznie, żeby w jednej tonacji, a róże wszystkie w bieli - Artemis, White Cover, Swany, Tranquillity. Posadzonych jest też kilka sztuk róży Novalis, ale jeszcze muszę kilka dosadzić. Myślę też nad dokupieniem kilku w bieli. Szkoda, że w krajowych szkółkach tak mało mamy wyboru w tych odmianach...
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj u mnie deszczowo, temperatura dodatnia, odwilż na całego, idzie wiosna ;:173 ;:3
Kilka różowości z ubiegłego sezonu, zanim nadejdzie pora na nowe fotki ...
Obrazek

Comte de Chambord
Obrazek

Uetersens Roseprinzessin
Obrazek

Spirit of Freedom
Obrazek

Aphrodite
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kilka widoczków - możliwe, że już były gdzieś wczśniej te fotki...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja różanka w podobnych kolorach :D Dosadzam ciemne róże, a na razie i tak mylą mi się odmiany bladawców :D
Odwilży jeszcze nie widać, choć wreszcie 0 stopni.
Zdjęcia zapierają dech :shock:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewamaj66 pisze:Moja różanka w podobnych kolorach :D Dosadzam ciemne róże, a na razie i tak mylą mi się odmiany bladawców :D
Odwilży jeszcze nie widać, choć wreszcie 0 stopni.
Zdjęcia zapierają dech :shock:
Dziękuję, Ewuniu ;:168
Bardzo brakuje letnich pejzaży za oknem, więc dobrze, że chociaż zdjęcia pozostały po minionym sezonie.
Dzisiaj zrobiłam sobie spacer po ogrodzie i co się okazuje - część róż ma się znakomicie, pędy zielone, widoczna chęć tworzeniach nowych liści i pędów, ale niestety niektóre róże mają ciemne pędy :roll: Mam nadzieję, że to tylko czasowo...
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Monia, piękne widoczki ;:170
Spirit of Freedom cudna, jak się u Ciebie sprawuje? Mam nadzieję, że upały jej nie straszne, bo posadziłam ją jesienią pod południową ścianą domu.... :roll:
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Monia nawet jak już gdzieś były te widoczki to i tak są takie piękne że można by je oglądać w nieskończoność ;:215 ta ławeczka z hortensjami cudo ;:215 i rabatki z różną roślinnością nie koniecznie różaną też wspaniałe ;:215
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Do tej pory nie wychodziłam do ogrodu, bo okropnie wiało, może jutro się uda. Te róże, które rosną przy domu wyglądają przyzwoicie, pozostałym się nie przyglądałam. Te niskie mnie nie martwią, i tak je tnę. Gorzej z pnącymi. Marne -20 nie powinno im szczególnie zaszkodzić :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

robaczek_Poznan pisze:Monia, piękne widoczki ;:170
Spirit of Freedom cudna, jak się u Ciebie sprawuje? Mam nadzieję, że upały jej nie straszne, bo posadziłam ją jesienią pod południową ścianą domu.... :roll:
Kasiu, Spirit of Freedom ma się u mnie bardzo dobrze, nie choruje, ładnie trzyma kwiaty, choć mają tendencję do pochylania się, ale nie przeszkadza mi to :D .

-- Wt 04 lut 2014 08:09 --
edulkot pisze:Monia nawet jak już gdzieś były te widoczki to i tak są takie piękne że można by je oglądać w nieskończoność ;:215 ta ławeczka z hortensjami cudo ;:215 i rabatki z różną roślinnością nie koniecznie różaną też wspaniałe ;:215
Dziękuję, Majeczko, gdzie mi tam do cudnych fotek. Nie mam do tego ani odpowiedniego sprzętu ani czasu - szybkie foto i już ;:173 .
Bardzo jestem ciekawa jak będą się miały w tym roku rośliny po tej lekkiej zimie ;:224

-- Wt 04 lut 2014 08:12 --
ewamaj66 pisze:Do tej pory nie wychodziłam do ogrodu, bo okropnie wiało, może jutro się uda. Te róże, które rosną przy domu wyglądają przyzwoicie, pozostałym się nie przyglądałam. Te niskie mnie nie martwią, i tak je tnę. Gorzej z pnącymi. Marne -20 nie powinno im szczególnie zaszkodzić :wink:
U mnie piękne słońce od dwóch dni - czuć wiosnę w powietrzu :heja
Marne -20 mogło zaszkodzić i to mnie właśnie martwi, bo wcześniej było zbyt ciepło, soki krążyły w różach, bo wciąż były zielone liście na niektórych i pączki gotowe do wypuszczania :?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”