Co nieco z mojej kuchni
Re: Co nieco z mojej kuchni
Dokładnie, również czekam na jakieś nowe fajne przepisy
Gdyby nie pozycjonowanie to firmy nie byłyby znane i popularne. Jakość pozycjonowania http://www.ditum.org" onclick="window.open(this.href);return false; jest ważna, a takową zapewnią jedynie specjaliści. Warto zatem dbać o solidne pozycjonowanie stron, bo to absolutna podstawa.
Re: Co nieco z mojej kuchni
Przepraszam, ale dawno mnie tu nie było...wiele spraw i kłopotów... ale już jestem. Mam kilka nowych zdrowych potraw które zrobiłam i uważam, że warte są wypróbowania.
LECZO DUKAN Z MIĘSEM Z INDYKA
500 g mielonego mięsa z indyka (mogą być zmielone filety z indyka)
300 g czerwonej świeżej papryki
7 g papryczki chilli (jak ktoś woli bardziej ostro to więcej)
400 g pieczarek
200 g cebuli
150 g cukinii
7 g czosnku (jeden - dwa ząbki)
2 puszki krojonych pomidorów
papryka słodka mielona
sól
pieprz
1. Włożyć mięso na patelnię teflonową na małym ogniu. Lekko podpiec i przełożyć do garnka.
2. Następnie na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę, paprykę, czosnek i na końcu pieczarki oraz papryczkę chilli.
3. Jak już warzywa zmiękną przerzucić wszystko do garnka z mięsem i dodać pomidory w puszcze, słodką paprykę i posolić. Dusić na małym ogniu około pół godziny.
4. Po 15 minutach dodać pokrojoną cukinię.
5. Można doprawić leczo jeszcze ziołami ? takimi jakie lubimy. Oregano lub zioła prowansalskie będą fajnie pasowały.
6. Z przepisu wychodzi około 2 litrów lecza.
Nie mam zdjęcia, ale smakuje znakomicie i jest mało kaloryczne. Najbardziej smakuje z bagietką lub świeżą chrupiącą inną bułką, np. bułką graham.
LECZO DUKAN Z MIĘSEM Z INDYKA
500 g mielonego mięsa z indyka (mogą być zmielone filety z indyka)
300 g czerwonej świeżej papryki
7 g papryczki chilli (jak ktoś woli bardziej ostro to więcej)
400 g pieczarek
200 g cebuli
150 g cukinii
7 g czosnku (jeden - dwa ząbki)
2 puszki krojonych pomidorów
papryka słodka mielona
sól
pieprz
1. Włożyć mięso na patelnię teflonową na małym ogniu. Lekko podpiec i przełożyć do garnka.
2. Następnie na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę, paprykę, czosnek i na końcu pieczarki oraz papryczkę chilli.
3. Jak już warzywa zmiękną przerzucić wszystko do garnka z mięsem i dodać pomidory w puszcze, słodką paprykę i posolić. Dusić na małym ogniu około pół godziny.
4. Po 15 minutach dodać pokrojoną cukinię.
5. Można doprawić leczo jeszcze ziołami ? takimi jakie lubimy. Oregano lub zioła prowansalskie będą fajnie pasowały.
6. Z przepisu wychodzi około 2 litrów lecza.
Nie mam zdjęcia, ale smakuje znakomicie i jest mało kaloryczne. Najbardziej smakuje z bagietką lub świeżą chrupiącą inną bułką, np. bułką graham.

Re: Co nieco z mojej kuchni
DUSZONY FILET Z ŁOSOSIA
Samo zdrowie.
Składniki:
około 250 g. łososia
przyprawa do ryb
czerwona cebula
czosnek
cytryna
sól, pieprz
Wszystkie składniki wedle uznania, kto i ile lubi.
Na dość dużej folii aluminiowej układamy pokrojoną w dowolnej formie cebulkę (ja pokroiłam cebulę w plasterki) na to układamy już przyprawionego z każdej strony łososia przyprawą do ryb, solą i pieprzem i na wierzch dajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Delikatnie skropić łososia sokiem z cytryny i dodatkowo na wierzch położyć 1-2 cienkie plasterki cytryny. Wszystko zawinąć w folię i włożyć do żaroodpornego naczynia, bo mogą wypłynąć soki z ryby. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec go przez 25 min.
Smacznego!


Samo zdrowie.

Składniki:
około 250 g. łososia
przyprawa do ryb
czerwona cebula
czosnek
cytryna
sól, pieprz
Wszystkie składniki wedle uznania, kto i ile lubi.
Na dość dużej folii aluminiowej układamy pokrojoną w dowolnej formie cebulkę (ja pokroiłam cebulę w plasterki) na to układamy już przyprawionego z każdej strony łososia przyprawą do ryb, solą i pieprzem i na wierzch dajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Delikatnie skropić łososia sokiem z cytryny i dodatkowo na wierzch położyć 1-2 cienkie plasterki cytryny. Wszystko zawinąć w folię i włożyć do żaroodpornego naczynia, bo mogą wypłynąć soki z ryby. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec go przez 25 min.
Smacznego!


Re: Co nieco z mojej kuchni
Fotki smakowite.A wiesz ,że DUKANOWI zabrali pozwolenie na leczenie?Nie ma prawa leczyć ludzi.
Re: Co nieco z mojej kuchni
Pestka - O!
tego to nie wiedziałam, ale powiem ci szczerze, że nie leczę się jego sposobem, po prostu ma kilka potraw które czytałam i są zdrowe, smaczne i dietetyczne.
xrob - cieszę się
Zrób sobie a nie pożałujesz. Łosoś jest tłustą rybą, ale zrobiona w odpowiedni sposób np. przez duszenie wydobywa z siebie chyba najlepszy smak mięsa.

xrob - cieszę się

Re: Co nieco z mojej kuchni
rosarita pisze:Pestka - O!tego to nie wiedziałam, ale powiem ci szczerze, że nie leczę się jego sposobem, po prostu ma kilka potraw które czytałam i są zdrowe, smaczne i dietetyczne.
xrob - cieszę sięZrób sobie a nie pożałujesz. Łosoś jest tłustą rybą, ale zrobiona w odpowiedni sposób np. przez duszenie wydobywa z siebie chyba najlepszy naturalny smak mięsa.
Re: Co nieco z mojej kuchni
diety Dukana nie stosuję,ale w TV aż huczy o jego sytuacji.Przepisy z pewnością są ciekawe i godne polecenie,ale jako ciekawostka smakowa,a nie jako dieta.Ciekawe co teraz zrobią kobiety,które od lat są wierne jego diecie 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 42
- Od: 25 sty 2012, o 08:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie
- Kontakt:
Re: Co nieco z mojej kuchni
wygląda smakowicie tylko czy dzieci chciałyby jeśc
Re: Co nieco z mojej kuchni
Moja propozycja dla śniadanie:
Porcja dawki węglowodnanów bardzo potrzebnych na początek dnia. 
2 kromki chleba (najlepiej pełnoziarnistego)
masło orzechowe (ja smaruje masło orzechowe bez cukru i bez soli)
banan
borówki (ewentualnie można dodać kiełki, ale ja w tej chwili ich nie miałam)
SMACZNEGO

i przykładowe zdjęcie: bułka graham z kiełkami lucerny zamiast borówek (nie polecam na bułce ponieważ ciężko jest rozprowadzić masło orzechowe. Do tego bardziej pasuje chleb)



2 kromki chleba (najlepiej pełnoziarnistego)
masło orzechowe (ja smaruje masło orzechowe bez cukru i bez soli)
banan
borówki (ewentualnie można dodać kiełki, ale ja w tej chwili ich nie miałam)
SMACZNEGO


i przykładowe zdjęcie: bułka graham z kiełkami lucerny zamiast borówek (nie polecam na bułce ponieważ ciężko jest rozprowadzić masło orzechowe. Do tego bardziej pasuje chleb)

Re: Co nieco z mojej kuchni
co do poprzedniego postu (muszę tutaj pisać, bo już nie mogę go edytować) powinno się jeszcze wypić sok warzywno - owocowy.
2 średnie marchewki
1 jabłko
1 seler naciowy
Pycha, pycha
2 średnie marchewki
1 jabłko
1 seler naciowy
Pycha, pycha

Re: Co nieco z mojej kuchni
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Co nieco z mojej kuchni
Oryginalny de volaille (bo tak to się pisze) powinien mieć w środku tylko koperek i masło lub masło ziołowe z dodatkiem czosnku. Istnieją jednakże różne ich warianty, w niektórych mogą być przyprawy i zioła albo też ser. Jak to mówi Magda Gessler - ,,de volaille powinien sikać na nas po przekrojeniu".rosarita pisze:Devolay z piersi kurczaka
Składniki dla 4 osób:
2 duże piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 łyżki koperku (najlepiej świeżego)
4 łyżeczki masła
3 jajka do panierki
bułka tarta i mąka
ok. 100 g sera żółtego w kawałkach
sól , pieprz, papryka ostra mielona
Najpierw należy zeszklić drobno pokrojony czosnek. Następnie piersi myjemy, osuszamy, kroimy na 4 części wzdłuż i ostrożnie tłuczemy przez folię spożywczą, tak aby pierś się nie rozpadła i nie porobiły się dziury. Doprawiamy filety solą, pieprzem i papryką mieloną do smaku.
Ser pokroić na grube paski, koperek drobno posiekać i po kolei, na 4 przygotowane filety nakładać po porcji sera żółtego, masło z czosnkiem i koperek. Zwijać od najszerszej części fileta. (można sobie pomóc szpikulcami do mięsa lub wykałaczkami do szaszłyków)
Trzeba tą czynność zrobić dość zwarcie, tak aby podczas smażenia kotlety się nie rozpadły. Przed smażeniem obtoczyć w jajku i w mące i smażyć na rozgrzanym oleju, do czasu aż zarumienią się na złoty kolor.
Smacznego.

Beata
Re: Co nieco z mojej kuchni
Golonka z indyka
Składniki na 4 os.:
4 golonki
ok. 80 dkg marchewki
kilka pietruszek, seler, por
ok. 80 dkg cebuli
kilka suszonych pomidorów
ze dwie łyżki przypraw* (np.vegeta, jarzynka, przyprawa do ziemniaków), sól
można dodawać więcej warzyw albo mniej, można dorzucić pieczarki, paprykę, cukinię, czosnek, właściwie co jest pod ręką i na co macie ochotę. Ja zrobiłam to jako danie jednogarnkowe i dodałam kilka ziemniaków i cukinii.
Przygotowanie:
Golonki umyć, zasypać przyprawą, odstawić do lodówki na 2 godz. a najlepiej na całą noc. Następnie zrumienić na patelni teflonowej. Obrać i skroić warzywa. Marchewki, pietruszki, por - grube talarki. Cebule w piórka, ziemniaki w plastry, seler - gruba kostka. Wymieszać warzywa z resztą przypraw i suszonymi pomidorami. Do rękawa dać golonki i warzywa, wszystko włożyć do żaroodpornego naczynia albo po prostu na blachę i piec ok. 1,5-2h w 180-190 stopni. Gdy mięso będzie odchodzić od kości to znaczy, że jest dobre.
Polecam. Szybkie i bardzo dobre danie.

Składniki na 4 os.:
4 golonki
ok. 80 dkg marchewki
kilka pietruszek, seler, por
ok. 80 dkg cebuli
kilka suszonych pomidorów
ze dwie łyżki przypraw* (np.vegeta, jarzynka, przyprawa do ziemniaków), sól
można dodawać więcej warzyw albo mniej, można dorzucić pieczarki, paprykę, cukinię, czosnek, właściwie co jest pod ręką i na co macie ochotę. Ja zrobiłam to jako danie jednogarnkowe i dodałam kilka ziemniaków i cukinii.
Przygotowanie:
Golonki umyć, zasypać przyprawą, odstawić do lodówki na 2 godz. a najlepiej na całą noc. Następnie zrumienić na patelni teflonowej. Obrać i skroić warzywa. Marchewki, pietruszki, por - grube talarki. Cebule w piórka, ziemniaki w plastry, seler - gruba kostka. Wymieszać warzywa z resztą przypraw i suszonymi pomidorami. Do rękawa dać golonki i warzywa, wszystko włożyć do żaroodpornego naczynia albo po prostu na blachę i piec ok. 1,5-2h w 180-190 stopni. Gdy mięso będzie odchodzić od kości to znaczy, że jest dobre.
Polecam. Szybkie i bardzo dobre danie.

