Ogródkowy bloog

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowy bloog

Post »

Agnieszko!
Nie wiem co to było za drzewko. Ten pień już był a bok odbijały jakieś rachityczne gałązki wiśni. Z tyłu przy walącym się płocie aż do miejsca gdzie są ułożone kamyczki pod ognisko rósł dziki bez, którego dzikie odrosty wyłaziły aż do tych kamyczków. Wycinałam go dwa sezony. Został po nim pień, który jesienią zasypałam saletrą i zawinęłam folią w nadziei, że się rozłoży.Ten goły krzaczek to forsycja, która pięknie zasłania ten kącik.
Zrobiłam na szybko taki odręczny rysunek "poglądowy". Marzy mi się postawić taką gotową kratkę a przed nią rabatę otoczoną takim samym drewnianym płotkiem jak ten kawałek widoczny na zdjęciu.

Obrazek

Aniu!
Niestety nie mamy prądu i trzeba sobie jakoś radzić. U nas też nie wolno palić ognisk. Późną jesienią palimy liście itp. W tym czasie dużo działkowców pali na działkach i nie robią z tego problemu. W lecie w tym miejscu stawiamy grilla. Zaopatrzyłam się też w taką malutką walizkową kuchenkę turystyczną na gaz w aerozolu więc woda na kawkę jest. :)

Madziu!
Marzą mi się clematisy puszczone po kratce (białe) a na rabatce oczywiście posadzę lilie i z przodu liliowce. Ten kącik to jedyne miejsce gdzie latem nie mam cienia. Z drugiej strony kratki postawię wąskie doniczki z jakąś cebulką , koperkiem i trawkami dla moich pupilków. Chciałbym jeszcze przy kratce altanki (której jeszcze nie ma ) posadzić pnącze kiwi.
Nie wiem ile mi wyjdzie z tych moich planów i czy wszystko co planuję uda się zrobić ale jakiś kroczek do przodu na pewno zrobię. Czeka nas jeszcze reanimacja altanki począwszy od naprawy dachy a to już wymaga nakładów finansowych.
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Elu!
Witaj! Nie próbowałam jeszcze siać do gruntu. Bardzo jestem ciekawa czy ta metoda się sprawdza. Musisz koniecznie dać znać jak wykiełkują liliowce. Wszyscy będziemy trzymać kciuki za Ciebie.;:168
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu- nie przypominam sobie nic o ziemi z Częstochowy :;230 To grunt z OBI ma wysoko ustawioną poprzeczkę :wink:
Ciekawe plany ogrodowe i pracowity sezon przed Tobą!
Ciekawa jestem co planujesz z dachem altanki..?
U Rodziców mamy altanke i miałam na nią taki pomysł- dach jest deskowany surowymi deskami- zwykłe, nawet niczym nie impregnowane. Na to położony jest gont z LM- karpiówka. Brzegi daszku osłonięte blachą- taką jak czasem daje się na parapety czy brzegi dachów.. Gont zachodzi na ten blaszany brzeg. W altance można siedzieć w deszczu, a deski nie pleśnieją- altanka stoi już ok 8 lat i jak na razie ma się dobrze. Ponieważ w tamtym czasie nie dysponowałam zdolnymi męskimi rękoma- to deskowanie zrobił mi zaprzyjaźniony stolarz, a gonty kładł Pan, który pomagał Rodzicom w koszeniu działki- stałam przy nim z ulotką informacyjną z LM i wg porad w niej udzielanych kładliśmy gont :D
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Moniko!
Nie masz przypadkiem zdjęcia tej altanki?
Dach altanki jest płaski pokryty papą. Jesienią kupiliśmy papę taką samozgrzewalną. Altanka jest okropna. Znajomi śmieją się,że wygląda jak przystanek tramwajowy 20 lat temu.Pokryta takim falowanym "czymś" pomalowanym na niebiesko. Zdjęliśmy część tego "czegoś" jesienią i okazało się deski pod spodem są zdrowe. trzeba je zaimpregnowac i obłożyć na nowo deskami .I tu zaczynają się schody..
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Poszperałam w komputerze i znalazłam parę archiwalnych zdjęć tego kącika.

2010 rok
Obrazek

Obrazek

2012. W uporządkowanym kącie zmieścił się spory basen.

Obrazek
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Aniu- zdjęć altanki nie mam, ale obiecuję, że zrobię jutro w ciągu dnia. Rozumiem, że interesują Cię szczegóły dachu..? Jutro ide po południu do pracy, więc w ciągu dnia zrobię foto tego, co potrzebne :D
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Super. Zastanawiałam się właśnie o jaki gont chodzi.Chyba nie taki z drewna jakim kryje się góralskie chałupy?
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Nie- u nas jest gont bitumiczny karpiówka zielona. To taka ładniejsza papa :wink: Kupuje się w paskach po kilka "dachóweczek" w jednym pasku, układa się rzędami na mijanke i o ile pamiętam każdy pasek ma klej do przyklejenia z kolejnym rzędem.. Kupowałam z LM, dawali też książeczkę z instrukcją układania. u nas się sprawdza tj napisałam od ok 8 lat- zrobie foto desek od spodu, to będzie widać jak wyglądają po latach i ogólnie kilka poglądowych zrobię. Jak wrzucę fotki, to dam znać ;:333
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Moniko! ;:196
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Aniu koncepcja z kratką fajna ale korzeni obecnego tam pnia nie będzie łatwo usunąć. Pół biedy jeśli to owocówka bo z tymi, z doświadczenie wiem, że jest ciutkę łatwiej. Nie pozostaje tylko nic jak obkopać wszystko i systematycznie odcinać korzenia wykopując to co niepotrzebne...roboty sporo ale nie ma innego wyjścia.
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Aguś! Chyba owocówka. Obok pnia została posadzona przez poprzednich właścicieli wisienka ale bardzo wymrzła dwa lata temu. Zrobię tak jak radzisz. Po kawałku aż do skutku. Dwa lata temu wycięłam jedną chorą wisienkę przy sklaniaku ale pień został przy ziemi i nie przeszkadza. Tutaj jednak chciałbym coś posadzić.
Dreptałam wczoraj troszkę po Twoim ogródku. Duże zmiany zaszły. Najwięcej jednak czasu spędziłam w "Fabryce". Nie mogłam się oderwać. :)
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Nie ma innej metody...monotonnie ale do przodu :uszy dacie radę.
Zapraszam w moje progi, miło słyszeć tak ciepłe słowa ;:196
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Aniu bardzo fajny plan. Taka kratka z clemkami będzie idealna. No i z przodu te lilie i liliowce.. Już wyobrażam sobie jak może być pięknie. Wszystko powoli na pewno uda się zrobić. Najważniejsze że podjęłaś decyzję. Jak już zaczniesz to potem jakoś pójdzie. Wiadomo że usuwanie rozkorzenionych drzew nie jest proste. Ale dacie radę.
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Aniu- melduję się z informacją, że wstawiłam u siebie foto dachu altanki. jeśli jeszcze jakiś szczegół Cię interesuje, to daj znać.
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Agnieszko!
W miarę czytania rysuje mi powoli taki Twój portret psychologiczny. Poznałam kolejną młodą osóbkę o wielkich serduchu z artystyczną duszą i bardzo dużą wrażliwością. Ludziom z taimi cechami czasem ciężko się się odnaleźc w tym nowym zmaterializowanym świecie. Stąd potem smutne refleksje a czasem i łzy.
Masz piękną duszę Agnieszko!

Madziu!
Już jutro zbrałabym się chętnie do pracy. Tak mi już brakuje tego dłubania w ziemi. W głowie tyle nowych pomysłów... Po wczorajszyej wizycie na ogródku już wiem ,że muszę coś wymyśleć z oknem altanki. Komuś bardzo przeszkadzają moje koty i wybił mi szybę puszką dla kotów. Bardzo wymowne to było. Ktoś zadał sobie,żeby zdobyć puszkę. W zasięgu ręki leży tyle kamieni.(?) Udało mu się skutecznie przepłoszyć koty bo nie zastałam ich na miejscu. Kotkę odnalazłam na drugim końcu alejki ale Ramenedes nie pojawił się.
Skoro zimą tak komuś przeszkadzają to co będzie latem?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”