Ogród Georginii ( Alicji) cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Georginii ( Alicji) cz.3

Post »

Jednak potrafisz być powściągliwa ... ;:180 .
Ja na dzień dzisiejszy upycham między róże i inne krzewy co tylko wlezie mi w ręce. Jednocześnie obserwuję, która z tych roślinek najlepiej się sprawuje i wówczas rozsadzam. U mnie jest piach i dużo słońca, więc zamierzam robić selekcję bylin metodą tzw. wytrzymałościową :twisted: . I właśnie idąc tym tropem niedawno natknęłam się na krwawniki. Jest wśród nich wiele naprawdę ciekawych odmian. Koniecznie gdzieś muszę zdobyć kilka i przetestować :wink: .

No nie mogę doczekać się kwitnienia róż na malinowej ... ;:65 . Ale będzie widok ... :shock: .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Rozetko takie podejście do nasadzeń to po prostu konieczność.Na moich rabatach wszędzie róże więc muszę się do nich dopasować.Jeśli chodzi o byliny to u mnie wszystkie dobrze rosną.Jesienią bardzo dużo oddałam roślin w dobre ręce.Zostawiam tylko te które dobrze komponują się z różami.
Krwawniki mam różową, Little Susie,Paprikę i Goldie ..niski żółty.Tylko nie jestem zbyt zachwycona bo oczywiście trzeba podpierać, oprócz oczywiście Goldiego.Inaczej wszystko leży i nie ma żadnego uroku.
Ja też czekam na malinową ,ciekawa jestem jak będą wyglądały te róże już takie dobrze rozrośnięte.
Jesienią też sporo róż dosadziłam na innych rabatach,trzeba jeszcze trochę poczekać na efekt.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ALICJO....obejrzałam Twoją malinową różankę...masz ją chyba w stonowanym kolorze....ja u siebie widzę jednak kilka w bardziej intensywnych barwach........ale może to dlatego, że u mnie posucha różana i chciałabym mieć wiele......o nasadzeniach grupowych już nie raz czytałam tutaj na forum...to daje efekt....ale nie wiem czy się zdecyduję na taki system a to dlatego, że jak przeglądam oferty w szkółkach to wszystko jest do wzięcia......
......chyba nie wiesz jaki ja mam dylemat...którą kupić ;:223
...długość mojej rabatki różanej to granice 12 metrów......a zapytam w jakiej odległości od siebie nasadzasz róże....

ja jako uzupełnienie róż bym widziała lawendy, przetaczniki, dzwonki.....o takich marzę.....

pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Little Susie,PaprikęRe: Ogród Georginii ( Alicji) cz.3

Post »

Fajnie, że piszesz o pokładaniu się niektórych krwawników (Little Susie, Paprika). Zapoluję zatem na Goldiego ;:108 .
Jestem okropnie ciekawa, jakie róże posadziłaś jesienią ;:65 ?
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu wiem jaki masz problem ,bo wszyscy to przechodzimy lub przechodziliśmy.Ale po prostu nie będziesz miała wyjścia i musisz się zdycyplinować :lol: Róż jest ok 30.000 odmian i niestety trzeba wybierać bo wszystkiego mieć nie można to moje motto.Jak zaczynam świrować to sobie powtarzam i pomaga.Na tej rabacie jest 28 róż i co by było gdybym posadziła każdą inną ,taką jaka mi się podoba,bez planowania koloru i wysokości.Jedna 3 m ,inna 50 cm.Zamiast ładnej rabaty,byłby jeden wielki bałagan.
Jeśli chodzi o odstępy przy sadzeniu ,to wysokie sadziłam co 1 m a te niższe 50-70 cm.Rozumiem że Twoja ma 12 długości a jaka jest szeroka. :?: Zmieści Ci się jeden rząd róż, czy więcej.No i czy rabata będzie jednostronna czy dwustronna.
Jeśli posadzisz byliny obok róż ,to też musisz w odpowiedniej odległości od róży, bo przecież musisz zrobić kopczyk na zimę,zrobić nawożenie .No i pamiętać że róże nie lubią mieć obok siebie kogoś w odległości co najmniej 0,5 m.Kolory to oczywiście ,jakie Ci się podobają,kwestia gustu.Musisz też pamiętać ,żeby kształt kwiatów był,co najmniej podobny.

Rozetko Goldi jest bardzo niski ,coś w rodzaju floksa szydlastego.
Róż sporo dokupiłam jesienią. Princess Alexandra of Kent ,Munstead Wood , Penny Lane ,Charming Piano, Noble Anthony ,Lady of Megginch , Tranguility ,Rhapsody in Blue, Cream Abundance , Parky.Boscobel ,Hansestadt Rostoch,Amber Queen ,Marjorie Marshall , Kosmos , Sangerhauser Jubilaumsrose ,History , Senteur Royale i teraz mam zamówione.. Julia Renaissance ,Wild Edric , Rosenfee ,Souvenir de La Malmaison i jeszcze Kosmos.Jeśli znajdę jakieś miejsce to coś jeszcze dokupię ale to już pojedyncze egzemplarze.
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Alicjo, zatkało mnie, jaka lista! Same cuda! ;:154
One będą uzupełniały istniejące nasadzenia czy tworzysz coś nowego?
W kwestii podsadzania róż bylinami zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. Musi być sensowna odległość bo inaczej słabiej rosną (przynajmniej na początku). Takie są moje doświadczenia.
Pozdrawiam
Ewa
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witaj Alicjo :wit
Rozważania na temat co się chce i co można bardzo na czasie ;:333 Decyzje trudne. Ja przynajmniej z tych 30 tys odmian, na dzień dobry odrzucam czerwone i żółte ;:306 Znacznie wtedy łatwiej wybierać z tych pozostałych 20 tys :;230

Ale listę swoich zakupionych masz imponującą. Byle do wiosny i znów będziesz robić pokazy ;:215
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Krwawniki są fajne, tylko trzeba uważać, bo niektóe rozłażą się odnogami. Ja polecam też niskiego Red Velvet. Rośnie prosto, zwarcie i ładnie.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa wszystkie te róże są na uzupełnienie.Na rabacie z rabatowymi i wielkokwiatowymi stwierdziłam ze mam za dużo róż w kolorze czerwonym.Więc kilka w tym kolorze poszło w dobre ręce a na ich miejsce przyszły zakupione..History ,Senteur Royale ,Charming Piano i przesadzone ..Poker ,Waltzertraume i dwie Rose Gaujard.

róże czerwone

Obrazek

Na rabacie z żółtymi różami z tyłu mam posadzone 3 szt Ghislaine de Feligonde a ona ma pomarańczowe pąki ,więc postanowiłam dosadzić kilka w kolorze pomarańczowym dokupiłam ...Amber Queen ,Hansestadt Rostock i dosadziłam Goldelse .Będą ładnie współgrały kolorkami.

róże żółte

Obrazek

Po przeciwnej stronie rabaty było miejsce i do Dr.Hermanna Schulze Delitzsche dosadziłam podobną Marjorie Marshall.

Dr.Hermann Sch. D.

Obrazek

Alladin Palace miał za mało słońca i musiałam go przesadzić na nowe miejsce,było trochę więcej, więc dosadziłam do niego Kosmos i Sangerhauser Jubileumsrose,nie będę wymieniać wszystkich przesadzeń ale tak to mniej więcej wygląda.
Przez cały sezon obserwuję jak wyglądają rabaty i co można zmienić,przesadzić.Potem realizuję.
Jak jest jeszcze trochę miejsca ,to wtedy dosadzam cebulowe i byliny.
Ewuś ,na nowe rabaty już nie ma miejsca zostały mi tylko ścieżki trawnikowe. ;:306

Jolu dobry sposób,ale z tych pozostałych wcale nie łatwiejszy wybór.Dobrze że koniec zimy bo już mi się tęskni do prac ogrodowych. ;:65

Wandziu właśnie o takie bylinki mi chodzi żeby nie trzeba było podpierać.Pokażę Ci Paprikę.Bardzo ładna ,tylko trzeba trochę podpierać.

Paprika

Obrazek
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Alicjo, podziwiam za rozsądek i konsekwencję w nowych nasadzeniach.
Malinową zaplanowałaś wyśmienicie, te plamy kolorów będą wyglądać zjawiskowo. Gdybym zakładała różankę od nowa, również sadziłabym w grupach. Teraz to już niemożliwe, choć sporo róż mam w kilku egzemplarzach. Dosadzam jednak byliny w wolne miejsce, bo puste miejsce na rabatach nie daje mi spokoju ;-) Do wszystkiego trzeba dojrzeć ;:180
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu właśnie wróciłam od Ciebie.Zameldowałam się w nowym wątku,bo bez Twoich pięknych widoków ogrodowych byłoby smutno.
Wcześniej już tak sobie wymarzyłam, żeby zrobić wszystkie nasadzenia a potem tylko kosmetyka.Być może ten czas już nadchodzi.Tworzenie rabat ,przesadzanie to ciężka praca.Chociaż nie powiem że nie ma w tym odrobiny dreszczyku ...co z tego wyjdzie. :roll:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Alicjo, na pewno wyjdzie pięknie ;:196
Zaplanowałaś układ róż i odmiany perfekcyjnie ;:333
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu dziękuję.Bardzo cenię sobie Twoje zdanie. ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A ja zamówiłam Paprikę. Trudno najwyżej będę podpierała.
Jak na razie prognozy na luty sa optymistyczne. Ciekawe jaki będzie marzec
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu mam nadzieję że może gdy dobrze się rozrośnie i kępy będą większe ,lepiej będzie się trzymała.A jak nie to będziemy podpierać.Umówiłam się z dziewczynami że lutego nie zauważamy bo jest krótki. A marzec to przecież już wiosna. ;:7
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”