Krysiu wiem jaki masz problem ,bo wszyscy to przechodzimy lub przechodziliśmy.Ale po prostu nie będziesz miała wyjścia i musisz się zdycyplinować

Róż jest ok 30.000 odmian i niestety trzeba wybierać bo
wszystkiego mieć nie można to moje motto.Jak zaczynam świrować to sobie powtarzam i pomaga.Na tej rabacie jest 28 róż i co by było gdybym posadziła każdą inną ,taką jaka mi się podoba,bez planowania koloru i wysokości.Jedna 3 m ,inna 50 cm.Zamiast ładnej rabaty,byłby jeden wielki bałagan.
Jeśli chodzi o odstępy przy sadzeniu ,to wysokie sadziłam co 1 m a te niższe 50-70 cm.Rozumiem że Twoja ma 12 długości a jaka jest szeroka.

Zmieści Ci się jeden rząd róż, czy więcej.No i czy rabata będzie jednostronna czy dwustronna.
Jeśli posadzisz byliny obok róż ,to też musisz w odpowiedniej odległości od róży, bo przecież musisz zrobić kopczyk na zimę,zrobić nawożenie .No i pamiętać że róże nie lubią mieć obok siebie kogoś w odległości co najmniej 0,5 m.Kolory to oczywiście ,jakie Ci się podobają,kwestia gustu.Musisz też pamiętać ,żeby kształt kwiatów był,co najmniej podobny.
Rozetko Goldi jest bardzo niski ,coś w rodzaju floksa szydlastego.
Róż sporo dokupiłam jesienią. Princess Alexandra of Kent ,Munstead Wood , Penny Lane ,Charming Piano, Noble Anthony ,Lady of Megginch , Tranguility ,Rhapsody in Blue, Cream Abundance , Parky.Boscobel ,Hansestadt Rostoch,Amber Queen ,Marjorie Marshall , Kosmos , Sangerhauser Jubilaumsrose ,History , Senteur Royale i teraz mam zamówione.. Julia Renaissance ,Wild Edric , Rosenfee ,Souvenir de La Malmaison i jeszcze Kosmos.Jeśli znajdę jakieś miejsce to coś jeszcze dokupię ale to już pojedyncze egzemplarze.