Ogród Gosi 12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Gosi 12

Post »

Ja o nadmanganianie dowiedziałam się od Tosi!
Gosiu! Jak szukałam goździka nie znałam Cię osobiście, a nie potrafię żulować. Teraz na Twoje niekoniecznie szczęście już Cię znam! ;:170 Obiecuję jednak, że będę prawie grzeczna... ;:170
Masz sporą już kolekcję żurawek! ;:333
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Znów podziwiam zestawienie powojnika z piwonią przymierzając się do małpowania :D Niech tylko skończy się zima.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit

Gosiu ,miłe wspomnienia ;:138 Powojnika nie mam , bo się dogadać z nimi nie mogła ,i dzięki Tobie wiem dlaczego :uszy
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Helenko, po pierwsze powojniki trzeba sadzić 5-10 cm głebiej niż są w doniczce. To chroni korzenie przez uwiądem. Bo jeśli góra padnie, powojnik odbije od korzenia.

:wit Witaj Gosiu... zawsze zaglądam poczytać co u Ciebie, żeby się nie powtarzać czasami nie zostawiam śladu :D
przeczytałam, co napisałaś o sadzeniu powojników i dołożę, to co ja gdzieś/kiedyś wyczytałam i stosuję z dobrym skutkiem.
Również sadzę je głębiej ale dodatkowo pod lekkim kątem.
Powojniki nie są narażone na stojącą wodę na ich gałązkach tuż przy ziemi i mniej zapadają na uwiąd. ;:108
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aniu, czosnek nigdy nie zaszkodzi. Także spokojnie możesz go w pobliżu posadzić.
Dlatego właśnie trzeba sadzić głębiej, żeby uratowac tę część blisko korzenia przed grzybami. One sadowią się na liściach. Jeśli będzie odpowiednio głęboko posadzony bedzie miała z czego odbijać. Ja po zastosowaniu nadmanganianu jak do tej pory nie miałam uwiądu.

Aniu Frania, Nigdy nie stosowałam takie w proszku. Raczej zakop go w koło. Wtedy nie wywietrzeje. Ja stosuję tabletki bo wiem, że nie przedawkuję, one powoli się rozpuszczają. A przedawkowanie też nie jest wskazane.

Renatko, chyba całego ogródka mi nie wyniesiesz? ;:306
jeśli nie, to spokojnie możesz przyjeżdżać

Ewa, małpuj. Nie wiem, czy pisałam, że posadziłam tam jeszcze Arabelkę. Tylko nich one się rozrosną. ;:173
Już się nie mogę doczekać tego widoku. Obok tej piwonii rośnie jeszcze jedna, ale ona odmawia współpracy. To jedyna, która tak kwitnie u mnie.

Teresko, spróbuj jeszcze raz. Ja próbuję po kilka razy zanim zrezygnuję z jakiejś rośliny.

Maju, ja tez sadzę pod skosem. Przede wszystkim dlatego, że korzenie powojnika sa strasznie ekspansywne i posadzone obok jakiejś rosliny mogłyby ją zadusić. Wyczytałam kiedyś, że żeby połączyć różę z powojnikiem trzeba różę posadzić 3 lata wcześniej, żeby korzenie porządnie się rozrosły, wtedy już powojnik takie róży niestraszny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Gosiu- nie było mnie kilka dni a tu pokazujesz same rarytasy ;:oj Powojniki naprawde ładnie kwitną ,widać ,że o nie dbasz dobrze.Ja zobacze w tym roku co z moimi będzie.Już zapamietałam zgodnie z Twiją sugestię wsadzic je 5-10cm poniżej i potas.Dziękuje za miłe chwile spędzone w twim ogrodzie :wit
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Twój clematis wygląda bardzo dobrze. Nie masz powodu do narzekania :D
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu! Przecież wiesz, że ja ,,nieśmiała" jestem... i kręgosłup mam lichy, to całego nie wyniosę... no przynajmniej za pierwszym razem! :;230
A teraz na serio: Za bardzo mi się podobało i wolę to tak pamiętać, a nie jako potencjalne miejsce zdobycia roślinek! ;:306
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Gosiu, fajne te twoje powojniki ;:108 .
Moim podsypuję wysuszone skorupki od jajek. Lubia wapienne stanowiska i nogi w cieniu a głowę w słońcu.
Najlepiej sobie radzą botaniczne i drobnokwiatowe. A najwdzięczniejsze wg mnie są te z tulipanowymi kwiatkami.
Na pewno upoluję Clematis Rooguchi ;:173 .
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Margo2 pisze: Obrazek
Gosiu witaj w zimowy dzień :wit Patrząc na tę fotkę zobaczyłam jeszcze mnóstwo miejsca na odtrawniczenie przy ścieżce, myślałaś o tym? ;:306
A tak na poważnie, wszystkie twoje powojniki są cudne, zwrócił moją uwagę "Bieszczady", róż taki jak lubię, ogromny kwiat! Niestety cofnęłam się o kilka stron i nie mogę doczytać o tym nadmanganianie? Co on konkretnie sprawia i jak się go stosuje?
No i biała naparstnica ;:oj - to jakaś konkretna odmiana? Moje wysiewają się same, no z moją pomocą i zwykle są fioletowe i różowe.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Gosiu, poczytałam o nawożeniu powojników u Ciebie i faktycznie, efekty zachwycające! Nadmanganian potasu, zapisane ;:333
Ciekawa jestem też, jak róże będą rosły po mikoryzie. Myślę, że to był świetny pomysł.
Pozdrowionka :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jadziu, nie tylko potas musisz zastosować. Sam potas poprawi kwitnienie. Żeby zapobiedz uwiądowi trzeba zastosować tabletki nadmanganianu potasu.

Aniu, moje bardzo ładnie kwitna za pierwszym razem. Potem bardzo słabo powtarzają. Muszę popracować własnie nad tym

Renatko, a co ma do tego widok ogrodu? Zaczynam się bać, że naprawdę chciałbyś wszystko wynieść. ;:173
Takie odkopanie kawałka sadzonki nie powinno nic zmienić w widoku ogrodu :D

Justynko
, jajka też dobry pomysł. Ja jeszcze banany kładę od czasu do czasu tak jak różom.
Rooguchi to też moje marzenie. Z tulipanowych mam `Duchess of Albany. Też bardzo go lubię

Kasiu Magenta myślałam o tym :roll:
Ale bałam się, że za bardzo zagracę tę przestrzeń. Chcę tutaj poprowadzić ścieżkę od furtki na tył domu i od schodów. Więc już się trawnik zmniejszy

Obrazek

Nadmanganian stosuję jako środek antyseptyczny. Kupuję taki w tabletkach i wtykam niedaleko powojnika. Wiem przynajmniej, że nie przedawkuję,. bo się rozpuszcza stopniowo
Nie znam odmian naparstnic. Taka mi się trafiła. Niestety nigdy nie wiadomo jak będzie siewka, ponieważ geny się mieszają.

Kasiu Robaczku, Mykoryzę zastosowałam jeszcze w poprzednim sezonie. Ale nie jestem w stanie powiedzieć jaki ona miała wpływ na róże. Po pierwsze nie moczyłam korzonków, bo róże już były posadzone. Podałam ją tylko jak najbliżej nich, ale nie wiem, czy to zadziałało. Na pewno w zeszłym roku pierwsze kwitnienie było dużo lepsze niż w poprzednich latach, ale bardziej powiedziałabym, że to zasługa rozrośnięcia się. Na zdrowotność na pewno nie poprawiła się.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu! Będę grzeczna ;:170 ;:183
Masz rację, że zrobienie ścieżki optycznie zmniejszy trawniczek, ale ładnie się zapowiada... . Będziesz robiła z płyt kamiennych?
Pytam, bo takie ścieżki mi się marzyły, ale za dużo na mój teren by kosztowało...
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2008, o 14:16
Kontakt:

Post »

Gosiu co to za skrzynie co w nich rośnie?
Obrazek
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Gosiu, masz taki wystający narożnik z trawnika koło tarasu, ja bym go zagospodarowała. Niestety nie umiałam poprowadzić linii więc wstawiłam taki owal w tym miejscu. Co do ścieżki idące kamienie wzdłuż rabat z dwóch stron faktycznie mogą sprawiać wrażenie przesytu, ale jakbyś je poprowadziła w taki sposób ja to zrobiłam na zdjęciu, nie byłoby już takiego wrażenia. W miejscu zwężenia trawnika (w dole zdjęcia) dwie ścieżki obok siebie nie będą dobrze wyglądać, tak myślę. Oczywiście na zdjęciu to tylko kółka, ale jakby były fajne nierówne kamienie to wyglądałyby zdecydowanie lepiej. Przepraszam, że na psiaku :lol: .
Obrazek

Co do naparstnicy, może biała też mi się trafi :) :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”