Jaką piłę spalinową,elektryczną kupić!

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jaką piłę spalinową kupić!

Post »

troku pisze: Zawarcie na skutek złej jakości paliwa to norma, użytkownik zostawia mieszankę w zbiorniku na pare miesięcy i traci swoje właściwości ( lub kanistrze )
I tu jest cenna uwaga, wine ponosi UŻYTKOWNIK - łatwo zgonić za stacje benzynowe, niestety w Polsce robią gigantyczne przekręty z paliwem ale w tym wypadku to nie jest to ;-). Nasze silniczki spalinowe w kosie bądź w pile łańcuchowej są 2 - suwowe. Wymagają dodatkowego smarowania za pomocą odpowietniego oluje 2T lub starego Mixolu ;-)
Złe paliwo bądz troche "zabarwione" wodą będą problemy z rozruchem, przestawiony zapłon oraz brak siły co wynikiem jest mniejsza ilość oktanów - brakiem odpowiedniego momętu obrotowego może przełożyć się na uszkodzenie przekładni odśrodkowej która jest w kosach oraz pilarkach. Elementy które biorą czynną styczność w procesie spalanie nie ulegną uszkodzeniu, ponieważ w wysokiej temp woda zamienia się w pare wodną.
Silniki benzynowe, nie są tak drastycznie czułe na jakość paliwa - problemy są w przypadku DISLI gdzie układ paliwowy działa w bardzo wysokim ciśnieniu - CR II nawet 200 bar. i w tym wypadku bardzo są czułe wtryskiwacze oraz same pompy.

..i dalej dążąc temat tak jak kolega wcześniej wspomniał winą uszkodzeń jest BRAK SMAROWANIA, mieszanka paliwowa z olejem po pewnym czasie zmienia swoje właściwości oraz olej wytrąca się na dno karnistra/zbiorniczka ;-)

Co do kosy czy piły, polecam w/w firmę od lat wykonują zadania profosjonalnie, jedyny minus to części zamienne które są drogie ale jakościowo godne.
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28

Post »

Razem z śasiadamy mamy 4 piły. Jedna z nich to mały Partner ... pozostałe noname.
Przecięliśmy na opał około 120m3 drewna.

Podstawa to dobry łańcuch. Czasami problemy z zapalaniem były. Jedna była w warsztacie.
Generalnie nie narzekamy na jakość chińczyków.

Łańcuch to element sukcesu i przyjemności z ciecia.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
agronom
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 mar 2013, o 14:40

Post »

Witam wszystkich sprzedawców i dealerów, szczególnie firmy stihl i husqvarna. Posiadam prawie nie używaną pilarką stihl ms 250 z chińskim gaźnikiem ZAMA i spala 2-3 raza więcej niż stara i wyjechana 023 ale z gaźnikiem stihl. Różnica w cenie gaźnika ok 60- 100 zł ale klientowi nikt wyboru nie dał. Jak produkują w chinach to niech tam sprzedają. Może czas pokazać jakiemuś producentowi co znaczy dbać o markę ??? Może lepiej kupować produkty markowo chińskie i dawać zarabiać tylko chinom, zamiast oprócz tego niemcom, szwedom itd.
mlodzieniec
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Kosa McCulloch - czy warto kupić?

Post »

Witam, zastanawiam się nad kupnem kosy spalinowej, mam podkaszarkę ale jest męcząca praca, chciałbym coś z szelkami i możliwością zamontowania noża. U dilera Husqvarny jest do kupienia kosa firmy McCulloch B28B - parametry podobne jak dla Husqvarny 128R ale cena niższa o 400 zł. I teraz czy warto naprawdę dopłacać te kilka stów i kupić coś pomarańczowego, czy wziąć ten tańszy model, serwisowany w Husqvarnie? Obecnie mam podkaszarkę Partner, również kupioną u dilera pomarańczowej marki i od 7 lat nic się nie dzieje. Mam świadomość, że McCulloch to sprzęt oferowany również w marketach, a oryginalne pomarańczowe nowe tylko u dilerów. Do koszenia jest ok. 15 a trawy, tak raz w miesiącu, + kilka arów chwastów powiedzmy 3 razy w sezonie (tu nóż się przyda, żyłka ledwo daje radę), czyli nie jakoś morderczo dużo. Prosze o opinie, szczególnie jeśli ktoś używa sprzętu McCulloch. Pozdrawiam.
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

Nie wiem czy ja dobrze rozumiem, ale czy Ty do tej pory wykaszałeś 15 arów trawy podkaszarką? To nie jest mały obszar dlatego jestem trochę zaskoczony :)

Bardzo dobry ruch, żeby kupować maszynę od dealera a nie szukać w internecie. Nie jestem pewny czy są duże różnice między McCulloch a najtańszą Husqvarną. Te małe markowe modele są często drogie ze względu na markę a nie jakość. Jednak nie zrozum mnie źle, i tak są lepsze niż "marketówki" lub "chińczyki" z internetu. Jeśli między tymi kosami co wymieniasz nie ma różnicy w gaźniku to bym wziął tańszego. Jak masz gaziora jednorazówkę to będzie z tym trochę zabawy.

Druga sprawa to na co możesz sobie pozwolić. Jeśli - przepraszam Cię za takie słowa - nie możesz sobie pozwolić na duży wydatek to tym bardziej weź McC, zwłaszcza, że masz gwaranta pod nosem i co najważniejsze wraz z serwisem. Dobrze zorganizowany system z rysunkami technicznymi i katalogami to naprawdę ważna rzecz. Jeśli natomiast możesz sobie pozwolić na trochę większy wydatek to możesz wymagać pewnej wygody. Mogę proponować Ci moją konkurencję Oleo-Mac którego Sparta w cenie 1200 zł to naprawdę dobra maszyna o większej mocy niż Husq i McC albo kosę mojej marki na silniku Kawasaki, który jest naprawdę bardzo żywotnym i trwałym silnikiem.
mlodzieniec
200p
200p

Post »

Nie, wykaszałem ok. 5a ale teraz się powiększyło stąd pomysł na wykaszarkę. U dilera pomarańczowej marki jest do kupienia i McC i Hqv tylko cena jak pisałem różna. Skoro to tańsza linia to wiadomo na czymś zaoszczędzono. W tym samym mieście mam dilera Stihla, i np. model FS 56 jest tańszy niż Hqv, droższy niż McC i z gorszym wyposażeniem standardowym, np. brak szelek czy noża. Po dodaniu cena zrówna się z Hqv lub nawet minimalnie przewyższy. Chińszczyzny za 400 zł o mocy 3 KM nie chcę.
AmaPoland
200p
200p

Post »

Ja bardziej przekonany jestem do Stihla i wiem, że te maszyny nie były jakoś specjalnie awaryjne. Tylko miej proszę na uwadze, że pracowałem w punkcie Stihla więc jestem trochę nieobiektywny :D

Nie koniecznie musi być tak, że na czymś zaoszczędzono. Czasami po prostu jest tak, że są dwa takie same/takiej samej jakości produkty i w zależności od marki, która to sprzedaje są różne ceny. Przykład z niedalekiej przeszłości - GGP sprzedawała swoje kosiarki w kolorze żółtym z napisem Stiga (marka Stiga nie jest sprzedawana w marketach) u dealerów w jednej cenie a dokładnie ten sam model w kolorze czerwonym i napisem Castelgarden w markecie miał niższą cenę. Obie maszyny były dystrybuowane przez GGP Polska. Tak samo jest z wieloma innymi produktami, nie tylko w branży ogrodniczej. Psychologia tłumaczy to tym, że klient ma potrzebę kupowania dobrego sprzętu i cena go o tym przekonuje. Dlatego często bierze się produkt, oflagowuje inną marką i sprzedaje drożej dla tych co chcą "lepszy produkt". Kupujący "gorszą" markę taniej nie narzekają bo nie jest źle, kupujący "lepszą" markę drożej są zadowoleni bo nie ma na co narzekać. Zapłacili to wymagają :)

Jeśli masz w Husqvarnie dodatki, które i tak kupisz już w cenie i wychodzi taniej to sprawa dla mnie się rozwiązuje sama. Kup to co wyjdzie Ci taniej w tym wypadku.

Jeśli masz trochę zacięcia i ochoty to zadzwoń do serwisów w Twoim mieście i zapytaj o maszyny na silniku Kawasaki (nie tylko ja mam je w marce AMA) albo o Oleo Maca, Makitę... Ważne aby osoba, od której to kupisz gwarantowała serwis i części zamienne. ...bo nawet najlepsze maszyny, tzw. niezniszczalne również należy serwisować. Upieram się przy tym bo mam wrażenie, że 1KM to trochę mało na 15 arów + chwasty.
mlodzieniec
200p
200p

Post »

Wybrałem kilka modeli, m.in Stihl FS 55 ( 1 KM, 949 zł) , albo nowszy FS 56 (1,1 KM, 1099 zł), Husqvarna 128 R (1,1 KM, 1299 zł w zestawie szelki nóż i głowica), albo Oleo Mac BC 220T (1,1 KM, 999 zł). Szkoda, że do Stihla nie daja szelek.
AmaPoland
200p
200p

Post »

Tak sobie teraz myślę, że jeśli chcesz pracować z nożem i grubszą żyłką to powinieneś mieć trochę silniejszą maszynę, nie 1 KM bo wałek może tego nie wytrzymać. Jak uszkodzisz wałek to jego wymiana sprawi, że natychmiast dogonisz ceną modele mocniejsze a wciąż będziesz miał ten słabszy.

Reklama?!
mlodzieniec
200p
200p

Post »

Znalazłem w sklepie internetowym Waszą kosę AMA z silnikiem Kawasaki za niecałe 1300 zł, to była by niezła oferta. Pytanie, co z serwisem, do husqvarny mam bliziutko, Stihla też. A inne Wasze kosy AMA - co to za silniki w nich siedzą? Produkcja polska, niemiecka, chińska...?
AmaPoland
200p
200p

Post »

Masz maszynę z oryginalnym silnikiem Kawasaki i Amoskimi pozostałymi częściami. Czyli opcja w sam raz dla ogrodu - solidny silnik a reszty raczej nie jesteś w stanie uszkodzić nie pracując komunalnie.
Tak naprawdę to każdy serwis może serwisować tę kosę bo części są popularne i większość ma (a wszyscy mogą mieć) dostęp do części. Są jednak serwisy, które trzymają się swoich marek i koniec.

Nasze kosy z silnikami AMA to składane we Włoszech chińczyki. Ich zaletą jest to, że nie są jakoś specjalnie awaryjne i są w pełni skatalogowane. Tobie jednak bym polecił coś z bardziej "pewnym" silnikiem.

Z jakiego miasta jesteś? Sprawdzę jakie serwisy tam pracują
mlodzieniec
200p
200p

Post »

Dość drogie te chińczyki. Dystrybutora AMA mam w swoim mieście więc to nie problem, podjadę kiedyś i zapytam co, jak, za ile. A co do innych marek, to jak w porównaniu z AMA wypada np. McCulloch czy Stiga?
AmaPoland
200p
200p

Post »

Pamiętam jak kilka lat temu, kiedy pracowałem w serwisie maszyn, psioczyli mi klienci na Stigę, którą u nas kupili. Bardzo szybko wyszliśmy z Stigowskich dwusuwów bo z tym było za dużo problemów. Wtedy właśnie przyłożyliśmy się do Oleo-Maców i to był dobry strzał. McC... jak trafisz tak będziesz miał choć generalnie będzie chodzić. Amę ma kolega ode mnie z biura i szaleje z nią u siebie na działce. Chwali sobie i moc i wytrzymałość. Prywatnie uważam, że dobrze trafił bo teren ma duży, porośnięty dosłownie wszystkim i regularnie wręcz katuje maszynę na tym. Klientowi nie powiedziałbym, że moja Ama będzie dobrze pracować na tym terenie ale... jak widać wszystko zależy. Zajmuje się w firmie reklamacjami i widzę co te kosy boli.
Odpowiadając na pytanie, to jest mniej więcej ta sama półka. Trochę lepiej wykonane chińczyki z katalogami i popularnym serwisem. Dają radę przy ostrożnej i nieregularnej pracy.

Kiedyś były takie maszyny jak MORI, przychodziły w wersji "radź sobie sam" bo w trzech kartonach do złożenia (silnik+wał+pozostałe). Były właśnie na silnikach Kawasaki i potrafiły niesamowicie dobrze pracować. Wersje z silniejszymi silnikami lubiły firmy komunalne bo były mocne i bardzo mało awaryjne. Dziś to samo robi Ama dlatego to polecam. Tylko już nie przychodzą w trzech kartonach :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
mlodzieniec
200p
200p

Post »

Kosa Oleo Mac - cena przystępna, jakaś alternatywa dla Stihl FS 56 czy niekoniecznie?
daniel115
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 lut 2014, o 11:41

Post »

Jak piłę to Stihla albo Husgwarna

Ja też mam Stihla bardzo dobry wybór bardzo go chwale
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”