Moja Baraka

ODPOWIEDZ
Kalinna
200p
200p
Od: 16 wrz 2011, o 21:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja Baraka

Post »

JAKUCH pisze:Twoim różom Kalinno nie straszna zima przy takim zabezpieczeniu .Będziemy podziwiać ich kwitnienie .U mnie tylko -9 więc spoko jak na razie .Czy te wszystkie ukorzenione różane sadzonki znajdą miejsce w Twoim ogrodzie, bo widzę ,że masz wielgaśny ten ogród.Też mam gazetowe sadzonki
Jadzia... :wit ogród jest maly... dla tego zostawila tylko pięć miejsc do piennych... :D Co zrobię z sadzonkami jeszcze nie wiem.

-- 24 sty 2014, o 19:09 --
kogra pisze:U Ciebie jak widzę trochę więcej śniegu niż u mnie.
Tak jak Jadzia spokojna jestem na razie o moje róże a co dalej zobaczymy. :wink:
OK, niech więc zostanie Kalina. :wit
Mam na imia Inna... :wit też jest podobne... :D
Kalinna
200p
200p

Post »

Dyskrecja pisze:Kalino :wit
byłam u Ciebie już kilka razy bez wpisów, podziwiam pracowitość przy zimowym zabezpieczaniu róż, pewnie będą całkowicie zielone na wiosnę.
Zaciekawił mnie sposób ukorzeniania róż, mnie dotąd nie udało się rozmnożyć z patyka ani jednej, chociaż coś tam kilka razy próbowałam, napisz jakie stosujesz podłoże do którego wtykasz patyczki czy są jakieś gatunki, które łatwiej można rozmnożyć z patyczków a które się nie dają?
Za Jadzią powtarzam, nie mogę doczekać się kwitnienia Twoich róż, ciekawa jestem jakie masz odmiany, ile masz krzaczków w ogrodzie, które sama rozmnożyłaś z patyczków i z nasion.
Nie mogę Ci powiedzieć o wszyskich, tylko o tych ktore próbowałam...

Te, które już ukożeniły się z jesieni

Solero
Rapsody in blue
Route 66
Barock
Bremer Stadtmusikanten
Rosarium Uetersen
Falstaff
Erinnerung an Brod

kilka sztuk bez nazw, polegałam na swoją pamęć, która jednak mnie zawiodła... :D

Nie udało mi się ukożenić Chopina, chyba jest trudna ... moze tylko u mnie?... Nie udało się dużo innych odmian... ale myślę że to nie jest kwestia odmian, a moich rączek...

Podloże wybralam Biovita (do kaktusów)
http://www.biovita.com.pl/20,1,oferta,z ... ktusow.htm

jeszcze korzystuję z Perlitu, krążków torfowych.

Wcale mam okolo 200 krzaków, z nasionek jeszcze nie mam, z patyczkow na dziś okolo 50 różnych (po za 200), ale na nich nie liczę bo nie mam zamiaru je sadzić u siebie (siedzą w doniczkach)... Dla mnie już za dużo.
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki za szybką i wyczerpującą odpowiedź, wiosną po cięciu spróbuję coś rozmnożyć z prostej ciekawości czy wyjdzie.
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chopina ukorzeniłam w ogródku, ale moim sposobem czyli wkładam patyczek bezpośrednio do ziemi w ogródku i nakrywam butelką .Czerwcowo- lipcowe patyczki najszybciej sie ukorzeniają, bo już jesienią mają korzonki i zielone listki ,ale pozostawiam je do wiosny .Z początku wietrzę przy słonecznej pogodzie, a na noc znów nakładam im butelki na głowę i tak na stałe odkrywam jak już temperatura sie ustabilizuje .Ja mam tylko jedna pienną Excelsę no i moją Magentę prowadzoną na pienną .Heniu na pewno tym razem wyjdzie spoko ja bedę trzymała kciuki
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Kalinna
200p
200p

Post »

Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Inna - też ładnie. ;:196
Zapytam nieskromnie co zrobisz z tymi różami z patyczków ?
Bo jakoś nie wierzę, że nie posadzisz ich w ogrodzie.
To piękne róże a ja widzę w twoim ogrodzie jeszcze spory kawałek trawnika do zagospodarowania. ;:306
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Cześć Kalinna :wit oglądam z zainteresowaniem twoje doświadczenia z różami.
Ja myślę, że masz złote rączki :;230 sporo maluchów udało Ci się ukorzenić,
50 szt ;:oj chyba dobrze doczytałam.
Jak wysoko rośnie Mich?le Morgan i czy ładnie utrzymuje kwiaty?
Bardzo mi się podoba ;:215
Kalinna
200p
200p

Post »

Grażyna naprawde dokladne nie wiem... chciałam tylko sprobować... :D Mam jeszcze czas na decyzje... :)
Kalinna
200p
200p

Post »

majka411 pisze:Cześć Kalinna :wit oglądam z zainteresowaniem twoje doświadczenia z różami.
Ja myślę, że masz złote rączki :;230 sporo maluchów udało Ci się ukorzenić,
50 szt ;:oj chyba dobrze doczytałam.
Jak wysoko rośnie Mich?le Morgan i czy ładnie utrzymuje kwiaty?
Bardzo mi się podoba ;:215
Cześć Majka... :wit u mnie ona drugi sezon. Urosla okolo 80-90 sm. Puszysty krzaczek, zdrowa jak ryba... :D Kwiaty ładne utrzymuje ...tylko trudno w samy upaly...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Piękna MM i mocno ukwiecona ;:167 .Kiedyś podziwiałam ja na HMF-ie .Czy wiosna przycinasz Chopina na 2 oczka czy jeszcze czy wyżej
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Kalinna
200p
200p

Post »

Wyżej... on ma takie gruby pędy... :shock: MM bardzo piękna... ale jak trudno ją upolowalam... :D
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Inna. dziękuję za wyjaśnienia metody z ziemniakiem.
Mich?le Morgan ;:167 piękna, czy można wiedzieć gdzie ją kupiłaś :?: Sprawdziłam u Kamili jej niema :(
Kalinna
200p
200p

Post »

Ją nigdzie nie ma... :D Ona jest ekskluzywnie sprzedawana we Francji w sklepach sieći handlową Truffaut... http://www.truffaut.com/

Moja przyjechała do mnie od Arlekino (Olia i Wladimir) ... bardzo ich dziękuję za spełnienie moich marzeń... ;:167

To jest ogrod Arlekino...http://jardin.riis.fr/index.php/2009-08 ... 49-06.html ...http://www.helpmefind.com/gardening/l.p ... 2861&tab=9
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

:wit ,to moze podziele sie moimi skromnymi doswiadczeniami patyczkowami.Mysle, ze kazda roze mozna ukorzenic, jedna odmiane latwiej inna trudniej.Ogolnie uwaza sie , ze wielkokwiatowe ciezko sie ukorzeniaja.Mam tylko jedna, ukorzenila sie bardzo szybko.Czy bedzie dobrze rosla to sie okaze (ukorzeniana w lecie).Pozostale to wielokwiatowe i miniaturki.Z doswiadczen kolegow z innych for wynika, ze w gruncie wlasnokorzeniowe nie osiagaja rozmiarow szczepionych.Moje doswiadczenia ograniczaja sie do donic, a zabawe zaczelam w lecie 2012 r.Poczatki byly trudne, 90% patyczkow wypadalo, teraz juz 90% przezywa.Patyczki wtykam w calym okresie wegetacji.Robie to podobnie, tylko bez gazety, prosto do "inkubatora" (transparentny pojemnik z pokrywka z Ikea).Jako podloze uzywam ziemie beztorfowa do rozsad z donieszka wlokna kokosowego.
Naprawde fajna zabawa............,wciaga, robie to dalej , chociaz nie mam popyslu co z nimi zrobie.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Kalinna
200p
200p

Post »

Zgadzam się z tobą, Alexia... trzeba pomyśleć - dlaczego?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje róże !”