Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cukinia - uprawa cz.2

Post »

Zgadzam się, u mnie astra polka też się udawała. Plenna, owoce smaczne zarówno na surowo jak i pieczone, duszone itp. W tym roku będzie też na pewno.

Ale z nowości na ten sezon mam zaplanowaną okrągłą tondo di nizza, oraz żółtaą, okragłą, (nazwa odmiany to niby lemon, ale nie znalazłam za dużo info na jej temat ) ;:224
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Esmeralda, Amanita, dziękuję, wypróbuję Astrę Polkę, będę pytać o nasionka w sklepie :wink: Chciałem spytać o to, czy ogólnie cukinie lepiej siać wprost do gruntu w połowie maja czy też zrobić rozsadę :?:
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W zeszłym roku wypróbowałam rozsadę, ale nie przyspieszyło to plonów. :( W tym roku tego nie będę robić...
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja od lat robię rozsadę i na pewno w tym roku również zrobię.Polecam
Małgosia
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56

Post »

Polecam robić rozsadę z końcem kwietnia/początkiem maja i po 2, a nawet 3 tyg. do gruntu.
Cukinia lubi ciepło, a pogoda w maju często jest przewrotna.
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Od: 7 maja 2013, o 22:03
Kontakt:

Post »

Jeśli chodzi o rozsadę, to zdecydowanie polecam. W minionym sezonie robiłam po raz pierwszy rozsadę cukinii, ogórków oraz dyni. Bez porównania. Wszystkie cukinie wzeszły, dobrze owocowały, chociaż większość była w cieniu. Nigdy więcej siania wprost do gruntu.
Mam na imię Ilona...
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

I słusznie.

Zalety uprawy dyniowatych z rozsady są oczywiste. I nie chodzi tu tylko o przyspieszenie plonowania. Po szeregu niepowodzeń z siewem bezpośrednim nie wyobrażam sobie innego sposobu.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Wolusia pisze:W zeszłym roku wypróbowałam rozsadę, ale nie przyspieszyło to plonów. :( W tym roku tego nie będę robić...
Rok 2013 był "dziwny", wszystko było później. Ja po sezonie 2013 nie będę już siać do gruntu - nie chodzi nawet o przyspieszenie plonów, a o to by śmietka czy ślimaki nie zjadły kiełkujących nasion/młodych roślinek. No i łatwiej je wykiełkować w domu tak, by nie zgniły ze względu na warunki pogodowe. Ponieważ dyniowate nie lubią być przesadzane pójdą do większych kubków, a potem z całą zawartością do gruntu.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Oj, proponuję się zastanowić nad wielkością kubków. Dlaczego ?. Rozsada przebywa w nich stosunkowo krótko. Dowcip polega na tym, by kubki/ doniczki/ nie były zbyt dużej pojemności , by korzenie przerosły w miarę całe podłoże doniczki. Wtedy cała bryła podłoża trzyma się kupy. Jeśli doniczka będzie za duża,to przy przesadzaniu podłoże będzie się obsypywać uszkadzając korzenie .
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22

Post »

Ja też robiłam rozsadę i poszła do gruntu w maju, super rosła, owocowała ładnie do samych przymrozków :heja
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

forumowicz racja. To takie kubki po śmietanie/kefirze będą musiały wystarczyć.
Oj już się nie mogę doczekać cukinii i dyniowatych. Czemu ta zima się tak wlecze? :D
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Alyaa pisze:To takie kubki po śmietanie/kefirze
Jeśli te kubki są pojemności 0,4 litra to za duże.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam jeszcze po jogurtach i kwaśnej śmietanie 0,2 i 0,25l (chomikuję je cały rok na sadzonki na wiosnę). Przyznam się, że będę pierwszy raz robić rozsadę dyniowatych. Do tej pory tylko pomidory i papryka (w kubkach 0.2-0.25l).
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Esmeralda pisze:Polecam robić rozsadę z końcem kwietnia/początkiem maja i po 2, a nawet 3 tyg. do gruntu.
Cukinia lubi ciepło, a pogoda w maju często jest przewrotna.
I tak zrobię. Zresztą o bardzo kapryśnej pogodzie w maju przekonałem się w tym roku :? Pierwsze myślałem, że będę mieć cukinie, potem doszedłem do wniosku, że przez te deszcze raczej nie wzejdą, następnie okazało się, że coś wykiełkowało - dwie zielone cukinie, obok niej grupa dyń (oczywiście wg. mnie, okazało się, że to były żółte cukinie :D ). Efekt tych całych zawirowań był taki, że krzaczki cukiń były małe, owoce, które zawiązywały gniły od czubka. I cała historia zakończyła się na przymrozku początkiem października ;:224

Czy technika produkcji rozsady jest taka sama jak w przypadku pomidorów (zabieg zwany pikowaniem), czy też nasiona sadzi się pojedynczo do doniczek, z których wysadza się je bezpośrednio do gruntu :?:
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Dyniowate nie znoszą przesadzania! :!: Ja sieję 2-3 nasionka do kubeczka i ewentualnie delikatnie usuwam nadmiar wschodów.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”