Winorośle i winogrona cz. 3
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Winorośle i winogrona cz. 3
Dzięki Kapitanie
Dobry temat i przystępnie opisany
Dobry temat i przystępnie opisany
per aspera ad astra
-
Już wiem dlaczego wyszło mi różowe - podpalane wino.
Otóż robiłem podobnie jak czerwone tzn 4 dni w miazdze było ( maceracja) ?
Otóż robiłem podobnie jak czerwone tzn 4 dni w miazdze było ( maceracja) ?
per aspera ad astra
-
- 100p
- Od: 5 lut 2012, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z jakich winogron: białych, różowych, czy czerwonych? Stało i się macerowało w miazdze, czy była fermentacja w miazdze? 

Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
-
Były to około po równo, Seyval blanc, muskat Odeski, aurora,perła Zali, prim,festywalnyj,nn
Stało w miazdze 4 dni, fermentacji burzliwej raczej nie było zciągłem z pod kożucha
Stało w miazdze 4 dni, fermentacji burzliwej raczej nie było zciągłem z pod kożucha
per aspera ad astra
- kapitan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Jak wywaliło "czapę" to była.jurek16a pisze:... fermentacji burzliwej raczej nie było zciągłem z pod kożucha
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Piotrze, z podanego przez Ciebie linka dowiedziałem się ile błędów popełniłem, począwszy od zrywania gron
Wino gronowe zrobiłem pierwszy raz, jest nawet pijalne i nie za bardzo słodkie, klarowne o zapachu do przyjęcia, tylko barwa mnie
martwi, stopniowo ciemniała, do jasno brązowej z odcieniem różu
Mam rok na poprawę i przygotowania, nawet gatunki winorośli zmienię docelowo
Pozdrawiam Jurek
Wino gronowe zrobiłem pierwszy raz, jest nawet pijalne i nie za bardzo słodkie, klarowne o zapachu do przyjęcia, tylko barwa mnie
martwi, stopniowo ciemniała, do jasno brązowej z odcieniem różu
Mam rok na poprawę i przygotowania, nawet gatunki winorośli zmienię docelowo
Pozdrawiam Jurek
per aspera ad astra
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
Kapitanie - 20 stycznia wysłałam do Ciebie pw, czy dostanę odpowiedź?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
Już dostałam, dziękuję

- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy według was są to dobre odmiany winorośli jeśli chodzi mi o smak i plenność. Wiem że trzeba będzie okrywać na zimę, ale coś za coś?
Julian
Super Ekstra
Arkadia
Jubilej Nowoczerkaska
Sofia
FVR-7-9 (Swietłana)
Nadieżda AZOS czy może lepsza będzie Kodrianka
Nizina
Talizman
PS. czy prowadzenie w formie sznura skośnego będzie odpowiednie dla tych odmian?
Julian
Super Ekstra
Arkadia
Jubilej Nowoczerkaska
Sofia
FVR-7-9 (Swietłana)
Nadieżda AZOS czy może lepsza będzie Kodrianka
Nizina
Talizman
PS. czy prowadzenie w formie sznura skośnego będzie odpowiednie dla tych odmian?
Pozdrawiam Paweł
- Card
- 50p
- Od: 4 cze 2013, o 10:29
- Kontakt:
Julian
Dojrzewa w drugiej połowie sierpnia. Smak harmonijny. Zdjęcie mam gdzieś głęboko w komputerze, więc na razie pokażę Prieobrażenie, bo są one do siebie bliźniaczo podobne. Warto sadzić, bo owocujący krzew wygląda bardzo... reprezentacyjnie

Arkadia
Arkadia to klasyka i obowiązkowa odmiana w każdej kolekcji winorośli. Zdecydowanie warta posadzenia ze względu na smak, plenność i wielkość jagód.

Super Ekstra
Bardzo wczesna. Nieco przypomina Arkadię, ale jest od niej wcześniejsza o ok. 2 tygodnie. Jagody są nieco mniejsze, a w smaku brak jest lekkiego muskatu jaki występuje u dobrze dojrzałej Arkadii.

Jubilej Nowoczerkaska
Podobny do odmiany Prieobrażenie, ale ok. 2-3 tygodnie od niej późniejszy.

Sofia
Jagody duże z lekkim muskatem. Dojrzewa w połowie września.

FVR 7-9
Odmiana bardzo atrakcyjna wizualnie i smakowo. Dojrzewa stosunkowo późno, jagody są mięsiste, harmonijnego smaku.

Nizina
Bardzo smaczna, bardzo atrakcyjna. Zdecydowanie powinna trafić do każdej szklarni, bo... dojrzewa późno. Być może w zachodniej polsce dojrzeke pod południową ścianą, ale na lubelszczyźnie nie ma na to szans.

Talizman
Identyczna jak odmiana FVR 7-9, lecz gorzej się zapyla i dojrzewa sporo później. Radzę posadzić FVR zamiast Talizmana.

Dojrzewa w drugiej połowie sierpnia. Smak harmonijny. Zdjęcie mam gdzieś głęboko w komputerze, więc na razie pokażę Prieobrażenie, bo są one do siebie bliźniaczo podobne. Warto sadzić, bo owocujący krzew wygląda bardzo... reprezentacyjnie

Arkadia
Arkadia to klasyka i obowiązkowa odmiana w każdej kolekcji winorośli. Zdecydowanie warta posadzenia ze względu na smak, plenność i wielkość jagód.

Super Ekstra
Bardzo wczesna. Nieco przypomina Arkadię, ale jest od niej wcześniejsza o ok. 2 tygodnie. Jagody są nieco mniejsze, a w smaku brak jest lekkiego muskatu jaki występuje u dobrze dojrzałej Arkadii.

Jubilej Nowoczerkaska
Podobny do odmiany Prieobrażenie, ale ok. 2-3 tygodnie od niej późniejszy.

Sofia
Jagody duże z lekkim muskatem. Dojrzewa w połowie września.

FVR 7-9
Odmiana bardzo atrakcyjna wizualnie i smakowo. Dojrzewa stosunkowo późno, jagody są mięsiste, harmonijnego smaku.

Nizina
Bardzo smaczna, bardzo atrakcyjna. Zdecydowanie powinna trafić do każdej szklarni, bo... dojrzewa późno. Być może w zachodniej polsce dojrzeke pod południową ścianą, ale na lubelszczyźnie nie ma na to szans.

Talizman
Identyczna jak odmiana FVR 7-9, lecz gorzej się zapyla i dojrzewa sporo później. Radzę posadzić FVR zamiast Talizmana.

- pawelp1320
Card bardzo jestem Ci wdzięczny za zdjęcia i opisy. Mam jeszcze prośbę jakbyś znalazł zdjęcie Juliana to wrzuć dobra?
Pozdrawiam Paweł
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
Ta szkółka wysyła za min 100 zł a ja potrzebuje max 2 sadzonki na alledrogo.pl nie widzę tej odmiany
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
170km w dwie strony,wolę zamówić kuriem,tylko gdzie?
Card , czy Ty Jesteś właścicielem tej szkółki gdzie można kupić sadzonki winorośli ??
- pawelp1320
Słuchajcie, ponieważ z Niziny i Talizmana zrezygnowałem to jakie mógłbyś polecić odmiany z tych:
Łora
Ajwaz
Ataman
Lija
Może znacie jeszcze jakieś wielkoowocowe odmiany warte polecenia?
AHA i jeszcze jedno powiedzcie czy według Was lepsza jest Nadieżda AZOS czy Kodrianka ?
Łora
Ajwaz
Ataman
Lija
Może znacie jeszcze jakieś wielkoowocowe odmiany warte polecenia?
AHA i jeszcze jedno powiedzcie czy według Was lepsza jest Nadieżda AZOS czy Kodrianka ?
Pozdrawiam Paweł