Ogród w dolinie część 8 - Niech krótka będzie zima...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród w dolinie część 8 - Niech krótka będzie zima...

Post »

Aniu, cieplutko pozdrawiam, oby Twoje przepowiednie z tytułu wątku się spełniły, bo dzisiejsza wiadomość w tv. mnie bardzo zmartwiła, zapowiadają mrozy do -30 i więcej jeszcze ;:185
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

You and Me Passion będę poszukiwać bardzo ładna.Na razie u mnie zamieszkały Limelight i Pink Beauty na jesień zostały zakupione ,ale w tym roku zamierzam dokupić około 6 sztuk.Jeżeli zostanie miejsce to będzie więcej.Aniu jakie byś poleciła?Rabatka jest słoneczna ,nawet można powiedzieć patelnia.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ostatnio oglądałam ogrody Nowej Zelandii jak tam cudownie rosną i kwitną hortensje, chociaż przywiezione przez anglików.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

nie tak dawno zakładałaś ogród a .... samych hortensji ogromna ilość
a ile pozostałych roślin ;:oj
oj uwijasz się, uwijasz ... i dobrze!
mamy co oglądać
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

cudowne hortnesje ;:167
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Aniu, dziękuję za info w sprawie nawozu. Muszę wypróbować. Kiedy zaczynasz zasilenie niebieskim wspomagaczem? Przed zawiązaniem pąków, czy w trakcie? Ile to się można dowiedzieć...dzisiaj u Agatki wyczytałam, że na powojniki najlepszy nawóz do pomidorów, a na skoczka różanego sąsiadka stosuje oprysk do ziemniaków :roll: Pomieszanie z poplataniem, czyli galimatias ;:306 Ja też lubię ogrodówki ;:333, bardzo
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Witaj,

jestem z rewizytą, Twój ogród jest cudny. Hortensje - pierwsza klasa. Jak okrywasz hortensje ogrodowe? Ja swoje okręcam kilkoma warstwami worków jutowych i czym tam popadnie, np. agrowłókniną.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aniu, Ty to masz całe kolekcje roślin, Nie zadowalasz się jedną, czy dwiema.
Cudna You and Me Passion. Czy co roku kwitnie? U mnie przemarzają. Posadziłam mimo wszystko kolejne w zeszłym roku. Ciekawe, czy przetrwają.
Dzisiaj oglądałam w Gardeners World ogród, gdzie była masa powojników włoskich. To jednak najpewniejsze powojniki.
Tam wyglądały cudnie już porządnie rozrośnięte na murach.
Ja mam tylko 2 włoskie.
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit

Aneczko ja z tych co szybciutko zaglądają nie zostawiając śladu ,ale jak się zacznę wpatrywać w Twoje fotografie roślin to nie dziw się ,że nic nie pisze po prostu czas dla mnie się zatrzymuje ,gdy jednak spojrzę na zegarek to oczom nie dowierzam ;:oj Jak ten czas szybko płynie i muszę zmykać ;:65

Pozdrawiam w mrożny dzień . ;:3
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Witaj Aniu jaki masz minusik :D
nie wiedziałam, że masz taką kolekcję hortensji. ;:173
Wszystkie kwity w odcieniach niebiesko-fioletowych, to moje marzenia. ;:215
Kilka razy robiłam próby u siebie i nie udawały mi się. Pozostaje mi zachwycać się u innych.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Aniu dzień dobry , ale zimnica, u nas -18 brrr. Piękne te twoje hortensje ;:oj Ja już martwię się o swoje :( w zeszłym roku cudownie kwitły, ale przy tych mroziskach marnie to widzę....Mówię oczywiście o ogrodowych. Ta niebieska odmiana szczególnie wpadła mi w oko ;:173 ;:65
Pozdrawiam :wit
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Daj znać, jak hortensje będą w pełnym rozkwicie. Chętnie zapłacę za bilet wstępu.
. ;:65 u
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Zachwycające kolekcje powojników i hortensji ;:63 A ja wychwyciłam jedno zdanie,jakby do mnie :wink: Kupić i czekać,na pewno się uda(o powojniki chodzi :D )Tak robię i czekam,bo baaardzo chcę mieć w ogrodzie takie piękności ;:173
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

No i nastała zima Obrazek Możemy narzekać. Tylko po co???

Moniko (Monika_Sz)! Zima musi być. Taki jest porządek świata. Lepiej się godzić z tym, co uniknione. Byłam pewna, że nie powiedziała ostatniego słowa i niestety miałam rację. Ale z każdym dniem coraz bliżej wiosny, więc :tan
Iwonko (iwona0042)! Może nie będzie tak źle. Od wiek wieków rośliny sobie radziły. To i teraz dadzą radę. A kolorów u mnie nie braknie, więc jeśli ma to Ci poprawić humor - zapraszam! A prognozy tak szybko się zmieniają, że nie ma się co nimi zanadto przejmować!
Małgosiu (małgocha1960)! Może przesadzenie ogrodowych da rezultaty? Po 3 próbach posadzenia magnolii na przeciągu tym razem spróbowała w zacisznym miejscu i wygląda na to, że się udało! Moje ogrodowe, poza kapturem z agro na zimę, rosną właśnie w takim zacisznym miejscu i kwitną ;:138
Aguniu (aage)! Zapraszam, choć zdaje sobie sprawę, że mój ogród jest zupełnie nie w Twoim guście. mimo, że sielsko - romantycznie, to jednak chyba zbyt pstrokato :D Ale mam nadzieję, że mimo to znajdziesz coś dla siebie.
Jolu (April)! Z uwagi na niezawodność i urodę hortensji nie mogę sobie odmówić kolejnych. Asperę tez mam, ale u mnie jeszcze nie kwitła. Może w tym roku? Oby.
Dorotko (Keetee)! Moja lista ulubionych jest nieco dłuższa ;:224 Ale to, co wymieniłaś tez tam jest. No i kolejne hortensje kuszą... A u nas minus 12, lekko pruszy. Oby do wiosny!
Agnieszko (Kochammmkwiaty)! Bez hortensji nie wyobrażam sobie ogrodu. Teraz już mniej, bo po jednej, ale ciągle dokupuje, o co raz pojawiają się nowe, kuszące odmiany. One o każdej porze roku zdobią ogród. Więc nie wiem, jak można bez nich...
Aniu (anabuko1)! Jak tylko mogę kupuję w okolicznych szkółkach, bo nie ma to jak dotknąć i wybrać. Ale wiele z moich pochodzi ze sklepu Future Gardens. Jestem z nich zadowolona i wiem, że inni także.
Marzko (Sosenki4)!
powinnam się już przyzwyczaić, ze Ty jak coś zaczniesz robić, to nie spoczniesz póki nie skończysz
Oj powinnaś... A na patyki oczywiście możesz liczyć :D Tylko się przypomnij.
Januszu (alpahax)! I róże i hortensje na równi mnie kręcą. I mam znowu parę odmian na oku ;:224 Tylko musze wymyślić, gdzie to ja je posadzę. Miejsce jest, ale koncepcji jak na razie nie. No i te nowe odmiany do tanich nie należą. Nie sądzę jednak, by to mnie zniechęciło.
Jasiu (mrinwestor)! Moje w pierwszym roku były w najlepszym razie lekko fioletowe. Kupiłam zatem nawóz na niebieskie kwiaty i to był strzał w '10'. Są dokładnie takie jak chciałam... Używam Agrecol - Hortensja niebieska (nawóz barwiący) - 250 g.
Kasiu (robaczek_Poznan)! W różnorodności jest piękno tego świata. Zawsze będę to powtarzać :D
Elu (tija)! gdybym preferowała zakupy na miejscu miałabym może 5 odmian, ale znalazłam miejsce w sieci, gdzie można kupować bez ryzyka. I teraz hulaj duszo, piekła nie ma :;230
Iwonko (iwonaPM)! ;:196
Teresko (tesia9)! Trochę się tego nazbierało. To kolejna z moich chorób...
Pati (survivor)! Owszem kuszę i myślę, że u Cebie równie pięknie by wyglądały. Ktoś tu lubi się przekomarzać... Ogrodowe, piłkowana i kosmata dostały kopczyki i kaptury z agro. Musi im starczyć. Dotychczas starczało, a była już zima z niższymi temperaturami. Ale każdy powód jest dobry do modlitwy i cieszy Stwórcę :wink:
Marysiu (mar33)! Jesteś kochana ;:168 I zdaję sobie sprawę, bo i ja przez wiele ogrodów przemykam milcząc. Głównie z uwagi na bark czasu...
Marto (koziorożec)! Patrzę na moje roślinki i chciałabym, by za jakiś czas wyglądały jak Twoje. Jesteś moim niedoścignionym wzorem...
Mario (chiananit)! Niekoniecznie musisz wybierać odmiany, które trzeba lub powinno się okrywać. Bukietowe tnie się dość radykalnie wiosną, a kwitną na jednoczonych pędach, więc może od nich zacząć? Witam Cię u mnie ;:196 Może uda mi się Cię przekonać, że warto spróbować?
Krysiu (Ignis05)! Niektórzy nie okrywają ogrodowych a mimo o pięknie im kwitną. Ja okrywam dla zasady, by potem nie pluć sobie w brodę. U mnie trzyma minus 12 i więcej nie chcę ;:185
Asiu (jonatanka)! U mnie wszystkie rosną na patelni. Co prawda ogrodowe trzeba podlewać jeśli jest gorąco (u mnie 10 litrów codziennie dla każdej), ale dają radę. You and Me Passion to dobry wybór, bo jest inna i niezwykle subtelna. I w zasadzie każdą z moich mogę polecić.
Marysiu (Maska)! Do klimatu Nowej Zelandii jest nam chyba daleko. Ale i nas daja radę :uszy
Andrzeju (any57)! Uwijam się. To prawda. Bo jak sobie już coś wymyślę, to pracuję codziennie, aż skończę. Nie umiem inaczej. Może to nierozsądne, ale ... Zdjęć również robię duże, więc będzie co oglądać. Zapraszam!
Kasiu (Morango)! ;:168
Magdziu (lulka)! Nawóz na niebieskie kwiaty zaczynam dodawać , jak tylko zobaczę pąki, ale wcześniej od wiosny dostają magiczną siłę do hortensji. Nie wiem, czy wiesz, ale najlepszy nawóz na fiołki (Saintpaulia) to nawóz właśnie do truskawek. Zapewne mają odpowiedni skład... Ale znajdź się człowieku w tych zawiłościach.
Madziu (Madziagos)! Nowy gość ;:138 Z ogrodowymi robię podobnie plus kopczyk. tak na wszelki wypadek... Ale co roku stresuje się, czy paki przetrzymały.
Gosiu (Margo2)! Nie umiem się zadowolić. We wspomnieniach zamierzam jeszcze pokazać kolekcje ostróżek, jeżówek, rudbekii i ... coś się jeszcze znajdzie. You and Me Passion u mnie jak na razie co roku kwitnie. Oby tak dalej... Od powojników włoskich zaczynałam, ale one dodały mi odwagi i teraz zamierzam kupić parę wielkokwiatowych... Kuszą!
Teresko (Jatra)! Oj wiem...Już 3cią godzinę odpisuję i przygotowuję wstęp do kolejnej części. Może choć raz moderator nie zdąży mnie pogonić.
Majeczko (majka411)! I moje hortensje w 1szym roku były różowo - fioletowe. postanowiłam więc z tym powalczyć magiczną siłą i Agrecol - Hortensja niebieska (nawóz barwiący) - 250 g. I udało się. Może spróbujesz? U mnie minus 12. Da się żyć...
Kasiu (magenta)! Jak dawno Cię u mnie nie było! Widzę, że podobnie jak i ja kochasz te ogrodowe. I co roku martwię się, czy będą kwitły. I jak na razie... Odpukać. Musimy mieć nadzieję...
Aniu (akl62)! Wszyscy mają wstęp wolny, szczególnie Ci na których czekam kolejny sezon :twisted:
Mirko (Miriam)! Trzeba spróbować , by przekonać się, że można. Podstawa do pozytywne nastawienie. Łażę między tymi moimi roślinami, dotykam je, mówię do nich, zachwycam się, cieszę każdym listkiem, robię i portrety. Ja je lubię, to i one mnie :D Doczekasz się...

Ogród to dla mnie nie tylko rośliny ozdobne. Bez owoców i jarzyn nie wyobrażam sobie mojego. Jak miło patrzeć na rodzinkę, jak ochoczo biegnie wśród krzaczki i objada je z agrestu, malin, czy ... pomidorów :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek