Moje kaktusy i nie tylko - przemo1413 część 2

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje kaktusy i nie tylko - przemo1413 część 2

Post »

Tak cały czas są pod folią :wink: Do póki wszystkie a przynajmniej stanowcza większość nie będzie w miarę ładnie wykształcona będą pod folią czyli jeszcze jakiś tydzień może nie cały :)
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Maluchów chwilowo starczy :wink: Teraz trochę starsze , wypuściły listki po podlaniu :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

/ ... / Teraz trochę starsze , wypuściły listki po podlaniu :)
Przemek - w jakiej temperaturze stoją Twoje Adenium, widzę na szybach trochę skroplonej pary wodnej - mają chyba dość ciepło, że rozpoczynają wegetację ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Stoją w temperaturze pokojowej :wink: Dokładnie nie wiem ale pewnie coś koło 20 *C . Niestety tylko takie warunki mogę im zaoferować ...
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapytałem dlatego, ponieważ część moich stoi na południowym parapecie w temperaturze (przed chwilą odczytałem: +16 st C. przy szybie, na zewnątrz +1 st C) w dalszym ciągu sobie w najlepsze śpi. Moje "zimują" przy haworsjach, którym do tej pory było zbyt ciepło jak na tą porę roku. Gdy temperatura będzie spadać, Adenium powędrują w cieplejsze miejsce, bardziej oddalone od szyby. Roślin nie podlewam, od czasu do czasu spryskuję lekko wodą (m/w raz na dwa tygodnie), czekam na więcej słońca, może luty pod tym względem będzie łaskawszy, bo teraz to nawet na przysłowiowe "lekarstwo" go nie ma :(.
Mieczysław
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Równo półtora tygodnia od wysiewu postanowiłem już (chyba) na dobre odkryć wysiewy , ponieważ siewką które się już dobrze wykształciły zaczynają podgniwać listki od nadmiaru wilgoci ... A pozostałe siewki nie mają już skorupek nasiennych ( trochę im pomogłem ) więc też powinny się ładnie wykształcić w wilgotnym podłożu . Jeżeli chodzi o % kiełkowania to jest bardzo dobry ponieważ wykiełkowało ponad 90 % nasion a nawet więcej :) Trafiły się też 2 albinosy :D Ciekawe jak długo pożyją 8-)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli chodzi o % kiełkowania to jest bardzo dobry ponieważ wykiełkowało ponad 90 % nasion a nawet więcej :)
- to jest bardzo dobry wynik ;:215 , jak na tą porę roku, oby teraz udało Ci się utrzymać je w dobrej kondycji za co trzymam kciuki.
Trafiły się też 2 albinosy :D Ciekawe jak długo pożyją 8-)
Przemek - szkoda, gdybyś miał na czym zaszczepić, może udało by Ci się utrzymać je przy życiu. Ja również miałem jedną siewkę albinosa, ale wg oceny doświadczonych hodowców w temacie szczepień, zbyt późno dokonałem tej czynności. Ale jak masz na czym to próbuj. Zacytuję oryginalny wpis - podpowiedź, odnośnie mojego szczepienia: "Przy szczepieniu raczej stosowalbym starsza siewke, a raczej kilkumiesieczna rosline z nasion niz rosline, ktorej jedno z odgalezien stosuje sie na podkladke. Jezeli szczepisz adenium czy plumerie to usuwa sie wszystkie odgalezienia - tak aby cala "moc" rosliny szla w zaszepiona roslinke."
"Przy szczepieniu raczej stosowalbym starsza siewke,"
- tutaj chodzi mojemu rozmówy o podkładkę.
Ciekawe jak długo pożyją 8-)
- cytuję: "z bezchlorofilowacami jezeli chodzi o adenium to Twoje przypuszczenia nie sa sluszne. Siewki adenium jak i plumerii szczepi sie jak najwczesniej. Zywot malej siewki bez chlorofilu to kilkanascie godzin i obumiera. Przynajmniej tak wynika z mojego doswiadczenia."
Brak polskich literek, ponieważ wypowiedź jest od Hodowcy - Polaka mieszkającego w USA.
Mieczysław
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Chodzę do szkoły ogrodniczej więc pojęcia typu "szczepienie" "podkładka" nie są mi obce :wink: Z chęcią bym się z tym pobawił tylko mam kilka pytań ... Mieczysławie może wiesz czy należy szczepić już teraz czy jeszcze trochę poczekać ? Jako podkładkę użyć A. Obesum , czy może lepiej A.Arabicym ? Jak w ogóle to zaszczepić bo są różne metody szczepienia , a jak się szczepi Adenium nie mam pojęcia ... Jeżeli już próbowałeś to pewnie coś na ten temat wiesz bo jeśli chodzi o Adenium to jestem zielony w szczepieniu ... a w związku z tym że ostatnio dużo pracuję to nie mam bardzo czasu do szukania tych informacji w necie więc był bym Ci wdzięczny za pomoc , bo nie ukrywam że chciał bym mieć takiego albinosa w kolekcji :)
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku ja szczepiłem - nie wiem jak to się fachowo nazywa, ale pokażę na fotce:

Obrazek

Obrazek

- jak możesz, to dokonaj szczepienia jak najwcześniej, może Tobie się powiedzie, bo zapewne dokonasz tego dużo lepiej niż ja mając w tym temacie większą wiedzę z racji kierunku Twoich zainteresowań. Jak odnajdę adres strony na której się wzorowałem, to Ci podeślę. Szczepienie wykonałem na wg wzoru na stronie o której piszę.
/ ... / czy należy szczepić już teraz czy jeszcze trochę poczekać ? Jako podkładkę użyć A. Obesum
- wszystkie szczepienia robi się na A. obesum, a samego szczepienie dokonaj jak najwcześniej, ze względu na to co wcześniej cytowałem o przeżywalności siewek albinosów.
Faktycznie, może moje niepowodzenie w szczepieniu albinosa, polegało na tym, że szczepienia dokonałem na bocznej gałązce, pozostawiając jeszcze drugą gałązkę z młodymi przyrostami.

Przemek - zerknij na tą stronę: http://adenium-doma.ru/index/osnovy_pri ... iuma/0-210
Mieczysław
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wielkie dzięki za informacje ;:136 Zaszczepione 8-) A co z tego wyjdzie , to już nie mam pojęcia :lol: A za chwilę trza się do pracy zbierać :roll:
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku, jak będziesz miał wolną chwilę "cyknij" fotki i pokaż jak to wygląda, trzymam kciuki żeby szczepienie się udało.
Mieczysław
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p
Od: 24 maja 2012, o 19:19

Post »

Przemku Ty jak już coś robisz to z rozmachem.. ;:oj Twoje wysiewy prezentują się wspaniale. Cóż więcej można rzec.. Tak trzymaj, nic nie zmieniaj, bo sianie wychodzi Ci fantastycznie ;:180
Pozdrawiam i zapraszam - Magda
Kaktusowe szaleństwo..
Moje nadwyżki.. Wiankowo..
AleksandraBdg

Post »

Przemku, jak tam szczepienie?
Po tygodniu pewnie już widać czy jest szansa na przyjęcie :)
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

no właśnie!! Czytam sobie teraz wątek o adenium i nagle myśl taka - a gdzie jest przemo?? :shock:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

/ ... / a gdzie jest przemo?? :shock:
- faktycznie, niestety może nie mieć czasu, toż to grójecki region, a teraz to wzmożony czas sezonowych prac związanych z nietypowym terminem nadejścia tegorocznej wiosny :wink: i na dodatek może sesja egzaminacyjna. Mam nadzieję, że mimo braku czasu pokaże nam swoje sadzonki Adenium z tegorocznych wysiewów :wit .
Mieczysław
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”