Ogród Marty cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Marty cz. III

Post »

koziorozec pisze:ja staram się tak sadzić żeby rośliny zakryły ziemię i ograniczyły chwasty,bo one są strasznym utrapieniem,w niektórych miejscach nawet się to udaje i nic nie ma do plewienia,
Coraz częściej zauważam,że powinnam zrezygnować z piętrowego sadzenia roślin i sadzić z kraju wysokie ,żeby zakrywać ziemię i ograniczyć potrzebę częstego plewienia ... ;:131.Nie wiem, czy nornice buszują u Ciebie ? Ja też ostatnio zastosowałam nawóz gołębi i jakoś mi się kojarzy z inwazją nornic ...co Ty na to ?

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu,ta mydlnica jest wyższa może to początek kwitnienia,ona się wyciąga i jest rozwichrzona,,rzeczywiście jest dwukolorowa,a w innych ogrodach widziałam jasno różową,ale zaskoczyłaś mnie z tym krwiściągiem,w szkółce powiedzieli mi że to jest jakaś odmiana rdestu,sami nie wiedzieli co mają i ty nagle piszesz,że to krwiściąg,jesteś pewna ,znasz tą roślinę,rzeczywiście liście nie ma rdestu,tylko takie jarzębinowe ,a krwiściąg o różowych puchatych kwiatuszkach też ma podobne liście ,tylko bardziej jajowate,ja dziewczynom napisałam że to odmiana rdestu,jeżeli wiesz na pewno to ja to sprostuję,a jeżeli Ci się podoba to będziesz miała,a mydlnicę też chcesz,bo też mogę się podzielić ;:168

Ulciu,grzebię bo pogoda piękna ,jak w lecie ,a zamówiłam trochę piwonii,funkii,róż,żurawek i jeszcze inne różne i nie miałabym gdzie wsadzić na wiosnę :uszy

Ewo,z tym białym to Marysia dała mi klina,bo ja kupiłam za rdest a ona mówi że to krwiściąg ,ja mam krwiściąg ale o różowych kwiatach,te zakątki z drzewami to najstarsza część ogrodu,ma 8 lub 9 lat,bo w każdym roku dorabiam po kawałku ;:108

Maryniu,ale nie da się sadzić wszędzie z kraja większych bylin ,bo niższe zostaną Ci w środku,ja myślę że trzeba bardzo umiejętnie zachować odległości roślin,żeby nie było za gęsto ,ani za rzadko,nornice pewnie mam i różne myszy bo kot ciągle coś przynosi,ja myślę że każdy nawóz naturalny może zwiększyć ich ilość,chociaż nie wiem czy to reguła,ja mam dużo kretów,a mysiory korzystają z ich korytarzy,więc pewnie są, ale myślę że i były jak nie było ogrodu,tak to już w tej przyrodzie jest ,czasem to mnie na nich trafia ;:223
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znowu możemy troszkę powspominać

Obrazek

Obrazek

rumian rzymski,roślina okrywowa i ziele jednocześnie które świetnie zadarnia ziemię

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

morwa forma płacząca i słodziutkie owoce

Obrazek

Obrazek

Obrazek

krwiściąg

Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Marto to sadzenie w kępy jest imponujące,pięknie wygladają większe plany kolorystyczne.Ja robiłam błąd,bo rozdzielałam kępy i klikałam po jednym kłączu w różne części ogrodu i czekałam bez końca na efekt.Teraz staram sie przesadzać ten sam gatunek razem,żeby te plamy były szybciej,bo czasu wiekowego coraz mniej. :oops:
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Cuda widziałam na tych zdjęciach.Czy to naparstnica?
Proszę podpisuj zdjęcia jak byś mogła, nie będę wtedy tyle pytać. ;:14
Każde zdjęcie czymś zachwyca i każde ujęcie cudownie wykonane. ;:138
Pozdrawiam Marto i miłego dnia. ;:168 Kasia.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mnie się też wydaje, że to raczej krwiściąg, ale ręki nie dam sobie uciąć :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Martuś to SANGUISORBA BIAŁA to jak by nie tłumaczył to nie rdest tylko krwiściąg, tak niestety nas informują pracownicy sklepów ogrodniczych, owszem nie we wszystkich. Na mydlnicę jestem chętna bo mam starą 'babciną' ale jasnoróżową pełną i pustą, i takie nieśmiałe spojrzenie na krwiściąg :oops: gdyby przypadkiem miał kłącze do podziału ;:131
Czasami coś mi się udaje zapamiętać z nazwy i pokroju, ale proszę się nie sugerować że wiem dużo bo to dużo to z książek ;:oj
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Martusiu w ten mglisty u nas poranek :wit radujesz ;:167 takimi kolorkami ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu,miło że się podoba myślę że poprawienie i przesadzenie da lepszy efekt ,mnie też się wydaje że muszę szybciej wszystko robić bo latek przybywa niestety ;:168

Kasiu,to jest naparstnica rdzawa poprawię się i będę podpisywać,miłego dnia życzę ;:196

Ewo,niech będzie krwiściąg,znalazłam w mądrej książce ,że może być kanadyjski bo tam pisze że ma 180cm a mój ma na pewno do 2m,pozdrawiam :wit

Marysiu,wzięłam ofertę z tego sklepu i nie ma go tam ,nie wiem skąd go wytrzaśli ,a czemu nieśmiałe spojrzenie ,na pewno znajdzie się sadzoneczka ,u Ciebie będzie pasować bo on w gąszczu super wygląda,bo jest wysoka i tymi kwiatuszkami ładnie przewiesza się na tle zieloności,już zadecydowane i nazwa zmieniona,znalazłam w książce ,że kanadyjski jest taki wysoki,bo reszta odmian dużo niższa,pozdrawiam i miłego dnia życzę ;:168

Iwonko,u mnie też wielka mgła ,wręcz mleko,lubię wszystkie kolorki w ogrodzie,całuski dla Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękna ta naparstnica, siałam ją i ciekawe jak młode przezimują. ;:138
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Cały czas utwierdzam się w przekonaniu że mam zdecydowanie za mały ogródek, zbyt mały ;:145

Miłego dnia zycze ;:100
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu,ta naparstnica bez problemu znosi wszystkie nawet największe mrozy,jej rozeta jest zimozielona więc ją widać całą zimę,a dla ciebie fragmenty ogrodu z naparstnicą rdzawą

Obrazek

Obrazek

Obrazek77

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

groszek bylinowy

Obrazek

Żmijowiec

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mikołajek agawolistny

Obrazek

Krwawnica

Obrazek

-- 18 sty 2014, o 12:41 --

Ulciu,nie płacz bo ja też się rozbeczę ;:306 ;:145
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Martuś na razie daję radę tylko wybór roślinek bardzo ograniczony ;:110
mam pytanie czy wiesz może co to za drzewko na trzecim zdjęciu zaraz po żmijowcu to z kolorowymi listkami też chyba mam takie miało być małe i samo się formować w kule ale jak na razie to kulki z niego nie widzę
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś a zbierasz nasionka. ;:196 bylin?
Chętnie bym ją jeszcze przyjęła(naparstnice)Ja mam zimozieloną stałą bylinowa białą.Bardzo kiepsko wyglądała coś ją podjadło, ale żyje.

Pięknie wygląda ogród z jej udziałem, cudownie masz urządzony, powtarzam się wiem :;230 ale co mam pisać jak to prawda. :tan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”