Storczyki i ja, czyli moje upadki ! I wzloty ?

ODPOWIEDZ
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziewczyny fajnie się czyta Wasze opowieści pełne emocji ;:109
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Orionko, bo to takie pasjonujące ;) Niemalże jak hazart - wciąga ;) Kiedy minuty mijają a Ty musisz podjąć błyskawicznie decyzję - kupić czy nie kupić ;)
To nie tak jak w sklepie - oglądam i oglądam i oglądam... ;)
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

ale wy fajne. ja was rozumiem, ciągle tam cos kupuje. sabotka tez mam z allegro.
platynka :)
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Szamanko - znam to uczucie. Co prawda nie kupowałam tak storczyków, za to ciuszków co niemiara :)
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

O rety dziewczyny, ale zaszalałyście :shock:
wszystkie przepiękne, przyznam że też oglądałam te aukcje akurat jak były wystawione i zastanawiałam się czy czegoś nie licytować :lol: ale ja się zawsze boję że coś nie tak będzie z przesyłką, w sensie że będę długo czekać i roślinka mi zmarnieje :? chętnie się dowiem ile szła Wasza paczka i w jakim stanie doszły roślinki to może kiedyś się zdecyduję na zakup przez alle :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p
Od: 28 lip 2008, o 12:45

Post »

Jak tylko dojdą, to dam Wam znać ;) I porobię zdjęcia oczywiście ;)

Pierwsza moja aukcja sie zakończyła i do następnej miałam kilkanaście minut, więc poszłam pospacerować

po mieszkaniu, bo mi ręce chodziły jak na głodzie jakimś....oj adrenalina robi swoje, serce to myślałam, że

mi wyskoczy :D

Musiałam pousuwać linki do aukcji - regulamin 8) - zamieniłam linki na miniaturki zdjęć ;)

Nasza poczta w standardzie już ma plus jeden dzień na "nabranie mocy urzędowej" na przesyłki - stąd moje

obawy o przeleżenie weekendu u nich - maluchy z in-vitro szły 5 dni, ale były (są) żywe :D
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

To znowu ja - chwalę się młodymi listkami. Takie niby nic a jak cieszy ;:1

Nabytek z 20 sierpnia wyglądał tak:

Obrazek

Dzisiaj listek jest już znacznie większy:

Obrazek

Obrazek

Ten, co go prawie zamordowałam - zdjęcie z dnia 12 sierpnia:

Obrazek

I dzisiaj:

Obrazek

Uratowany z biura męża - zdjęcie również 12 sierpnia:

Obrazek

I dzisiaj - tu najmniejszy przyrost...czegoś mu brakuje ?

Obrazek

Gdzieś czytałam, że gdy im brakuje światła, to mają mocno podłużne liście, natomiast przy jego nadmiarze

robią się jasne, żółtawe... :?:
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Przyszły storczyki ;)

Jeden tylko był całkiem łysy, więc od razu go odwinęłam z tej folii aby obejrzeć liście, czy to

aby na pewno ten...cóż, szkoda, że łysy, ale wiem, że to ten sam:
Obrazek

A teraz zdjęcia paczki i tego co było w środku:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pudełko miało wyraźnie pokazane gdzie góra a gdzie dół - listonosz niósł jak mu wygodnie, więc

trochę ziemi było porozrzucanej, pomimo, że każda z doniczek była zafoliowana i zaklejona taśmą.

niektóre z roślin miały wilgotna chusteczkę włożoną na podłoże. A każda z doniczek były przydrutowana

do kartonu, tak, że sie nie ruszały w pudle. Pudełko miało otworki na powietrze.

Moje pytanie - wyciągać je z folii i porozpakowywać doniczki czy na razie dać im wyjść z szoku ;:175
Awatar użytkownika
jasminee1
100p
100p
Od: 6 lip 2008, o 11:49

Post »

Solidnie zapakowane, gratulacje!
Ja bym je od razu rozpakowała :-)

Kiedy do mnie przyszła moja Colmanara Wild Cat, to jak tylko otrzymałam awizo (5 min przed zamknięciem poczty) wsiadłam w auto i jadąc dzwoniłam na pocztę: nie zamykajcie, nie zamykajcie, jadę po bardzo ważną przesyłkę!

Kiedy już ją odebrałam, wiozłam do domu i mówiłam do niej: już, maleńka, jeszcze chwilka, zaraz cię rozwinę, zaraz dostaniesz powietrza...

Choroba normalnie :)
jasminee1 :wit
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Bardzo dobrze zapakowane te phalaenopsisy. Wyciągnij je jak najszybciej z tych folii.
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Powolutku rozwijam, oglądając dokładnie każdy kwiatuszek i każdy listek czy korzonek - już wiem

na czym spędzę weekend - przesadzając je i przeglądając system korzeni - widzę u niektórych

kwalifikacje do przemeblowania w doniczce ;) Jak zrzucą kwiaty to trudno. Ważne, że liście zdrowe.

Takie pytanie:

Czy gdyby aukcja była tygodniowa a raczej miała 4 dni, to czy roślinka, którą pokazałam na pierwszej

fotce - pełna kwiatów i o wyraźnej sile i świeżości - mogła zrzucić wszystkie tuż przed wysyłką ? Jak

dla mnie, to to jedno zdjęcie akurat jest znacznie starsze niż "robione w dniu wystawienia aukcji" 8)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Masz szczęście,ja dalej czekam na przesyłkę. Cambria i Encyclia. Zamówienie złożone w poprzednią niedzielę i do dziś nic. Może jutro?
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Ale to inny sprzedawca ? Pytanie - kiedy wysłał paczkę....ja tak czekam ponad tydzień na

wstążki - taka pierdoła pasmanteryjna a oni towaru nie maja na stanie, który to wystawiają

na sprzedaż :roll:

Kurcze, ale one śliczne, nawet te, co podwiędły i pewnie jutro wyłysieją. Na dobrą sprawę, to

każdy (poza tym jednym) mają kwiatki - ruszać im te doniczki od razu ?
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Adiano to raczej niemożliwe, żeby opadły wszystkie kwiaty w 4 dni.
Obserwuję aukcje wystawiane przez tego allegrowicza chyba od czerwca i na kilku aukcjach widac ewidentnie przekwitnięte storczyki, ale nie pisze o tym ani słowa. A cena jest taka sama jak tych w pełni kwitnienia.

Doniczek na razie bym nie ruszała.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękne storczyki i ładnie zapakowane. ja przez internet zamawiałam tylko raz (Vandę z orchidarium), ale pół roku czekałam. ale chyba się opłacało, mam tą Vandę do dziś, miała już u mnie 6 łodyg, z czego 1 zakwitła, a teraz rośnie następna, może ta też zakwitnie. poprzednia opadła bo ją przewiało od okna.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”