Mój ogród na fotografii .cz. 6 Wspomnienia lata

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród na fotografii .cz. 6 Wspomnienia lata

Post »

Iwonko!. :wit ..przy takiej pogodzie...tylko wspominać...planować... marzyć. :;230
Od rana ...ba ,chyba w nocy też... pada, pochmurnie...a teraz nawet tworzy się mgła. ;:168

-- 14 sty 2014, o 12:30 --

Kochani!...dzięki pomocy Dorotki/ Babuchny/ ...wszystko wróciło do normy w moim wątku!
Dorotko! dziękuję..."moja wybawicielko" z opresji ;:168
Pogroziła :;230 Fotosikowi...jest OK.
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Bogusiu właśnie z akcji nasiennej mam pelargonie rabatowe, to proszę poradź kiedy je wysiać. Również staram się mieć własne sadzonki, sieję petunie, lobelie, robię sadzonki z pelargoni. Nie zawsze wszystko się udaje, zeszły rok przez fatalna ziemię poniosłam całkowitą klęskę. Nie poddaje się tego roku nadal próbować będę.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przyszłam nacieszyć oczy kolorami...u Ciebie zawsze mogę znaleźć zielone ukojenie ;:167
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko!...ja wysieję nasiona pelargonii do wielodoniczek/ multiplatów/ już pod koniec stycznia.Przed wysianiem moczę nasionka przez dobę.Umieszczam w podłożu po 1 nasionku. Przykrywam cienką warstwą podłoża. Trzymam ma parapecie , pod którym jest grzejnik.
Wystawa okna południowa.Dbam o należytą wilgotność ziemi / nie można przelać/aby nie zaatakowały choroby grzybowe.
Po około 15- 20 dniach siewki są widoczne. gdy mają po 2-3 listki przesadzam każdą do doniczki . Pierwsze młode pędy "uszczykuję"aby roślinka zagęściła się. Dzisiaj zamówiłam wiele nasion...ale takich znanych kwiatów. W ubiegłym roku kupowałam t wyszukane, nieznane mi...narobiłam się i wielkie"nici" z większości...Pozdrawiam ;:168
Aguś!...cieszę się,ze odnajdujesz w moim ogrodzie ukojenie.Zapraszam serdecznie zawsze...a zwłaszcza gdy Ci ;:167 smutno,źle i "nijak" ;:306 ;:196
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Mnie też ,jest żle ,więc wpadłam do zacisza .
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bodziu , to przecież zegarmistrzowska zabawa z wysiewem pelargonii . Moje wysiewy będą później , ja tylko w byliny wchodzę. Pelargonie tylko z sadzonek.
Teraz nie nudzę się , mam zajęcie . Zrobił się chłodniej , ale zawsze można się cieplej ubrać :wink:
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Ładnie i jak kolorowo tu u Ciebie jest ciekawe kompozycje rosline cudnie ;:180
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadzieńko kochana!...witaj ;:167 ...cieszę się ,ze jesteś...naciesz oczęta ...uraduj duszyczkę ;:196 ;:168
Tadziu!... :wit ...wysiewam po raz trzeci pelargonie...z wielkim sukcesem. Nie masz pojęcia jak to cieszy "od nasionka po dorodny kwiat" ;:108
Ja też kupuję co roku sadzonki bluszczolistnych/ 20 szt/ na taras ...ale rabatowe wolę wyhodować sama. :tan
Na razie mam gdzie przechowywać ...bo przyznam szczerze najbardziej nie lubię skrzynek z sadzonkami na parapetach. Do tej pory syn kawaler...udostępniał mi swoje lokum. W tym roku muszę znaleźć miejsce na swoim parapecie...ale w przyszłym roku przeprowadzą się / już żonaty/ do swojego mieszkania więc będę mogła szaleć ... :;230 ;:180
Piotrze!...miło ,że odwiedziłeś. ;:180
Czy Ty wiesz,ze ja większość małych roślinek sadzę bez większego planowania...toż to na tak dużym areale pogubiłyby mi się ;:306
Nie mało muszę się czasami nachodzić, aby odnaleźć coś co posadziłam ,a nie wiem gdzie? :;230
Pozdrawiam i zapraszam...
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Wiataj Bogusiu :D
Pięknie,pięknie pięknie.Życzę w nowym sezonie wszystkiego dobrego przede wszystkim dużo zdrówka ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Jakoś nie siałam pelargonii ,zawsze sadzonkuję ale został mi tylko już czerwony kolor ;:180 .Bogusiu a bluszczolistne pelargonie sadzonkowałaś ,bo u mnie na korytarzu jeszcze kwitną i zastanawiam się co z nimi zrobić ;:196
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za podpowiedź, wysieję pelargonie wg Twoich rad. Ja już przestałam eksperymentować , sieję tylko sprawdzone nasionka.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Was kochane dzisiaj zimowo/ pierwszy u mnie śnieg/. Nie długo utrzyma się ponieważ temp. dodatnia. Moje futrzaki chodzą ścieżkami tam gdzie stopniał...dla nich to nowość... ;:108

Alu! :wit ...dziękuję za wizytę i życzenia. Zdrówko najważniejsze ...jeśli ono będzie OK to reszta jakoś się potoczy. ;:168
Eluniu! ;:168
Kiedyś próbowałam ukorzenić sadzonki pelargonii bluszczolistnych...bez efektu. Co roku kupowałam wiosną nowe, ciągle w tym samym ogrodnictwie. W ubiegłym roku właścicielka sama zainteresowała się ....dlaczego ja co roku kupuję?
Stwierdziła,ze z powodzeniem mogę chociaż dwa sezony je mieć. Poleciła mi przed przymrozkami ściąć wszystkie pędy na ok. 15- 20 cm. Usunąć pozostałe liście i wstawić do pomieszczenia gdzie będzie docierało światło i temp. taka, aby zimą nie zmarzły. Przez sezon zimowy podlewać oszczędnie ...tak aby nie zasuszyła się bryła korzeniowa ...od lutego obficiej...ale nie przelewać.Tak postąpiłam ...nie wiem czy faktycznie uda się, ale spróbować można.Szczepki/ ale z piętką/ spróbuj w ukorzeniacz i następnie do przygotowanego podłoża...w wodzie mi zgniły
/ jeśli ukorzeniamy szczepkę w wodzie, nie zmieniamy co pewien czas wody...tylko dolewamy - taką radę nabyłam od wieloletniego ogrodnika . Wiem,ze nieciekawie wygląda pojemnik i woda / zazieleniałe/ ale efekt jest.Tak ukorzeniałam ostatnio bukszpan, choć też z powodzeniem ukorzenia się bezpośrednio w gruncie. Eluniu...pozdrawiam i życzę powodzenia w ukorzenianiu ;:168
Dorotko!...zatem przystępujemy do wysiewu. Wprawdzie nie mam jeszcze nasion pelargonii ...ale zaraz szukam w necie.
W ubiegłym roku bez efektu ...tujałka, żmijowiec, Leptosifon, agastache mexicana i "nici" z pnączy...Asarina scandens, Pałczatka/ Ekremocarpus/, Rodochition atrsanguineus...Już nie będę sugerowała się przy zakupie wyglądem, choć... warunki uprawy tez sprawdzałam.
Pozdrawiam serdecznie ;:168
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To faktycznie poniosłaś porażkę, ja miałam podobnie. Przy zakupie nowości jestem bardzo ostrożna. Zdjęcie na opakowaniu jest piękne, kwiaty zachęcające, a później jak zakwitały nieraz przyszło rozczarowanie, że kwiat taki pospolity niczym nie wyróżniający się.
U nas nadal deszcz, na śnieg się nie zapowiada.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko!...rano obudziłam się wraz z zimą...teraz już śniegu niewiele. Temperatura wzrasta to i sniegu coraz mniej ..aktualnie +2,5C
Teraz już będę ostrożniejsza z nabywaniem nowości ...tak myślę :;230
Sprawdziłam stan swoich pelargonii bluszczolistnych ...długo do nich nie zaglądałam ...ale zaskoczyły mnie pozytywnie ;:108
Zobaczymy jak zaprezentują się wiosną...

...no to taka u mnie była zima dzisiaj rano/ po raz pierwszy/...coraz mniej jej ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a jak Wam podoba się letnia bakopa w zimowej scenerii?

Obrazek

-- 15 sty 2014, o 13:00 --

...aktualny stan moich pelargonii bluszczolistnych , ubiegłorocznych...po przycięciu jesienią

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani!...wiem...wiem ...nie będę już Was zanudzała i stresowała zimowymi fotkami, wszak tak blisko do wiosny ;:108
Musiałam pokazać pierwsze oznaki zimy...cobyście nie myśleli ,ze u mnie w ogrodzie cały czas wiosenno- letnie klimaty ;:3
;:306 ...ale laki kwitną niezmordowanie ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”