Ogródkowy bloog

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowy bloog

Post »

Madziu!
Zapomniałam dodać, że ta pani to podgatunek z rzędu tych "życzliwych" więc ten mój wykład o rozmowach z ogórkami miał ton nieco żartobliwy (delikatnie mówiąc). Cały sezon wspierała mnie pocieszając,
że i tak pokradną mi te kwiaty (sama nie sadzi kwiatków bo kradną). Podczas moich wrześniowych zmagań
z liliowcową rabatą przyszła zobaczyć co ja tam znowu kopię i ni z gruszki ni z pietruszki stwierdziła : ...No i nie ukradli Pani tych kwiatów..." :shock: Tyle było rozczarowania w jej głosie, że aż trudno uwierzyć. Ale upewniłam się jeszcze mojej koleżnanki czy słyszała, to co ja gdyż mając pewne uprzedzenia mogłam coś sobie źle zinterpretować. Wyszło na to ,że obie słuch mamy jeszcze dobry.
Odparłam ,że właśnie przygotowuję nową rabatę pod następne liliowce bo skoro nie ukradli to jeszcze coś sobie dosadzę...
A tak prawdę mówiąc to liliowce nie nadają na kwiat cięty do wazonów. Trafiłam w dzisiątkę z moim uzależnieniem :D . Z liliami już gorzej...
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak, bo gadanie to nie to samo co mówienie... Rośliny tej Pani miały dość jazgodu i padły.
Ale w tym grożeniu roślinom coś jest. Jak mój mąż przesuszył domowego kwiatka i śmierć mu zajrzała w oczy to dopiero zaczął rosnąć.
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Aniu ponieważ tak naprawdę chyba Ty najbardziej zaraziłaś mnie liliami, przybiegłam się pochwalić że w tym roku zaczynam za Twoim przykładem przygodę z liliowcami :) Zakupiłam na początek 6. Zobaczymy jak się z nimi dogadam.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu Twojej liliowce zapierają dech.... naprawdę ;:180 są przepiękne...... nie ma szansy, żeby się w nich nie zakochać.... ja mam ich całkiem sporo, ale nie takie cudeńka jak Twoje. Moje są takie bardziej zwykłe, popularniejsze, ale uwielbiam je wszystkie ;:167 i już nie mogę się doczekać aż zakwitną :roll: :lol:
Sąsiadkę masz ,,ciekawą,, :;230
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Madziu!
Bardzo się cieszę,że udało mi się "sprzedać" wirusa. Choroba się rozwinie jak zakwitną. Zaraz będziesz chciała mieć następne. Z liliowcami na pewno sie dogadasz . To najbardziej bezobsługowe rośliny wśród bylin. Znasz nazwy tych nowych nabytków?

Agnieszko!
Cieszę się,że wpadłaś do mnie. Moje liliowce to również popularne stare odmiany. Poczciwa Bonanza, dziadek Frans Hals, Super Purple, Moonlit Masquerade, Summer Wine, poczciwa Stella, którą uwielbiam. Liliowcowa ekipa weteranów.Dużo mam takich NN i powolutku staram się je zidentyfikować. Ale za to wiosną dojdzie parę nowszych pajączków. Już nie mogę się doczekać . Jeszcze tylko 61 dni do wiosny!
Sąsiadka jest naprawdę "Ciekawa". Z gatunku tych co wszystko o wszystkich wiedzą a jak nie wiedzą to muszą się dowiedzieć. Mieszka na wprost bramy wjazdowej ogródków a latem mieszka na ogrodzie. Taki ogródkowy Anioł jak z Alternatywy 4 :) Niezbyt przepadam za tą kategorią homo ale toleruję.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Doszłam do wniosku że mogę nimi obsadzić brzeg stawu. Przynajmniej zacząć obsadzać.
Już się chwalę odmianami:
Briliant Circle,
El Desperado,
Orchid Candy,
Lacy Doly,
Seal of Aproval,
Night Beacon.
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Madziu!
Piękne odmiany! Brilant Circle to miniaturka. Niziutki. Posadź do gdzieś na rabatce w pobliżu domku.
Przyszło mi na myśl ,że przy stawie dobrze by rosły irysy syberyjskie. Mogą rosnąc w mokrym błotku a nawet w wodzie. Cały sezon mają bardzo dekoracyjne liście.
A może masz ochotę posadzić liliowce botaniczne? :)

Co powiesz na taki widoczek?

Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:oj ;:oj No wygląda wspaniale! Już sobie je wyobrażam u mnie :) Aniu, co ile cm je sadzić?
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Madziu!
Posadź je w odległości 50 - 60 cm. Będą się rozrastać więc potrzebują troszkę miejsca. Niektórzy zalecjaą większe odległości ok. 80 cm ale ja sadzę bliżej.
Jeśli zechcesz stać się posiadaczką tych botanicznych to "mówisz i masz". Wiosną będę przenosic jedną kępę w inne miejsce więc nie ma problemu. Mogę Ci wysłać. Jak zarażać to zarażać. Nie tylko wirtualnie :)
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:138 Aniu jestem prze szczęśliwa! Zarażona jestem w pełni :) I w takim razie czekam na wiosnę ;:138 Bardzo Ci dziękuję.
Ok to też posadzę w mniejszej odległości. Lepszy chyba efekt wizualny będzie.
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Do kalendarzowej wiosny JUŻ TYLKO 62 DNI!
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No chyba czas zacząć odliczać :) Wczoraj u mnie pełnia zimy. Śnieg sypał i sypał. Dzisiaj deszcz i chlapa. Został chyba jeszcze tylko mróz do przeżycia ( byle nie za duży) i stwierdzić można że zima już była.
Awatar użytkownika
Mariolcia1962
1000p
1000p
Od: 25 wrz 2013, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu ja też odliczam dni do wiosny. Nie mogę się doczekać już kiedy ruszę na działkę i posadzę roślinki , które kupiłam :wit
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie mówcie hop. W Polsce największy śnieg i mróz jest zawsze w lutym ;:oj .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Po niedzieli zapowiadają lekką zimę .Zobaczymy,oby nie w maju. :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”