Jak pozbierać, wysiać nasiona surfini?
-
- 200p
- Od: 12 lut 2012, o 16:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jak pozbierać, wysiać nasiona surfini?
Ja nie mam surfinii tylko petunie, ale to bez różnicy.Ja uszczykiwałam i ślicznie powypuszczała, natomiast w odmianie o pełnych kwiatach nie uszczykiwałam i jak na razie nic nie wypuściła.
Iwona
A możecie powiedzieć jak to się robi ? I czy trzeba to zrobić czy można temat ,że tak powiem ominąć 

- abcd
- 1000p
- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Kontakt:
To pewnie trzeba uszczyknąć .
- abcd
- 1000p
- Kontakt:
Jak tam Wasze surfinie ? Moje się ładnie rozkrzewiły ale jeszcze nie kwitną .
Moje surfinie ładnie wyrosły , co prawda nie są zbyt duże jeszcze ale mają już kwiaty i sama nie wiem kiedy się pojawiły ,nastąpiło to bardzo szybko 
Musiałam je porosadzać , bo okazało się ,że miejsca w doniczce jest ,ale gnieżdziły się więc uznałam ,że będzie lepiej jak będą miały nieco luzu

Musiałam je porosadzać , bo okazało się ,że miejsca w doniczce jest ,ale gnieżdziły się więc uznałam ,że będzie lepiej jak będą miały nieco luzu

- abcd
- 1000p
- Kontakt:
Kate fajnie jak tak samemu coś się wyhoduje i widać efekty . Fajnie , fajnie . 

Oj,niemiłosiernie fajnie . Nawet człowiek jest jakiś dumny z tego ,że sam tego dokonał. A ile satysfakcji z tego 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 lip 2012, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może pokażesz zdjęcia tych kwiatów które posiałaś. Zobaczymy czy warto sie tym zajmować.
Chętnie bym pokazała ale niestety kwiaty mi w sumie padły jakiś miesiąc temu , coś mi się wydaje ,że zbyt wcześnie na surfinię .
W każdym razie mogę powiedzieć ,że warto .
Z poprzednich pozbierałam nasiona , dla eksperymentu ,ale mam wrażenie ,że kolejne będą bardzo słabe
W każdym razie mogę powiedzieć ,że warto .
Z poprzednich pozbierałam nasiona , dla eksperymentu ,ale mam wrażenie ,że kolejne będą bardzo słabe

- Marmarelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dopisuje sie, mam zamiar tez siać sama surfinie, moze w tym roku ktos sie przyłączy, pozdrawiam
Ps. Jest sens sadzić kilka ziarenek w torowych? (3-4) jak wtedy z pikowaniem?

- piortkowice
- 1000p
- Od: 13 sty 2013, o 11:22
Ja w tamtym roku wysiałam po 4 ziarenka do kubeczka po jogurcie i nie pikowałam już tylko przesadziłam tak do większej doniczki, a do korytek dałam po 2-3 takie kubeczki - w odstępach oczywiście. Będę też siać ale jeszcze poczekam do lutego.Marmarelka pisze:Dopisuje sie, mam zamiar tez siać sama surfinie, moze w tym roku ktos sie przyłączy, pozdrawiam![]()
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Witam, swój zielony zakątek pielęgnuję od dwóch lat. W pierwszym roku kupiłam surfinie, bo to cudne kwiatki. Kiedy jesienią zobaczyłam, jak łatwo zebrać nasiona, postanowiłam wysiać w następnym roku. Wysiałam na początku lutego, pięknie wzeszły, dobrze się pikowały, a później pięknie kwitły. Nie tylko u mnie, bo obdzieliłam kilka osób, które uznały, że kwitły lepiej niż "te sklepowe". Jedyny "kłopot" z uprawą z nasion jest taki, że faktycznie nie powtarzają cech matecznych, jeśli chodzi o kolor kwiatów. Jedyne, które w większości powtórzyły kolor to ciemno fioletowe. Np. z nasion z białej surfinii, na 8 szt. sadzonek jakie sobie zostawiłam, tylko 1 była biała i w pokroju, i w wielkości liści taka jak mateczna. Pojawiły się za to jasne z ciemnym środkiem, różowe z białym środkiem, ale z dużo większymi kwiatami i lekko fryzowanymi. Były ładne i kiedy zaczynały kwitnąć, dawały ciągłą niespodziankę, w jakim kolorze będzie następna. I co też istotne, mając swoje sadzonki, obsadziłam więcej doniczek. W tym roku zamierzam to powtórzyć.
Oczywiście jak widać jestem tu nowa, ale przyznam, że od tych dwóch lat przeglądam wiele wątków, wiele się od Was nauczyłam, z serca dziękuję za wszelkie mądrości. Teraz mam już troszkę swoich doświadczeń, stąd chęć podzielenia się nimi.

Oczywiście jak widać jestem tu nowa, ale przyznam, że od tych dwóch lat przeglądam wiele wątków, wiele się od Was nauczyłam, z serca dziękuję za wszelkie mądrości. Teraz mam już troszkę swoich doświadczeń, stąd chęć podzielenia się nimi.

Pozdrawiam, Kasia
- Marmarelka
- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Kontakt:
Gaura - swietna zapowiedz sezonu! masz jakies zdjecia? 

- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Niestety nie robiłam zdjęć moim "okazom". W tym roku się poprawię 

Pozdrawiam, Kasia
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
Gaura, być może się pokrzyżowały/u mnie trzmiele zapylają/, miałaś sadzonki kupione w różnych kolorach.
W tym roku pierwszy raz mam surfinie, wszystkie w czarnym kolorze, ciekawa jestem czy powtórzą kolor z nasion, zważywszy że w pobliżu tych kwiatów nie ma.
W tym roku pierwszy raz mam surfinie, wszystkie w czarnym kolorze, ciekawa jestem czy powtórzą kolor z nasion, zważywszy że w pobliżu tych kwiatów nie ma.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.