Moje spełnione marzenie... tu.ja cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Monika76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2007, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuniu, epimedium kwitnie i owszem :)
Moje kwitnie na żółto, ale jest też epimedium czerwone o kwiatach czerwonych.
Podoba mi się w tej rośłinie to, że jesienią liście ładnie się przebarwiają.
Dobrze sprawdza się jako rośłina okrywowa do cienistych miejsc.
jackon
500p
500p
Od: 6 sty 2008, o 07:24

Post »

Haniu jak najbardziej trojeść się nadaje, uwielbia wilgoć, szybko się rozrasta
sporo takich roślin można zastosować
w krótkim czasie betonu nie będzie widać :)
pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

jackon pisze:Haniu jak najbardziej trojeść się nadaje, uwielbia wilgoć, szybko się rozrasta
sporo takich roślin można zastosować
w krótkim czasie betonu nie będzie widać :)
No nie wiem,nie wiem....
nie jestem przekonana .
Po co przebudowywuję brzeg mojego oczka?myślicie,że nie próbowałam blisko 10 lat
zamaskować mojej folii? :) a przecież to prawie to samo,tez powinny po niej rozrastać się rośliny okrywowe...
To daremny trud moim zdaniem i ciągły stres ...
wygląd betonu jest inny ale czy będzie na dłuższą metę mniej raził ??? Może jeśli będzie widoczny w kilku miejscach na małej powierzchni ...
Dlatego sugerowałam położenie kieszeni napełnionych ziemią ,na niej można ustawić - położyć nieregularnie większe jakieś głazy a na reszcie posadzić rośliny okrywowe.Wtedy jest szansa na szybkie zadarnienie brzegów tego oczka i zmianę jego regularnych ostrych kantów. :D :D
jackon
500p
500p

Post »

jeżeli się dobrze zaaranżuje otoczenie,to widok opaski betonowej nie będzie raził
uważam,że rośliny swoje zrobią, resztę załatwią lilie wodne
ale to zawsze rzecz gustu
ja bynajmniej w ten sposób poradziłem sobie z zamaskowaniem kamieni,którymi obłożyłem brzeg oczka
pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja bym się zastanowił czu nie warto by użyć płytek cegły klinkierowej by obłożyć brzeg ... wtedy kwadratowy brzeg ładnie by się wkomponował w owalne kształty liści ... i efekt byłby również super :) takie efekt jest u kilku osób na forum którzy mają kwadratowe oczka ... i wyglądają efektownie ...

ale za żadne skarby bym tego cudu nie nieszczył ani tym bardziej zakopywał... Ale to nie mój ogródek i nie moja wizja ... więc mozewmy tylko dawać propozycje a właścicielka i tak będzie musiała podjąć jakąś decyzję ... zgodną ze swoją wizją ogrodu
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witam wszystkich serdecznie :!:
Ilu gości do mnie zawitało...i to tak znamienitych. Wasze zainteresowanie moim "problemem" przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Wszystkim bardzo gorąco dziękuję za rady i pomysły. Są bardzo kuszące. Myśl o oczku przemknęła mi przez głowę lotem błyskawicy. Widziałam w kilku magazynach ogrodniczych fotki takich geometrycznych oczek. Nawet mi się podobały. W kilku wątkach tez oglądałam oczka ( bodajże u Bolesława jest właśnie tego typu). Są naprawdę urocze. Wydaje mi się jednak,że oczko wodne to jednak sporo dodatkowej pracy. W moim pierwotnym założeniu działka miała być ładna i bezproblemowa oraz mało pracochłonna. Ale jak to z zasady bywa plany sobie, a życie sobie. Szczerze mówiąc teraz jestem w punkcie wyjścia tzn. na rozdrożu i nie wiem co począć. Jesteście bardzo przekonujący. Będę chyba musiała omówić to z M po Jego powrocie do kraju.
Czy bliskość drzew ( tzn. dębu) i niewielkie nasłonecznienie nie jest przeciwwskazaniem na lokalizacje tam oczka? Szkoda robić oczko gdyby przez 5-6 miesięcy w roku miało być zasłonięte siatką ochronną. Co prawda tę gałąź,która jest bezpośrednio nad basenem i tak planowałam wyciąć. Brzegi czy tak czy siak będą czymś "przykryte".
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Amlos pisze:...
Zaintrygował mnie rzadko na forum widziany KRUSZCZYK :shock: . Czy Ty go sadziłaś ? Jest tak ładnie rozrośnięty, że wygląda mi na kilkuletni okaz...
I nadal nie wiem .... :(
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witaj Aniu!
Wybacz,że nie odpowiedziałam Ci na pytanie :oops: . Już się poprawiam : Jak kupiłam działkę w zeszłym roku rósł sobie pod brzóską w ilości 3-4 pędów kwiatowych. Na pierwszy rzut oka domyśliłam się,że to coś ze storczykowatych i zostawiłam go. Podlewałam i na tym koniec. W tym roku ku memu zdziwieniu ładnie się rozrósł i miał nawet kilka samosiejek w pobliżu rośliny matecznej ( poszły już do ludzi ). Skąd on się wziął na działce to nie wiem. Chyba poprzedni właściciel go nie sadził,bo pewnie by się o niego upomniał ( taki to człowiek). Jeśli jesteś zainteresowana i masz na niego chęć, to możesz na mnie liczyć.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Dziękuję, Izo za propozycję ;:168 - nie miałam zamiaru 'sępić' , tylko zainteresowało mnie skąd go masz ?
Wiem, że jest objęty ścisłą ochroną gatunkową i jak Cię natura nim obdarzyła, to trza to docenić i niech rośnie -
masz przynajmniej rarytasika ;:333
Widocznie są tam sprzyjające warunki dla niego. U mnie i tak jest gleba o odczynie kwaśnym, a kruszczyk preferuje podłoże zasadowe.

Jeszcze raz dzięki, pa,pa :D
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13

Post »

Witam Izo!
Jeśli mogę się wtrącić do tematu to ja postawił bym zdecydowanie na basen. Proszę o wymiary tego basenu długość szerokość i głębokość.Postaram się w miarę czasu coś Tobie doradzić. :D
jackon
500p
500p

Post »

basen kąpielowy można kupić w sklepie za kilka złotych
szkoda tego zbiornika na taki wynalazek
w końcu bawimy się w ogrodnictwo :)
pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Witaj Izuniu miłego wieczoru zyczę Obrazek
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Izo do podjęcia decyzji co zrobić z basenem
możesz go przykryć czy zrobić podest i spokojnie
sie zastanowić co dla Ciebie i Twojej koncepcji
zagospodarowania ogrodu najbardziej by pasowało

Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Witaj Izo!
Moje skromne upodobanie co do realizacji basenu byłoby takie:
obłożenie brzegów wokół basenu podestem - deskami tarasowymi, tak by wystawały dużo poza obecny basen i przycięte były na kształt Tobie odpowiadający, ja bym dała półokrąg nieregularny w kierunku działki a regularny na rogach działki, wzdłuż istniejących rabat pod siatką.Natomiast nad powierzchnię wody w kształcie np zagiętego ziarna fasoli (złamanie obrysu prostokątności obecnego basenu, wokół dotychczasowego obrysu). To przykryłoby beton a wkomponowane w ten zakątek (a'la mały taras z oczkiem), drewno byłoby przyjazne dla oka. Wewnątrz basenu np. lilie wodne, a na tym "tarasiku" wokół oczka - duże donice (robione samodzielnie metodą opisaną w Twoim wątku, spryskane podpuszczką dla mchu, aby się zazieleniły, na typ starego kamienia)z bardzo prostą ławeczką narożną drewnianą z desek (tyłem do rabaty kwiatowej, która sąsiaduje z basenem, na jego dłuższym brzegu) pomiędzy tymi dużymi donicami, aby móc przysiąść przy oczku. Pod deskami ukryty mechanizm pompy, oraz mała powierzchnia z blachy, którą woda z ukrycia spod desek pluskałaby w obiegu zamkniętym na powierzchnię wody, jak mały strumyk u wylotu np rurki (jak w rzygaczu, spod rynny)- byłby miły, relaksujący plusk. W donicach stacjonarnych (ciężkich by ich nie ukraść- byłby lubiane rośliny, może płożące z płaskich donic, do wody, może lawendy, nieco wyższe aby złamać klimat "wody".

Pewnie jest to jakiś wymyślny drogi projekt, ale może jakoś będzie inspirujący, a jakiejś części.

pozdrawiam
agnieszka
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Witaj Izuniu. :wit
Zajrzałam dzisiaj do twojego ogródka i muszę przyznać, że jesteś wielką szczęściarą. Taki skrawek niezłej ziemi i do tego jeszcze basen o który toczy się wojna. :wink: :lol:
Temat bardzo ciekawy i na czasie.
Modne działki z oczkami wodnymi spełniają bardzo ważną rolę. Te wodne zbiorniki stają się oazą życia dla całej okolicy. Korzystają z nich nie tylko ludzie ale przede wszystkim owady, drobne zwierzęta i ptaki. Woda przyciąga je jak magnes, bo bez wody nie ma życia. Jeśli chcesz zbierać owoce i warzywa, to nie zbierzesz ich bez owadów. Ptaki zjedzą szkodniki jeśli będą miały w pobliżu wodę. Im bliżej zbiornika wodnego tym lepsze zbiory i mniej szkodników.
Ja bym w basen na wszelki wypadek włożyła folię i wywinęła na brzeg a z góry przyłożyła z dwóch stron kamykami o różnych kształtach a z pozostałych dwóch obłożyła deskami na których stałyby doniczki z kwiatkami a między nimi pozostawiła miejsce na siedziska, żeby można było przykucnąć nad wodą i spojrzeć co tam w niej pływie.
Jeśli chcesz zrobić inaczej to możesz zrobić z basenu piaskownicę robiąć w dnie dziurę. Na to wsypać grubego żwiru w celu odprowadzenia wody, włókninę a potem piasek.
Decyzja należy do Ciebie.
Powodzenia i radości z posiadania swojego skrawka raju. ;:100 ;:79
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”