Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3

Post »

Milenko, fajna wycieczka. Kto by pomyślał, że to środek zimy?
Wracając do rabaty z berberysem..jeśli chcesz różę, to bardzo fajna i zdrowa jest Rosarium Uetersen. Kwitnie jak szalona w zasadzie już jako mały krzaczek i ładnie przyrasta.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Moje kochane koleżanki ...

Oczywiście wlazłam zobaczyć Rosarium Uetersen i ;:223 zamówiłam. A oprócz tej jeszcze 2 angielskie. ;:223 ;:223 A taka byłam nieróżana ;:223 ;:223 ;:223
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu - byłam, widziałam i potwierdzam - są piękne :) Mimo wszystko w tym miejscu lilaka nie widzę :) Ale jeszcze trochę wolnej przestrzeni mam i kto wie, czy się nie skuszę :wink:
Agunia - cieszę się, że mnie odwiedziłaś ;:304 Pogoda iście wiosenna, to już podobno ostatnie tak piękne dni przed załamaniem pogody. Kto by pomyślał - w styczniu załamanie pogody = idzie przymrozek + możliwe opady śniegu ;:oj
Kasiek - miło Cię widzieć! ;:196 Wycieczka zwykła lokalna, cały czas mam przed oczami Twoje zdjęcia z Rosarium Sangerhausen i zrobię wszystko, by w tym sezonie zaciągnąć tam M. :wink: Może po drodze "wyniucham" jakieś muzeum motoryzacyjne, wtedy na pewno będzie łatwiej :lol:
Joasiu - mam nadzieję, że z M. nic poważnego? U mnie dziś kolejny dzień z temperaturą ok. 9-10 stopni, ogrzewania nie włączamy, a nawet w kominku "przepalamy" dosłownie chwilkę wieczorem. Mimo wszystko niech już przyjdzie ochłodzenie, im szybciej, tym lepiej dla roślin...
Aga - zima typowo angielska, choć nie przepadam za śniegiem i szarugą, to zaczynam się martwić :roll:
Sylwuś - cały czas jeszcze brak 100% zdecydowania co do róży. Mam już sporo domówionych, ale nad tym miejscem jeszcze myślę. Będzie to na pewno róża pnąca, powtarzająca kwitnienie, dość zdrowa i na pewno nie biała ani czerwona. Na pewno dam znać, na co się zdecydowałam :) ;:196
Madziula - ostatnio nie mam aż takiej weny do pisania jak letnią porą :oops: Choć zaglądam regularnie. Wieczorki, jak już się "ogarnę" z domowymi sprawami, zazwyczaj mijają mi ostatnio na różanej lekturze :wink: A dziś kupiłam sobie książkę Chmielewskiej, zobaczymy, czy mnie wciągnie 8-)
Marysiu ;:196
Grażynko - dobrze, że wreszcie się pokazałaś! Twoja nieobecność zaczynała być niepokojąca.. Nie lubię jak tak znikasz nagle na dłużej ;:202 W takiej sytuacji zawsze chociaż pomachaj u siebie w wątku i napisz, że znikasz na chwilunię... ;:180
Madziu lulka - Rosarium Uetersen jest piękna, kolor - w porządku, ale ona słabo powtarza kwitnienie i zdaje się kilka osób wytypowało ją jako najgorszą różę w danym sezonie. Przyznaję, że to spowodowało, że nie biorę jej pod uwagę. Zobacz sama: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=24842 Oczywiście u mnie może być zupełnie inaczej, a inna, super zdrowa odmiana może nie polubić tego miejsca, mimo wszystko wolę nie ryzykować ;:185
Aniu - wyżej Lulce napisałam, dlaczego dorzuciłam Rosarium Uetersen. Mam nadzieję, że Ciebie nie zawiedzie. Ja jak na razie zamówiłam:

- 5 brakujących do szczęścia Alberichowi i Degenhardowi Krasnali, tj:
Bashful - Giesebrecht http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.539
Grumpy - Burkhard http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.19205
Sneezy - Bertram http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.19420.1
Sleepy - Baldwin http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.19418.1
Dopey - Eberwein http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.19421.1
- Purple Eden http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.37480.2
- Eyeconic (nowość, ale zaryzykuję, zobaczcie sami: http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.70253 )
- Blue for you ('Pacific Dream ?') http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.40525
- A Shropshire Lad http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.6704 /gdyby była trochę większa, widziałabym ją na rabacie w miejscu po malinie.../
- Florence Delattre (MASflodel) http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.24924.1
Nad kilkoma jeszcze myślę ;:204
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatnio przeglądając letnie zdjęcia, postanowiłam pokazać sezon mojej ulubionej hortensji. Jest nią oczywiście Vanille Fraise ;:167 Mimo średnio rokującej sadzonki, którą otrzymałam w kwietniu, bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Zdjęcia - odkąd zaczęła kwitnąć:

Początek kwitnienia, 18 lipca:

Obrazek

(między 18 lipca a 14 sierpnia mam jakąś lukę i nie znalazłam żadnych zdjęć ;:24 )
14 sierpnia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

18 sierpnia:

Obrazek

20 sierpnia:

Obrazek

25 sierpnia:

Obrazek

Obrazek

30 sierpnia:

Obrazek

3 września:

Obrazek

4 września:

Obrazek

7 września:

Obrazek

Obrazek

11 września:

Obrazek

Obrazek

18 września:

Obrazek

Obrazek

28 września:

Obrazek

Obrazek

Kwitnienie kończy pierwszy, dość mocny przymrozek 5 października :(

Obrazek

Post wyjątkowo monotematyczny, ale może dzięki niemu ktoś nabierze na nią ochoty ;:173 W roli sąsiadki - wystąpiła kwitnąca na biało, równie młoda panna Annabelle ;)
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

No cóż ! ochoty nabrałam :lol:
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Milena wanilka u mnie aż tak spektakularnie ;:oj nie wyglądała przesadziłem ja teraz bardziej w cień bo na piasku nie dawała rady,
w podobnym stylu jest Diamant Rouge -polecam :D
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Milenko dobrze daj znać na jaką sie zdecydowałaś. Aż trudno uwieżyc że to jedna i ta sama hortensja. Przecudna jak sie pięknie przebarwiła.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Milenko widzę że i Ty już planujesz zakupy :) Twoja hortenka faktycznie przepięknie się przebarwiała.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Hortensje piękne, to mało powiedziane.
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Hortensje i mnie kuszą...zawsze jak je widzę u rodzonej ciotki to poprzysięgam sobie, że natnę sobie patyczków...raz nawet tak zrobiłam...ale zgniły ;:145 i się zraziłam ;:170
Masz może zapędy do przedłużenia ich piękna w postaci zasuszonej?
Bo dla mnie suszone hortensje są równie urocze ;:333
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Witaj Milenko :wit
I w minionym sezonie hortensje i mnie skusiły, miałam jedna dokupiłam jeszcze dwie:), niestety ale już nie kwitły więc w tym roku będe bardzo ciekawa jak zakwitną. Niestety ale nie wiem jakie to domiany :( Nie wiem czy i w tym roku sie nie skuszę na jedną. Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Milenko spóźnione ale szerze życzenie wszystkiego co najlepsze. Niech wszystkie marzenia staną się rzeczywistością.
Ściskam mocno i tulę do ;:167
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - myślę, że warto ją mieć :D Jest praktycznie bezobsługowa, choć trzeba zapewnić podporę (moja musiała podzielić się jednym kompletem 3-częściowej razem z Annabelle, ale w tym roku dam jej całą) i w czasie suszy podlewać :wit
Zbyszku - dziękuję za odwiedziny ;:196 Byłam u Ciebie i zaczarowały mnie Twoje "kamienne" podniesione rabaty ;:167 Masz też sporo host - doradź proszę, czy wg Ciebie poradzą sobie w dość bliskim towarzystwie brzozy? ;:131 Mojej Vanillce chyba wyjątkowo odpowiada miejscówka, słońca nie ma dużo, do tego nie żałowałam jej latem wody (koniecznie odstanej, ze studni). Z "nawozów" tylko odrobina pokrzywówki - na pewno wiosną pójdę znowu w pokrzywy :lol: bo roślinom bardzo ten płyn smakuje :wink:
Sylwuś - wybrałam Charlesa Austina w to miejsce :) Vanillka na żywo robiła wrażenie, mam nadzieję, że w drugim sezonie również pokaże tylko swoje dobre strony ;:108 Twoje nn latem trzeba dać do identyfikacji, nasze specjalistki na pewno rozpoznają odmianę ;:108
Madziu - zimą planowanie to najprzyjemniejsza rzecz :D Choć w tym roku zima o nas zapomniała i podobno nie da nam się już we znaki.. Bardzo bym chciała, by te prognozy się sprawdziły.. Ale co najmniej kilkustopniowe mrozy na pewno przyjdą - lepiej wcześniej niż później :roll: Jak na razie u mnie spadek temperatury - 0 stopni i wczoraj przez chwilę nawet śnieg popadał.
Aniu - gdybym nie była tak zachłanna na różne gatunki roślin, na pewno posadziłabym cały jej szpaler :wink:
Kasiu - swoich nie suszyłam, ale dostałam od znajomej bukiet jakiejś bukietówki do zasuszenia - masz rację, że są pełne uroku. Poza tym mają ogromną przewagę nad ogrodówkami - kwitną zawsze.
Aga - bardzo dziękuję za pamięć ;:196 Cóż, kolejny roczek do przodu ;:173 Spokojnego tygodnia Ci życzę, bo czytam, że będziesz miała w pracy stresujących gości ;:168

Miłego tygodnia dla wszystkich ;:4

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

Milena u mnie hosty w takim miejscu trochę się męczą ale żyją , ja mam jednak piaseczek - zawsze je możesz przesadzić, wyściółkować i podlewać albo szpadlem wokół nich przecinać powierzchniowe korzenie brzozy -tak robię raz do roku
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Milenko, wycieczka super, piękne zdjęcia do tego :D Jeśli to nie tajemnica to zdradź gdzie te wszystkie krasnale zamówiłaś???? Po fotach vanilki można stwierdzić - hortensja zmienną jest - :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”