bool pisze: Chyba sobie sprawię
Uncarina, ma kaudeks i piękne kwiaty.

Ma - fakt. Jest wyjątkowa. Ja chyba też się pokuszę ponownie, bo podobnie jak w przypadku Adansonia, też bym inaczej zrobiła co nieco. Niemniej zobaczymy, co z tych wyrośnie

Trzymam kciuki za Twoje wysiewy!
nolina pisze:Żanetko oj nie pozbędziesz się mnie...będę śledzić to twoje przedszkole ,a właściwie chyba jeszcze żłobek

.
Żłobek, Małgosiu, żłobek...

A nawet nie waż mi się myśleć o jakimś pozbyciu się
nolina pisze:Myślę tak sobie ,że Adansonia jak będzie w takim tempie rosła to nie foliak, a palmiarnia będzie potrzebna

Pokazuj bez krempacji jak najwięcej

-szalenie mnie to interesuje
Ona tylko na poczatku tak wystrzela w górę, potem siłę daje w korzenie i pień. Tak słyszałam

Nie wiem tylko, kiedy jest to owo "później", ale mam nadzieję się przekonać.
nolina pisze:Ciekawa jestem jak szybko rośnie Uncarina i Didierea madagascariensis
Didierea wystartowała szybko - w czwartym dniu, i teraz spowolniła. Jak porównasz zdjęcia poprzednie a obecne, to widać wzrost i "szerokość". Uncarina natomiast - bardzo powoli. Pierwsze kiełkowanie pojawiło się w 9 dniu od posiania. I te już się jakoś prezentują, a reszta tkwi i się zastanawia.
Wiele z nich może kiełkować nawet do pół roku (np. Alluaudia), więc się podobno mam nie martwić a czekać. No to czekam, nigdzie się nie spieszę

A pokazywać będę w takim razie chętnie (jak będzie co)