Witajcie, jak przygotowania do Sylwestrowej Nocy? Ja posprzątałam chałupkę, zamówiłam papu na wieczorną kolacyjkę. Teraz siedzę w dresiku i jest mi z tym świetnie. Poleniuchujemy z eMem i Młodą w domku i zbierzemy siły na następny rok. Starsza siedzi u swojej Miłości

. W związku z ostatnim pożarem na osiedlu, o którym pisałam jakiś czas temu jest zakaz puszczania sztucznych ogni i coś mi się zdaje, że sąsiedzka imprezka o godzinie zero zostanie przeniesiona przed wjazd na osiedle
Wczoraj z koleżanką pojechałam po małego szczeniaczka rasy Shih-Tzu, czyli wierną kopię mojej Indii i wyszłam od niej przeszczęśliwa. Mała sunia wabi się Lusia i waży cały kilogram

Żeby nie przynudzać moimi zachwytami powiem tylko, że jest bosssska
Zyczę Wam wszystkim szampańskiej zabawy do rana, spełnienia marzeń i cudownie magicznego roku 2014. Choć jesteśmy starsi o kolejny rok myślmy pozytywnie korzystając z doświadczeń z lat ubiegłych

. U nas zaraz po Sylwku, czyli 4 stycznia kolejna impreza..starsza córa kończy 16 lat

. Matko, kiedy to minęło?
Agatko-raczej będzie fota przed i po, ponieważ podczas remontu będziemy się urlopować, a piecze nad pracami będzie sprawował szwagier. ZH jest w Gal.Mok i Arkadii
Aga- bardzo mnie cieszy, że projekt klepnięty. Chociaż ogródek niewielki widać można podzielić go na pokoje i stworzyć buszowate zakątki. Nie ukrywam, że wzorem niewielkiego ogródka jest dla mnie ten Kasikowy-Magentowy

. Co prawda mamy zupełnie inny układ, ale chodzi mi o samo zagospodarowanie rabat. Problem mam tylko z wyborem drzew, jednemu z sąsiadów przeszkadzają wysokie
Kasiu,Aga-dziękuję za uwagi odnośnie grabu. Sądziłam, że jest łatwą rośliną do formowania. W takim razie będę musiała przemyśleć sprawę..może po prostu staną tam tujki
Moniu-owszem są niższe odmiany, ale mimo wszystkie rosną min.do 10-12m, a te szczepione zazwyczaj są w wersji płaczącej, mam jedną sztukę. Zastanawiam się, czy brzoza niska, która rośnie w formie krzewiastej może być poprowadzona na drzewko. Szukam i wertuję net, ale nic nie mogę znaleźć. Jest jeszcze brzoza ojcowska, ale ta z kolei wrażliwa na przymrozki i rzadko spotykana, w zasadzie pod ochroną..Ta rośnie do ok.3-5 m.
Małgosiu- ja też nie lubię geometrycznych ogrodów, wolę naturalistyczną formę z lekkim buszem, czyli kontrolowanym nieładem
Moniu- ja też laik, chociaż ogrodnik od lat 3. Dopiero teraz zaczynam łapać o co chodzi w tym wszystkim, znam dużo więcej roślin itd. Projekt jest ogólny, bardziej jako zarys tego co bym chciała osiągnąć, a roślinki dobiorę przy asyście projektanta i zapewne będzie więcej iglaków m.in pokazywany jakiś czas temu cis. Cieszę się zwróciłaś uwagę na tak ważny aspekt związany z całorocznym wyglądem ogrodu. Mam ogromną nadzieję,że będę zadowolona z ostatecznego efektu. Aaaa i jeszcze muszę wkomponować w cały mini krajobraz róże i powojniki, które mam i uwielbiam. Bylin mimo wszystko chciałabym sporo, bo je uwielbiam.
Kasiu- dam znać jak będę coś zamawiać, nie wykluczone, że wybiorę się do szkółki w okolicy i poszukam czegoś. Zależy mi na większych roślinkach, bo wiesz, że ja niecierpliwy człowiek jestem i efekt musi być już, teraz i natychmiast

. Oczywiście z gęstością tak się nie da, ale przynajmniej z wysokością

. Jak coś, to reflektujesz na taką wycieczkę?