Lilie - uprawa - cz.4
Re: Lilie - uprawa - cz.4
Łódź,to bardzo dobre miejsce na plantację lilii.Tam byłem na pierwszej wystawie lilii,wokół
liliarze mają uprawy. A w razie potrzeby,ogromny rynek zbytu.
liliarze mają uprawy. A w razie potrzeby,ogromny rynek zbytu.
Wiele lat temu,wystawiałem w Łodzi,w NOT, w Pomarańczarni,w Częstochowie, w Chorzowie w
Parku. Teraz kolej na młodszych.
Parku. Teraz kolej na młodszych.
W kilku torebkach z łuskami do rozmnożenia pojawiły się listki
. Czy mogę taką cebulkę z listkiem przechłodzić w lodówce i jak długo, czy od razu wysadzić do doniczki i przetrzymać do wiosny w domu?

Pozdrawiam Mariusz
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pull - nie zawsze muszą być przechłodzone.
Zeszłej jesieni l. regale mi wyrosła, więc wsadziłam ją do doniczki, pąk zasechł bo nie dopilnowałam regularnego podlewania, ale po lekkim podsuszeniu i ścięciu pędu ponownie zaczęła wyrastać na początku maja, więc wsadziłam ją do gruntu i jeszcze w sierpniu zakwitła. Więc to możliwe - no chyba, że mój egzemplarz miał jakieś zaburzenia psychiczne
.
Zeszłej jesieni l. regale mi wyrosła, więc wsadziłam ją do doniczki, pąk zasechł bo nie dopilnowałam regularnego podlewania, ale po lekkim podsuszeniu i ścięciu pędu ponownie zaczęła wyrastać na początku maja, więc wsadziłam ją do gruntu i jeszcze w sierpniu zakwitła. Więc to możliwe - no chyba, że mój egzemplarz miał jakieś zaburzenia psychiczne

Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
- Galadriela
- 500p
Na pewno azjatycka, ale odmiany pewna nie jestem... Może Chianti, lub Pink Pixie, lub Aneks - wiele jest podobnych.
Przy rozpoznawaniu weź też pod uwagę, że w warunkach doniczkowych, lilia może wyglądać nieco inaczej niż normalnie.
Przy rozpoznawaniu weź też pod uwagę, że w warunkach doniczkowych, lilia może wyglądać nieco inaczej niż normalnie.
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
- Adek13
- 200p
- Od: 11 kwie 2013, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie pasuje do Chianti ani Pink Pixie a Aneks nie mogę w ogóle znaleźć w internecie. Może to jakaś krzyżówka. I to jest dobre w bazarku że bierzemy z 5 cebulek jednej odmiany a wyrasta 5 zupełnie innych 

- Galadriela
- 500p
Aneks jest odmianą z gospodarstwa Pana Hajdysa:
http://www.lilie.com.pl/katalogamatorsk ... 0c%EAtkami
Ale odmian podobnych jest bardzo wiele, możesz poszukać jeszcze tu, ale spis jest alfabetyczny a nie kolorami:
http://www.lilynook.mb.ca/library/libra ... ics-A.html
PS: Taki urok kupowania na bazarku
.
http://www.lilie.com.pl/katalogamatorsk ... 0c%EAtkami
Ale odmian podobnych jest bardzo wiele, możesz poszukać jeszcze tu, ale spis jest alfabetyczny a nie kolorami:
http://www.lilynook.mb.ca/library/libra ... ics-A.html
PS: Taki urok kupowania na bazarku

Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
- Adek13
- 200p
To teraz już wiem jak wygląda Aneks, one są bardzo podobne ale Aneks ma kwiaty wzniesione do góry a ta moja ma w dół 

- Galadriela
- 500p
Po kwitnieniu jakoś w lutym/marcu delikatnie ją przesusz (byle nie na wiór!), i po miesiącu znowu zacznij podlewać a jak minie groźba przymrozków wsadź z doniczką do gruntu, powinna wypuścić i zakwitnąć drugi raz w tym roku tym razem już osiągając normalne rozmiary.
PS: Bardzo ładna jest, i gratuluję doprowadzenia do kwitnienia na parapecie - to wcale nie takie proste

PS: Bardzo ładna jest, i gratuluję doprowadzenia do kwitnienia na parapecie - to wcale nie takie proste

Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
- Adek13
- 200p
Dziękuje, a czy ona nie potrzebuje przechłodzenia?