Jola na włościach - czyli 3 ary różności.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jola na włościach - czyli 3 ary różności.

Post »

Śliczne zima u Ciebie maluje obrazy! Ma to swój niezaprzeczalny urok-mogłaby tylko krócej trwać :wink:
U nas na Wigilii też zawsze grzybowa- obowiązkowo z łazankami domowej roboty. W tym roku, po kilku latach przerwy- grzyby będą w własnoręcznych zbiorów :D
Uwielbiam te wigilijne potrawy, to wyczekiwanie na smaki, pojawiające się raz do roku, a przez to tak wyjątkowe.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Jolu gdzie się podziewasz, pochłonięta jesteś przygotowaniami do świąt?
nie widzę Cię niegdzie.
pozdrawiam,
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko, Dorotko, czytam czytam, ale cichcem ;:306. Leń mnie ogarnął. Nie lubię późnej jesieni, ani zimy, ani wczesnej wiosny. Jak dla mnie, to mogłoby być zawsze lato, z krótkimi ciepłymi przyległościami ;:224 . Nawet upały mi nie przeszkadzają :heja .
We wtorek pojechałam na działkę sprawdzić, czy chałupa i szklarnia stoją po tej wichurze Ksawerym zwanej ;:224 . Pogoda akurat była fajna. Jedna szyba (plastikowa) wypadła ze szklarni, ale wzięłam pomoc i już zamontowana. Karmnik ptasi rzecz jasna był już pusty, więc dosypałam słonecznika. No i tak niby absolutnie nic nie było tam do roboty, a coś tam robiłam przez 3 godziny :;230 .
Trochę szronowych zdjęć. Zgadnijcie co jest na drugim:
Obrazek Obrazek

i trochę dla kolorku, dla podniesienia nastroju:
Obrazek Obrazek

A tak w ogóle, to siedzę, rysuję, projektuję rabatkę hostową, szukam w Internecie na przeróżnych stronach zdjęć i danych różnych host co mi się podobają. Łeb mi już paruje i jestem zła, bo niestety z tymi wymiarami host to jest wielki bałagan. Jedni podają tylko wysokość, u innych szerokość jest czasami dwa razy większa niż u innych. Na polskich stronach, czy to sklepowych, czy to informacyjnych zdarza się, że wymiar który jest w calach, oni podają w cm. Translator tak niestety tłumaczy, nie przeliczając wymiaru, a oni nie sprawdzają. Jak ktoś ma wielką działkę, to nawet jeśli roślina ma docelowo metr szerokości zamiast przewidywanych 50 cm to nie problem. Najwyżej po kilku latach przesadzi gdzie indziej. Ale ja chcę sobie wszystko zaplanować i posadzić co do centymetra. No a jeszcze zgrać to kolorami, wielkościami ;:65. Na razie zrobiłam dłuugą tabelkę ze zdjęciami i danymi, oraz gdzie i za ile to kupić. Wszystko mi się podoba, a selekcję zrobić trzeba ;:131
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze planuj, ja też planuję i średnio mi to wychodzi- mam to samo niby nazwy takie same w jednym sklepie kosztują drożej w drugim taniej- ale już inaczej wygląda, i warunki też się różnią, 'świra' można dostać
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Jolu- ależ się napracujesz robiąc tak dokładne plany.. jakiś czas temu wspominałaś, że zarywasz noce planując- teraz wszystko rozumiem. Zestawienie kolorów, cen, rozmiarów.. podziwiam Cię, że tak dokładnie się przygotowujesz, a pewno też będziesz się tego solidnie trzymać.. teraz- zamiast przeszukiwać internet- wszyscy będziemy zgłaszać się do Ciebie po porady ;:138
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu tak właśnie to wygląda ta sama odmiana,ta sama nazwa... a wielkości rożne.Ja planuje rabatkę podobnie i to się odnosi do róż.Co zagości na twojej rabatce oprócz host?
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Jolu na tą siatkę od sąsiada to może jakąś słomianą matę albo cieniówkę zieloną zawieś żeby ten widok graciarni nie zakłócał i nie rozpraszał widoku na przyszłe hostowisko.Podziwiam Cię za robienie takich dokładnych planów ale teraz jest czas na to.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, takie planowanie, to sama przyjemność. A ja jestem leniwy człowiek i jak posadzę, to nie chcę za dwa lata przesadzać, więc muszę bardzo dokładnie wiedzieć, ile na każdą hostkę przeznaczyć miejsca ;:224 . Zrobiłam też zestawienie tabelaryczne, gdzie i za ile można kupić poszczególne odmiany. Bo różnice w cenie są nieraz trzykrotne ;:oj .
Joasiu, na rabatce a właściwie trzech rabatkach (bo jest jeszcze pasek w półcieniu przy jednym płocie i drugi trochę szerszy przy drugim), planuję oprócz host posadzić trochę cieniolubów. Będą paprocie, kokorycze, dicentry, trawy i pierwiosnki.
Jolu, masz rację, muszę wiosną zajrzeć do OBI i zobaczyć co mają, żeby ten sąsiadowy bur...delnik ;:306 zasłonić.
Zamówiłam już sobie w Bylinowymraju trochę roślinek, oczywiście z dostawą na wiosnę. Mają hosty, co prawda niezbyt duży wybór, ale kilka które już zaprojektowałam sobie do nasadzeń (taniej niż gdzie indziej nieraz o połowę, a jeszcze jest promocja ;:oj ). Dopytałam, że te które są teraz w ofercie, zostały im z sadzenia wiosennego, więc powinny być spore. Zamówiłam też pierwiosnki - piękne mają ;:65 . Wiosną to jest pewność, że dostanę te, co u nich przeżyły zimę ;:224.
Ogród przydomowy Joli
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu który to ten Bylinowyraj - bo jest kilka? jeszcze coś porównywałaś- jakie firmy?
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Ja też dziś w Bylinowymraju oglądałam pierwiosnki,cześć od nich kupiłam już jesieną teraz się przymierzam do kolejnych
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, wpisz sobie w gogle: bylinowyraj, mają różności, ale największy wybór jeżówek - tak do nich trafiłam. Oprócz tego hosty wybieram w sklepach: http://sadzawka.pl/ , http://funkia.pl/ , http://zurawka.pl/ , http://www.asiagaw.pl/ , http://sklep.cebulekwiatowe.pl/ , http://www.efektownyogrod.pl/ . W tym ostatnim na ich stronie jest katalog ze zdjęciami ale o ofertę trzeba poprosić. Mają tu kilka perełek, nie do zdobycia gdzie indziej. Kupię też pewnie coś od forumowiczów, szczególnie od piterka ;:333 .
Ponieważ roślin będę zamawiać dużo, więc opłaca się pogrupować je i pozamawiać tam gdzie taniej, bo jest tak, że u jednych jedne są tańsze, inne droższe a u innych nieraz na odwrót ;:224 .
Dorotko (dorcia7), na pierwiosnki to już przy okazji zamawiania jeżówek miałam chrapkę, ale obawiałam się kupić je na jesieni ;:oj . Wiosną większa pewność :D .
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Oj Jolciu w tych samych sklepach kupujemy ;:oj
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Jolu, czytałam, że planujesz osłonić widoki z sąsiedniej działki.. U nas sąsiadka zamontowała na swoim ogrodzeniu maty-chyba wiklinowe..? Mają już kilka lat- na zdjęciach z maja 2011r już są. Do tej pory prezentują się niezle i stanowią fajny, naturalny dla oka parawan. Ona do siatki przypinała takimi plastikowymi "spinkami"- do kupienia w sklepach samochodowych- wykorzystuje się je, żeby kapsle z kół nie spadły, te srebrne ozdobne dekle, jak ktoś nie ma alufelg..
Myślę, że to tańsze rozwiązanie niż pergole.. posłużą kilka lat a jeśli cena nie jest zaporowa-to nie będzie szkoda wymienić ich za jakiś czas na nowe..

Rabata hostowa już zaplanowana, czy dalej rozpracowujesz..?
Pozdrawiam serdecznie!!
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję- poszperam- nawet nie słyszałam o takich sklepach, jakieś zupełnie inne mi wychodziły jak szukałam roślin- ale tam drogo, tym bardziej dziękuję
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla Wszystkich odwiedzjących mój wątek:
Najlepsze życzenia. Radosnych, szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia. Zdrowia i wszelkiej pomyślności. A w nadchodzącym Nowym Roku pięknych ogrodów i przyjemności z ich uprawiania.
Ogród przydomowy Joli
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”