Nowy ogród Jacka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję Izuniu i Krzysiu za odwiedziny i wszystkie miłe słowa. Wy też niezłe cudeńka pokazujecie, a ja to już się chyba powtarzam (?) Po niedzieli przywozę nowy transport roślin ze starego ogrodu, to będzie może co pokazać. Ale te maluszki też bardzo lubię i niektóre wiem, że są rzadkie (mam problemy nawet ze znalezieniem info z internecie).
Tak, kamienne odkrycie sprawiło mi ogromnie dużo radości. Jutro może kolejna wyprawa po kamienie (?) Szkoda że nie mam więcej czasu, bo zrobiłbym płotek z pociętych gałęzi wierzby. Jestem zmuszony do takich tanich rozwiązań, bo pieniążki są potrzebne na remont mieszkania :) Na szczęście nie jestem maniakiem cebul, więc kuszące oferty mnie nie ruszają. Ale na pewno dokupię jakieś narcyzy i czosnki (marzy mi się czosnek karatawski i Krzysztofa)
Pozdrawiam ciepło!
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

:shock: Jest taki czosnek Krzysztofa :lol: :lol: :lol: Nawet nie wiedziałem :lol: :lol: Zaraz to muszę obadać :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

A w mojej okolicy nie ma żadnych kamieni, masakra jakaś, Wszędzie pola, a kamieni polnych niet. Też bym chciała znaleźć taki mini kamieniołom bo dziś wszystko jest tak drogie, że coś okropnego. Też szukam tanich rozwiązań Jacku.
Pozdrawiam, Ewa.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Krzysiu, jest czosnek - Twój imiennik. Ma duże, ażurowe kule i jest wyjątkowo piękny.

Kocico, zapraszam do mnie. Masz przecież niedaleko. Ja też sądziłem, że kamieni niet, ale jak już zobaczyłem jednego, to okazało się, że jest ich dużo więcej, trzeba tylko uważnie obserwować - najlepiej z nosem przy ziemi :wink: Gdzie łachy piaszczyste tam i kamienie, a niedaleko mnie przed dziesiątkami (a może i setkami) tysięcy lat swoje piaszczyste koryto miała Wisła.
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Re: Funkie

Post »

Jacku, ło matko! ja naprawdę nie jestem specjaliską od host!!! Dopiero od paru miesięcy coś próbuję... I raczej bardziej kojarzą mi się nazwy odmian, a nie gatunków. Nie znalazłam w sieci żadnych opracowań o funkiach po polsku, a hostalibrary z moim angielskim to masakra! Coś tam piąte przez dziesiąte rozumiem... :oops:

Ta, która wydawała mi siębyć młodymi liśćmi Blue Angel, to sądząc po kwiatach na pewno nim nie jest. :cry:
A ta druga ze zdjęcia zbiorowego to rzeczywiście funkia falista (h.undulata) moim zdaniem chyba Mediovariegata, bo Erromena to chyba ma liście zielone (ale zastrzegam, że coś mi się mogło pomylić).

A tej "majówki" to chyba nie dasz rady zidentyfikować w ogóle, bo tatuś i mamusia nieznani.
Spróbuj w dziale Hosty, tam może Tomasz II, Król Host na forum, się wypowie :lol:

Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale i tak dziękuję Ci Aniu za chęć pomocy. Przynajmniej już coś wiem. I umieściłem funkie do identyfikacji w odpowiednim linku. Może ktoś mi pomoże. Tak to jest, jak się dostaje kwiatki od różnych osób, dla których nazwa to najmniej istotna sprawa. A ja lubię systematykę i w ogóle porządek :wink:
Pogoda sprzyja przyjmowaniu się roślin (wyrywaniu chwastów też :) ). Pozdrawiam Cię Aniu!
Awatar użytkownika
Ewik
500p
500p
Od: 29 lut 2008, o 14:44

Post »

a ja dzisiaj rozdaję róże na dobry dzień...
dla Ciebie mam taką " królewnę"...

miłego Jacku... :) ewa
Obrazek
Kwiatuszki Ewy
Działeczka mojej Mamy i moja
Pamiętajcie o ogrodach przecież stamtąd przyszliście
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:lol: :lol: :lol: Sprawdziłem ten czosnek całkiem fajny, dzięki Tobie dowiedziałem się o jego istnieniu dzięki :lol: :lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Ci Ewo!
Jest śliczna ta różyczka! Może się przekonam kiedyś do uprawiania róż u siebie :wink:

A oto moje małe przedszkole:
Obrazek
Obrazek

Ta rabatka jest jak wyspa otoczona morzem chwastów (właściwie nie powinienem ich pokazywać) ale jest już mała "grobla" czyli ścieżka, która łączy kafelkową alejkę z resztą. Po prawej stronie kafli mam taką roślinną "poczekalnię", więc tam ciągle zmieniają się lokatorzy
Obrazek

Posadzone kokoryczki na tle konaru wierzbowego
Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

krzysiek86 pisze::lol: :lol: :lol: Sprawdziłem ten czosnek całkiem fajny, dzięki Tobie dowiedziałem się o jego istnieniu dzięki :lol: :lol:
Nie ma sprawy. Lubię czosnki ozdobne i marzy mi się jakaś mała kolekcja. W tym roku ładnie zakwitł czosnek bułgarski. Teraz od Ani dostałem kolejny, a drugi rok z rzędu kwitną czosnki olbrzymie 'Goliat'.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To mnie się marzy kolekcja trzmielin na balkonie. Miałem już 5 różnych ale przyszły takie upał że mi je niestety spaliło i już za późno było na ratunek. A na razie to coś mnie wrzosy zainteresowały i myślę że kupię parę na balkonik :lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

krzysiek86 pisze:To mnie się marzy kolekcja trzmielin na balkonie. Miałem już 5 różnych ale przyszły takie upał że mi je niestety spaliło i już za późno było na ratunek. A na razie to coś mnie wrzosy zainteresowały i myślę że kupię parę na balkonik :lol:
Ja też w końcu muszę pomyśleć o wrzosach, bo ich nie mam. Teraz wszędzie są piękne, różnokolorowe sadzonki wrzosów do kupienia.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wiem na forum mówią że w Kauflandzie są po 3zł za sztukę. To nie jest aż tak dużo a one tak ładnie kwitną, i jak długo :)
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przyszłam podziękować za Twoją troskę i śliczne truskawki. Rabata zapowiada się ciekawie. U mnie też prawie same przechowalnie. A co do wrzosów to faktycznie dość szybko pokazały się w sprzedaży i jest spory wybór. Ja co roku prawie kupuję kilka na balkon. Nie zawsze uda im się przezimować, ale jeden zeszłoroczny zaczął właśnie kwitnąć. W ogrodzie mam dwa, ale kiepsko rosną. Planuję jednak w przyszłym roku zrobić małe wrzosowisko z prawdziwego zdarzenia.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tu.ja pisze:Przyszłam podziękować za Twoją troskę i śliczne truskawki. Rabata zapowiada się ciekawie. U mnie też prawie same przechowalnie. A co do wrzosów to faktycznie dość szybko pokazały się w sprzedaży i jest spory wybór. Ja co roku prawie kupuję kilka na balkon. Nie zawsze uda im się przezimować, ale jeden zeszłoroczny zaczął właśnie kwitnąć. W ogrodzie mam dwa, ale kiepsko rosną. Planuję jednak w przyszłym roku zrobić małe wrzosowisko z prawdziwego zdarzenia.
Ja też zamierzam we właściwej kolejności - najpierw wrzosowisko - potem wrzosy. Już i tak za dużo u mnie tych doniczek. A co będzie zimą ?! No a druga sprawa - wrzosy ładnie wyglądają w grupie więc posadzony między innymi kwiatkami u mnie by po prostu zginął w gąszczu zieleni. Tak było do tej pory w starym ogrodzie - trudno mi było wygospodarować jakieś ekstra miejsce na tego typu roślinki. Chyba jedynie pieris miniaturkowy miał to szczęście. Ale on zawsze tak źle znosił zimy, że potrzebował reanimacji na wiosnę i żadna roślina nie może go zagłuszać, bo by przepadł.

Kauflandu niestety nie ma nigdzie w okolicy Krzysiu, ale podobnie jest w innych marketach z cenami i ofertą wrzosów.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”