Seler-odmiany,uprawa, brak bulwy i inne problemy Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Seler - brak bulwy- odmiany- uprawa

Post »

Bożena

A to na Twoje usprawiedliwienie :D

http://zapytaj.onet.pl/Category/023,001 ... _plis.html
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nigdy nie okopuję i nie odkopuję selerów. Sadzę w jednym rzędzie w odległości 15 cm. Gdy podrosną, wyrywam co drugi do bieżącego spożycia. Uprawiając w ten sposób mam ciągle świeży seler w celach kulinarnych. Pozostawione rośliny nie są zagęszczone, co sprawia że mają więcej światła i rosną bardzo dorodne. Co prawda gdy je pielęgnuję (odchwaszczam, spulchniam ziemię) obrywam liście leżące na ziemi . To tyle. Sadzę go dużo, około 100 sadzonek. Zdjęcie przedstawia grządkę na której w rzędach rośnie seler, por i buraki. Robię dwie takie grządki w różnych częściach ogrodu.

Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mi tam właśnie świtało że należy delikatnie odkopać korzeń. Po co i czy to właściwe posunięcie nie mam pojęcia :wink:
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Odkopywanie ma sens, gdy ktoś oskubuje boczne korzonki. Wtedy jest mu łatwiej. Ale co ogrodnik, to inny sposób.

Może też być tak, że bulwa wystawiona na słońce, robi się zielona. Nie wiem, czy rozwijają w niej podobne solaniny co w ziemniakach. W każdym razie mama stanowczo pilnowała, byśmy to odkrawały.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Zielenienie czy to bulw ziemniaków czy selera nie powoduje solanina.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

Właśnie mi się marzyło, że odpowiesz forumowicz. Dzięki. Jeśli wiesz, to napisz proszę co powoduje zielenienie i czy to szkodliwe?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Zielenienie w obu przypadkach powoduje chlorofil.
A dlaczego w przypadku ziemniaków kojarzy się to z solaniną ?. Ano dlatego, że najwięcej solaniny w przypadku ziemniaka zawierają części zielone i kiełki.
Seler, z tego co mi wiadomo, nie zawiera solaniny.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

Wiem, co jem... Czy aby na pewno?
"Solanina w ziemniakach
Ten naturalny glikoalkaloid występuje w ziemniakach i zielonych pomidorach. Jego ilość zdecydowanie wzrasta, gdy ziemniaki kiełkują lub nasłonecznione bulwy zielenieją. A dla przyspieszenia czerwienienia, zerwane na zielono owoce pomidorów poddawane są gazowaniu, które jednak nie niszczy toksyn.
Szkodliwe działanie solaniny na organizm objawia się drażnieniem błony śluzowej przewodu pokarmowego, stanem zapalnym nerek, podrażnieniem ośrodkowego układu nerwowego i ośrodka oddechowego. Występują wymioty, biegunka, kolka.
Gdy ziemniaki zaczynają kiełkować, należy je znacznie grubiej obierać, bowiem solanina gromadzi się głównie w skórce, pod nią oraz w zazielenionych częściach bulwy. Na pewno zdrowiej będzie zastąpić ziemniaki długo przechowywane kaszami lub makaronami. Pojawił się nawet pogląd, że nasze wiosenne osłabienie ma swoje źródło w nadmiernej ilości spożywanych wtedy toksycznych ziemniaków."
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bosacka na tropie ;:oj Swoją drogą to ciekawe ale faktem jest że świeże ziemniaki To najlepiej jeść ze skórką a te kiełkujące grubiej obrane :wink:
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

BozenkaA pisze:Szkodliwe działanie solaniny na organizm objawia się drażnieniem błony śluzowej przewodu pokarmowego,
Ściślej mówiąc za objawy, zwłaszcza ze strony układu nerwowego odpowiedzialna jest solanidyna. Powstaje ona z solaniny w drodze hydrolizy. Sama solanina jest b. słabo wchłaniana w przewodzie pokarmowym.
W bulwach ziemniaka zawartość solaniny wynosi ok 0,01 % natomiast w kiełkach może być większa od 2-50 razy/ 0,02 - 0,5 %/.
Przyjmuje się , że dla człowieka dawka solaniny 2,8 mg/ kg wagi ciała jest już groźna. Odpowiada to zjedzeniu jednorazowo 2 kg zdrowych ziemniaków. Ponieważ zawartość solaniny gwałtownie rośnie w suszonych częściach roślin psiankowatych należy dobrze się zastanowić zanim sięgniemy po chipsy lub frytki.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

forumowicz, tylko zacytowałam. :wink:
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ty zacytowałaś a ja to uściśliłem i rozszerzyłem. Napisałaś prawdę ;:108

http://www.ciam.pl/s/slownik-solanidyna

W budowie chemicznej podobna jest do cholesterolu jak i hormonów płciowych.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Robiłem przymiarki do nasion odmian heterozyjnych ale wszystkie te odmiany są w dużych opakowaniach i są bardzo drogie. Trudno wybiorę coś z polskich odmian. Z ciekawszych nowinek- na rynku pojawiły się nasiona podkiełkowane a nawet podkiełkowane w otoczkach.Są o ok. 3x droższe! To sprawia, że podejmę próby podkiełkowania nasion w cieplarce a kiełkujące nasionka posadzę od razu do multipalet. Pominę tym sposobem pikowanie. Dla selerów polecane są multipalety o liczbie 96 minidoniczek choć można zastosować też te o 160.
Xavierka Nowe odmiany selerów wytwarzają korzenie tylko w dolnej strefie zgrubienia i nie zaleca się ani ich odkopywania czy ucinania korzeni. Co do pokładania się liści to jest to przeważnie cecha odmianowa (ważne np. przy zbiorze mechanicznym). Większość odmian ma raczej liście wzniesione. Największym błędem w uprawie selerów jest zbyt głębokie posadzenie rozsady i uprawa na kwaśnych, ubogich w składniki pokarmowe glebach.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moje dwa małe selery w doniczkach nadal się jakoś trzymają :wink: ale szału nie ma, widać braki słońca.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Ja takiego selera , tylko z brodą korzeni posadziłem do doniczki. Wybrałem go przy wykopywaniu jesiennym z grządki. Teraz mam piękną zieleninę i mam nadzieję na całą zimę wystarczy.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”