To może nie jest potrawa na wigilijna wieczerze , ale na pierwsze lub drugie święto, a jeszcze lepiej na sylwestrowa kolację - rewelacyjna !!!PESTKA@ pisze:..i ja czekam.Może coś nowego się znajdzie niekoniecznie na Wigilijny stół ,bo u mnie ,,tradycja i potrawy rzecz święta,,ale na resztę świąt wskazana zmiana
KURCZAK DLA SMAKOSZY
Kurczaka bardzo starannie umytego układamy na dnie naczynia, najlepiej szklanego.
Dodajemy goździki, cynamon, skrapiamy cytryną.
Tak przygotowanego kurczaka zalewamy:
- szklanką wina białego,
- szklanką wina czerwonego,
Dodajemy
- 100 ml ginu,
- 100 ml koniaku,
- 200 ml smirnoffa
- 50 ml białego rumu
- 150 ml tequli - obowiązkowo!!!!
Przygotowanie jest dziecinnie proste: Potrawy nie musimy poddawać obróbce cieplnej. Ani gotować , ani piec , ani nic zupełnie.
Kurczaka wywalamy, bo jest zbędny.
Natomiast ..... sos... mmmmm...sos jest wyśmienity...paluszki lizać!
P.S. Kurczak musi być martwy, bo inaczej bydlę sos wypije !!!
SMACZNEGO
