Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11

Post »

Lilaki masz przesłodkie :) A tylko wyobrażam sobie, jak mogą pachnieć. Mam maluszka, ale gdzie mu do Twojego. Za to jest od forumki-Izy (Chatte). A chabrami zawsze możesz się podzielić. Mają niezwykle energetyczny kolor ;:215
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Wando, cudnie wyrosły Ci te pienne lilaki, mają takie zwarte korony! jak często je przycinasz, że udało się uzyskać taki ładny kształt?
Wiosna u Ciebie zachwyca! Soczysta zieleń, łany niezapominajek i piękne cebulowe ;:173
Pozdrawiam serdecznie :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mnie też wpadły w oko bzy z pierwszej fotki. Długo je masz? Czy zimuję bez problemów? Pięknie kwitną...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu, piszesz, że mogę stworzyć zakątki, ale to nie będzie to. Bardzo mi się u Ciebie podobają te ścieżki, wokół których pięknie prezentują się rośliny. Widać zakamarki, nie wiadomo co się kryje za zakrętem. To jest fajne. A u mnie wszystko jak na patelni. Wszystko widać od razu.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

bardzo przyjemna ta alejka żurawkowo - hortensjowa, a ten chaber górski co się rozrósł jakie ma wymagania ;:204 ?
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Witaj Wandziu! Dawno mnie u Ciebie nie było :oops: Ale trafiłam na kolorowe i słoneczne wspomnienia, więc nadrobię ile się uda :wink: Zapachniało lilakami! No i mój ulubiony klematis Guernsey Cream. Ciekawe jak mi w tym roku przezimuje ;:131 Dopiero teraz zauważyłam, że zmodyfikowałaś tytuł wątku :shock: Jaka ogrodzinka? No błagam Cię... To co ja mam napisać? :wink:
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Wandziu,uwielbiam takie takie tajemnicze ścieżki obsadzone pięknymi roślinami i oświetlone promieniami słońca :tan
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Wandziu, muszę zacząć formować moje lilaki na formę pienną. Twój wygląda jak wielki bukiet kwiatów.
Wpadł mi w oko powojnik Dorota - nosi moje imię i jest w moim ulubionym kolorze :D
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Witaj Wandziu,
Dzięki wielkie za spotkanko i miłe chwile, ogród póżną jesienią wygląda super, mimo tych dużych dębów stworzyłaś niepowatarzalną całość wtapiając takie ilości krzewów, bylin i kamieni między korzenie i ścieżki , że szok jak to wszystko zmieściłaś,wiosną i latem musi być niesamowity widok całości, z przyjemnością w wolnej chwili obejrzę powtórkowe wpomnienia,
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Monika-Sz, bardzo ci polecam lilaka Meyera szczepionego na pniu. Ja mam trzy sztuki. Dwa koło sibie w przedogródku (na zdjeciu wyżej) i jeden przy tarasie z tyłu (pokazywany wcześniej). Kupiłam chyba 8 lub 9 lat temu. Co roku są ładniejsze i co roku kwitną, pachnąc o wiele intensywniej niż zwykły bez. Kwitną długo. PO kwitnieniu ścianm wszystkie kwaitostany; trochę czasu to zajmuje, bo jest ich mnóstwo. No i wtedy przycinam też gałązki, żeby zachować kulisty kształt. Można nawet sporo przystrzyc. W pierwszych latach przycinałam słabiej, ale kwiatostany wycinałam zawsze. Jeśli kupisz, nie będziesz żałować :) Aha, u mnie nie powtarzały kwitnienia.

sweety, lilaki mają taki zapach, że gdy wychodzę do ogródka, to za każdym razem mnie on zachwyca. NIe przejmuj się, że twój maluszek. Ani się obejrzysz, jak dostanie wielkiej "głowy". Moje w momencie kupna były już całkiem zgrabniutkie i od razu kwitły. (Co do chabrów, to nie ma sprawy, są do podziału :) )

Robaczku, lilaki przycinam tylko raz, gdy skończą kwitnąć. Napisałam bardziej szczegółowo wyżej, do Moniki. Pisałaś, że u ciebie kwitną dość słabo. No jednak one muszą mieć trochę słońca. Może nie patelnia, ale przynajmniej półcień z dwiema lub trzema godzinami pełnego słońca.

amba19, zerknij, co o lilakach napisałam wyżej u Moniki. Dodam tylko, że prztrwały bez najmniejszego uszczerbku zimę 2011/2012. A to już jest coś!

Margo, wcale u ciebie nie jest tak, że wszystko widać. Ja sama widziałam dwa fajne zakątki i ze dwa potencjalne miejsca na zrobienie zakątków. Gdyby tylko choć odrobinę można było wysunąć się w głąb trawnika...

DTJ_1, Chaber górski chyba nie ma specjalnych wymagań, nawet powiem, że tam, gdzie jest gorsza ziemia, kwitnie lepiej. Chyba nie lubi zbyt gliniastej.

bozuniu, witaj znowu. Cieszę się, że mnie odnalazłaś. No i faktycznie trafiłaś na Guernsey Cream, o którym tak sobie kiedyś gawędziłyśmy, podziwiając jego urodę. Muszę go bardziej dopieścić w tym roku. Bożenko, zmieniłam tytuł wątku, bo jednak dużo jest na FO większych ogrodów, a ja nijak nie mogę u siebie rozwinąć skrzydeł i brak mi przestrzeni. No wiem, że u ciebie jest jeszcze mniejsze poletko, taka wręcz ogrodzineczka. Ale cóż, daremne żale... mamy to, co mamy. I to sobie obrabiamy. Pozdrawiam cieplutko ;:196

koziorożec , ścieżki są fajne. Kiedyś miałam w tych miejscach wyłysiałą trawę od ciągłego chodzenia. więc sobie ułożyłam te różne ścieżynki i jest lepiej :)

Danio, witaj Dorotko! Samodzielne formowanie lilaczka to może być niezłe doświadczenie. Ja swoje kupiłam jako szczepione, ale na przykład forsycję miałam kupioną jako krzew, a potem wzięłam się za formowanie, podcinanie gałązek od dołu i już po roku wygląda całkiem fajnie. A zarówno bez, jak i forsycja lubią przecież wypuszczać pędy z ziemi. Trzeba je po prostu regulanie wycinać i nie pozwalać rosnąć. Z czasem wyrasta ich coraz mniej ;:108 Jeśli chodzi o powojnik Dorota, to wyobraź sobie, że go kupiłam w Lidlu jako President. :;230 Z tymi lidlowymi i biedronkowymi zawsze jest loteria!

Asiorku, dziękuję za twoją pozytywną opinię o mojej ogrodzince. Wiadomo, że w realu wygląda to zawsze gorzej niż na fotkach i stąd ta ciagła trema, gdy przyjeżdża nowy forumowy gość. Widzi wtedy to, co staramy się tak skzętnie ukrywać, gdy chodzimy z aparatem po ogrodzie. Mam nadzieję na nasze kolejne spotkania, tym razem w pełni wiosny i lata. Bo wczesna wiosna i późna jesień to niezbyt dobre pory na pierwszą wizytę.
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Wandziu ja też liczę na następne spotkanko, a może się jakoś zgramy i może Ty i moje "sąsiadeczki" wpadniecie na kawkę do "Ciutek", ogród póżno jesienny jest prawdziwy taki naturalny i pokazuje prawdziwy zarys i swoją urodę i jeśli sie teraz podoba to latem moze być tylko cudniej i bardziej kolorowo i o to chyba chodzi, aby w te szare bure dni cieszył również przez okno, a ja widziałam tam same pozytywy i ładniejsze ścieżki niż na zdjęciach i okolice Czesława
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Asiu, tak jak ci mówiłam na spotkaniu, zawsze bardzo, bardzo, bardzo chętnie cię odwiedzę. A jeśli by i sąsiadeczki zechciały, byłoby wręcz cudownie. Przybędziemy razem na pogaduchy.

Obrazek
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Wandziu jak pięknie u Ciebie na moment zapomniałam że za oknem jest co innego , dzięki takim zdjęciom przetrwamy ten zimny okres :wit ;:196
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Lilak wart uwagi :D Wandziu czy ta odmiana ma drobniejsze kwiaty od tradycyjnych...posadziłam w tym roku odrost z większego drzewka...zastanawiam się czy to nie taka sama odmiana. Też jest bardzo pachnąca. Rosną jeszcze dwie odmiany, ale miały paskudnie odbarwione liście, przesadziłam je w inne miejsce...jak nie wyzdrowieją to trzeba je będzie wykopać. Miały w tym roku odrosty, odcięłam dla Jolki...obiecałam kiedyś że się podzielę ;:108
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

gracha, już miesiąc prawie mamy za sobą, jeszcze tylko styczeń i krótki luty, a potem to już wiosenka... :tan Dzisiaj mamy słoneczko, to od razu inny nastrój i uśmiech na twarzy :D

Anna11, Aniu, tak, ten lilak ma zdecydowanie mniejsze kwiatuszki niż zwyczajny bez. Mniejsze i jaśniejsze. U mnie też co pewien czas wyastają z ziemi odrosty, ale nie wiadomo co by z nich wyrosło, bo ten bez jest szczepiony na podkładce, czyli na czymś... zwykłym, nie wiem jak to ująć. Ja te odrosty wycinam, żeby nie osłabiały drzewka.
Ciekawe, co ci wyrośnie z tych odciętych pędów. ;:173 Może w ogóle to nie być bez, tylko coś innego. Jakaś wiezba na przykład, bo te moje odrosty mają właśnie takie wierzbowate liście ;:108 Ale czy to możliwe?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”