Tak jak pisałem, dla mnie to Aylostera, ale jak ktoś uważa inaczej kłócił się nie będę, natury nie da się zaszufladkować. A właśnie przez te wątpliwości obecnie zbieram ajlosterki. Klasyczne Rebucje to już inne rośliny, a podział Mediolobivia-Aylostera czasem może sprawiać trudności. I np. taki Rausch (czyli autorytet) leucanthemę uznaje za ajlosterkę, a brunescens początkowo sklasyfikował, jako medio, więc wszystko tutaj jest płynne.
Natomiast zanim jeszcze zapadnę w sobie(zo)n zimowy, bo ostatnio coś mocno jestem nakręcony kaktusowo, ale za moment to pewnie przejdzie aż do wysiewów, trochę historii...

Bodaj pierwsze moje mediozakupy dokonane bezpośrednio u Hinzów w 2007 roku (cóż z tego, że tylko jedna roślina miała opis bez błędu... ;))

Mediolobiwki z końcem 2007 roku.

Rok 2008 oprócz kilku nowych roślin przyniósł zakup 50 kwadratowych doniczek 5x5cm, które miały wystarczyć już 'na zawsze'... Czego nie ma na zdjęciu, były też pierwsze wysiewy, acz z połowa siewek potem okazała się z błędem.

Prawie bez nowych roślin w roku 2009, ale substrat zaczął być profesjonalny - podobny stosuję do dziś. No i wysiewy były już w sporej ilości i z dobrego materiału, między innymi od Winberga. Od tego czasu już co roku siałem nasiona za ~200PLN lub więcej

W 2010 roku mediolobiwkami zainteresował się ktoś inny. Pierwsze siewki zostały przepikowane do doniczek.

Z 2011 brak fotki, natomiast w 2012 roku wyglądało to tak.

A w obecnym roku było następująco. W przyszłym medio i ajlo zajmą już dwa takie stoły.