Mediolobiwki i reszta chwastów - czarny

Zablokowany
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p
Od: 15 kwie 2013, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mediolobiwki i reszta chwastów - czarny

Post »

czarny pisze:Ale jeszcze gorzej mi poszło z astrakami. Tutaj sezon zaczynałem z czterema roślinami, a skończyłem jak na poniższym zdjęciu.
Uff dobrze wiedziec że ze mną nie jest jeszcze tak najgorzej :;230 Ty nazywasz to porażką ja na to mówię udany sezon kolekcjonerski :lol:
Pozdrawiam Rafał
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Czarny,ty nie narzekaj ,że kupiłeś tyle astraczków,to przecież śliczne kaktusiki a jak zakwitną to są miodzio ;:108
tyle miejsca masz w ogrodzie ;:224 ,to nie masz się co martwić ;:185
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Astraczków nigdy nie za wiele ;:108
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34

Post »

Mareczku jak będziesz ten foliaczek stawiał to weź poprawkę na
czarny pisze:Nadmiar przestrzeni to nie jest za dobra rzecz, no bo wyszła niezła porażka...
A pomidory... Najlepiej od razu gruntowe kupuj ;:306

Ładny zbiór astraczków Ci wyszedł a właściwie przyszedł :lol: od wiosny.
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

A czymże jest setka meksykańskich zapyziałych chwastów wobec tysiąca (czy tam dwóch) roślin o błękitnej krwi. Obecnie na liście chciejstw spoza rebucjowatych tylko kilka roślinek, nie więcej niż 10, a z astro to już conajwyżej jakiś V-type bądź MYOR, więc chwasty raczej się już znacząco nie rozrosą ;)

Także teraz po zgromadzeniu już (prawie) wszystkiego z medio trafiło na najbliższe ich kuzynki, czyli ajlosterki. Myślałem też o sulkach, ale parę do mnie trafiło i na razie mi jednak styknie - bardzo ich dużo, więc trzeba by dużo siać, a przez to że modne to są drogie nasiona, no i panuje u nich straszny burdel w nazewnictwie, więc poczekają. Natomiast Aylostera między innymi z tego powodu, iż czasem dość trudno jednoznacznie powiedzieć co jeszcze jest mediolobiwką, a co już ajlosterką. I tak są wśród medio takie, które według niektórych są ajlo (np. huasiensis czy leucanthema), a są takie ajlo, które według niektórych są medio (np. brunescens, mammillosa, tarvitaensis). Ponadto jakieś tam badania genetyczne dowiodły właśnie, iż rodzaj Aylostera jest najbardziej zbliżony do rodzaju Mediolobivia (a oba stosunkowo daleko odnośnie klasycznych Rebucji). Także w tym roku robię zamach na ajlosterki i sieję (prawie) wszytko naraz. Jedyną ich wadą są kwiatki, które w 95% są czerwone i pomarańczowe. Sporadycznie białe bądź różowe, a żółtego nie uświadczysz... Poniżej przypomnienie tegorocznego kwitnienia tych prawie szlachetnych roślin.
Obrazek
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
ROBERTOBORO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2008, o 21:39
Kontakt:

Post »

jakie ładne roślinki :heja
dalej, proszę o następne ;:224
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Piękne skrzyneczki ;:215 .Ja właśnie dla tych kolorków też mam kilka takich ...no może jeszcze nie bukiecików, bo jeszcze młodziaki :D ,ale mam nadzieję ,że też doczekam się takich widoków :D
Bardzo podoba mi się ta różowiutka ;:333 Ze względu na mało miejsca dobrałam tak roślinki ,aby właśnie nie mieć samych czerwonych.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

"Wracają" letnie klimaty - ;:215 !
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

czarny napisał(a):
przypomnienie tegorocznego kwitnienia tych prawie szlachetnych roślin
Prawie robi różnicę. :D
Mimo wszystko śliczne widoki. Ta masa kwiatów musi robić wrażenie. Brawo! ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

czarny pisze:A czymże jest setka meksykańskich zapyziałych chwastów wobec tysiąca (czy tam dwóch) roślin o błękitnej krwi.
Dla Ciebie Marku to meksykańskie chwasty,a dla innych to mogą być 'chciejstwa',by nie powiedzieć - rarytasy.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ( patrzenia ! ).
A zdjęcie kwitnących medio jest super.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p
Od: 22 paź 2011, o 22:11

Post »

No i ja dzisiaj właśnie się zastanawiałem do jakiej grupy należy R. tarvitaensis ponieważ też posiadam i miałem zagadkę ;:171 Czyli powiadasz że to aylosterka?
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tego co ja doczytałem to mediolobivia(?).
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki wszystkim za wpisy.
maryjan13 pisze:Dla Ciebie Marku to meksykańskie chwasty,a dla innych to mogą być 'chciejstwa',by nie powiedzieć - rarytasy.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ( patrzenia ! ).
A zdjęcie kwitnących medio jest super.
Ta ostatnia fotka to ajlosterki, natomiast się zgodzę, że siedzenie ważne i wszystko względne. Świat sukulentów jest bardzo zróżnicowany i dobrze, że każdy znajduje coś dla siebie i uważać swoje rośliny za najlepsiejsze. I między innymi dlatego dla mnie są rośliny o błękitnych sokach, a i są rośliny całkiwem poboczne, które mogę uwazać za chwasty ;) Inna sprawa, że dla też, że dla kogoś kto ma kolekcje w bloku setka meksykańców plus parę mediolobiwek to może być coś, ale czymże jest moja kolekcja wobec ludzi co mają szklarnie pełne kaktusów ;)

popiolek69, hen_s - patrząc na kwiat to tarvitaensis to jednak by była Aylostera, Pilbeam w "Rebutia" także ją tak zakwalifikował. Choć niewątpliwie to roślina na granicy rodzajów. Generalnie natury nie da się pięknie podzielić i poszufladkować, jak to ludzie próbują, więc jak ktoś się będzie upierał, że to jednak Mediolobivia to ja się spierał nie będę. Patrząc na sam korpus roślina wygląda faktycznie, jak jakaś mediolobiwka z grupy atrovirens, np. bardzo podobny korpus i ociernienie ma huasiensis. Ale oglądając kwiat, wygląda to jednak na ajlosterkę. Tarvitaensis nie ciąłem kwiatuszka, ale jak będę miał okazję to na wiosnę przetnę na pół wzdłużnie - bo generalnie słupek zrośnięty z rurką kwiatu to Aylostera (i nie przecinając już widać właśnie u ajlosterek trochę inną budowę szyjki kwiatowej z zewnątrz), a nie zrośnięty to Mediolobivia. Poniżej zdjęcie z netu z kwiatami od lewej: Mediolobivia, Rebutia, Aylostera.
Obrazek
Kiedyś już sam ciąłem wzmiankowaną brunescens, bo chciałem osobiście wyjaśnić swoje wątpliwości co zacz ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja aż taki spec nie jestem, szczególnie jeśli chodzi o medio to polegam w zupełności na Twoich opiniach ale w necie bodaj w 4 miejscach znalazłem ją jako Mediolobivia tarvitaensis. I to również na tych "zaufanych" stronach!
Nie mam tej rośliny w kolekcji ale wygląda, że będzie u mnie na wiosnę. Wtedy naocznie stwierdzę może co i zacz. :)
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak jak pisałem, dla mnie to Aylostera, ale jak ktoś uważa inaczej kłócił się nie będę, natury nie da się zaszufladkować. A właśnie przez te wątpliwości obecnie zbieram ajlosterki. Klasyczne Rebucje to już inne rośliny, a podział Mediolobivia-Aylostera czasem może sprawiać trudności. I np. taki Rausch (czyli autorytet) leucanthemę uznaje za ajlosterkę, a brunescens początkowo sklasyfikował, jako medio, więc wszystko tutaj jest płynne.

Natomiast zanim jeszcze zapadnę w sobie(zo)n zimowy, bo ostatnio coś mocno jestem nakręcony kaktusowo, ale za moment to pewnie przejdzie aż do wysiewów, trochę historii...
Obrazek
Bodaj pierwsze moje mediozakupy dokonane bezpośrednio u Hinzów w 2007 roku (cóż z tego, że tylko jedna roślina miała opis bez błędu... ;))

Obrazek
Mediolobiwki z końcem 2007 roku.

Obrazek
Rok 2008 oprócz kilku nowych roślin przyniósł zakup 50 kwadratowych doniczek 5x5cm, które miały wystarczyć już 'na zawsze'... Czego nie ma na zdjęciu, były też pierwsze wysiewy, acz z połowa siewek potem okazała się z błędem.

Obrazek
Prawie bez nowych roślin w roku 2009, ale substrat zaczął być profesjonalny - podobny stosuję do dziś. No i wysiewy były już w sporej ilości i z dobrego materiału, między innymi od Winberga. Od tego czasu już co roku siałem nasiona za ~200PLN lub więcej

Obrazek
W 2010 roku mediolobiwkami zainteresował się ktoś inny. Pierwsze siewki zostały przepikowane do doniczek.

Obrazek
Z 2011 brak fotki, natomiast w 2012 roku wyglądało to tak.

Obrazek
A w obecnym roku było następująco. W przyszłym medio i ajlo zajmą już dwa takie stoły.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”