Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3

Post »

Milenko, ale miałaś śniegu ;:oj Jejciu, ja jeszcze w tym roku białego nie widziałam i oby poczekał jeszcze z 2 tygodnie zanim zamknę sezon :wink:
Inspiracje trawiaste bardzo ładne, marcinki pasują w tym zestawie, ja bym ich nie wymieniała.
Piesek uroczy ;:173
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Milenko podobny śnieg :shock: to jedynie widziałam w Kościerzynie. A u nas to co spadło to zaraz się roztopiło
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Milenko jestem. Nie wiem jak to się stało, że tyle mnie tu nie było. Ale jak sama doczytasz przez jakiś czas miałam pauzę od forum:). A na usprawiedliwienie nie mam nic:).
Nieźle Cię zasypało, oj nieźle. U mnie ani 1/3 z tego nie było. A pomysł zapachowy na pewno zgapię jeśli pozwolisz:).
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Aguś - uwielbiam, jak przyjeżdża do nas Mama, mam wrażenie, że w domu od razu robi się cieplej :D Pierniczki - super! Uwielbiam pod każdą postacią (ciasteczek czy ciast).. Spacer Wam się udał? Lecę do Ciebie, może jakieś pachnące lasem zdjęcia przyniosłaś? ;:173 U nas wyszło dziś na moment słoneczko, okopczykowałam kolejne 3 róże, potem uciekałam do domu, bo zimno przeraźliwie. Wczoraj ofoliowałam ławki na pergoli i przy tarasie oraz poręcz. Nie wygląda to zbyt ładnie, ale zimą i tak w ogrodzie nikt nie spędza czasu. Poręcz przed domem owinę jutą wg pomysłu Magdy - lulki, dodam kilka ozdób świątecznych i będzie ładnie (mam nadzieję) ;:172 Aa, cytrusy schną już 3 dzień, mam wrażenie, że jeszcze nie są dobre...
Elu - u mnie w domku też niestety najczęściej cisza, rodzinkę mam małą niestety :( Dlatego podwójnie zawsze się cieszę, gdy w domu coś się dzieje 8-) Człowiek to w końcu stadne zwierzę :wink: ;:196
Iwonko - kody są ważne tylko kilka dni, w mailu zawsze jest informacja do kiedy. Nie przejmuj się, bony przychodzą średnio raz na 2 tygodnie, więc zawsze można chwilę poczekać :) Z moich aż 3 trawek, które mam, najbardziej lubię miskanta zebrinus, który rośnie przy studni. Niestety studnia błaga o odnowienie, może nie w przyszłym sezonie, ale za dwa to z całą pewnością. Marzy mi się studnia w kamieniach - do kompletu pod paleniskowy murek z moich marzeń. No co, marzenia wspaniała rzecz - zwłaszcza taką porą jak teraz ;:224
Aniu - cieszę się, że YC trafiły w Twój gust ;:333 Kominek mam jeden od lat, ale nie od nich; z rączką, co mi odpowiada, bo nawet jak jest gorący mogę go przenieść w inne miejsce. Wosk jak już straci zapach, po zastygnięciu podważam nożem i sam odskakuje w całości.

A w domu... aglaonema wreszcie jakoś wygląda:

Obrazek

W styczniu po przycięciu nie wyglądała w ogóle :wink:

Obrazek

Peperomia clusiifolia "Jellie" przy południowo-zachodnim oknie ładnie się wybarwiła:

Obrazek

Jeden z fiołków, które niedawno pokazywałam, kwitnie nieprzerwanie od końca lata:

Obrazek

Ciemnoróżowy storczyk ma dwa pędy z pączkami, jeden wygląda normalnie, a na drugim.. z pączków wystaje białe "coś" - spotkaliście się z takim dziwolągiem? Nie przypadkiem jakaś choroba?

Obrazek

Obrazek

A w ogrodzie szaro i buro, zwłaszcza jak zniknął śnieg. Jedynie Graham Thomas udaje, że nie poczuł ostatnich -6 stopni i śniegu:

Obrazek

Zakwitła mi też jakaś cebulowa posadzona tej jesieni, nie mam pojęcia, co to jest. Kojarzy mi się trochę z nierozwiniętym przebiśniegiem, ale ich nie sadziłam... ;:24 Ma też coś z... krokusa?

Obrazek

:wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiek - śnieg był i się zmył, teraz liczę na tydzień "na plusie", zostało mi już niewiele, ale mam jeszcze kilka różyczek i innych "drobiazgów" do zabezpieczenia. Plus róże u Mamy, ale nimi zajmę się we wtorek.. ;:196
Aniu - jeśli masz kominek zapachowy i masz ochotę, mogę Ci jeden podrzucić pod koniec tygodnia na przetestowanie :)
Ilonko - jaki to tam śnieg... to dopiero wstęp dla przypomnienia jaką porę roku mamy :lol: Zobaczysz (bo nie wierzę, że może być inaczej) już niedługo, jak tu potrafi do...walić ;:222 :D
Karolinko - ja u Ciebie też się ostatnio zaniedbałam, przynajmniej we wpisach, bo mniej więcej byłam na bieżąco. Cieszę się, że zajrzałaś ;:168 :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Milenko,na tym storczyku to sucha gałązka obetnij to białe sekatorem i będzie po kłopocie
te białe pączki to chyba krokusy pośpiechy,bo ta szyjka z której wychodzą listki to wygląda na krokusową,tak też się zdarza ,ale róża jest niemożliwie zaparta ;:168
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś ;:196 źle mnie zrozumiałaś, to, że jestem nieporządna i nie obcięłam suchej gałązki :oops: to wiem :D Chodzi mi o pączki, z których wychodzi jakby wata, nigdy czegoś takiego nie widziałam. Drugi storczyk ma już większe pączki, ale są jeszcze zupełnie zamknięte, a te - maleństwa wielkości groszku, coś jest nie tak:

Obrazek

Jutro może w ciągu dnia uda mi się zrobić lepsze zdjęcie z bliska :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Milenko, piszesz, że wata wychodzi ze storczyka/z pąków? Może mają za mokro i zaczynają grzybieć? Czasem storczyk z wierzchu ma sucho, a na spodzie korzonki są mokre i stąd chorubska. Do fiołków nie ma co, masz rękę. Ja próbowałam wielokrotnie, ale chyba się wzajemnie nie lubimy. Nie umiem sobie z nimi poradzić ;:185
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

A może nastąpiła jakaś mutacja i warżka będzie biała :roll: Bo pąk wyglada dobrze.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Milenko nastraszyłaś mnie tą watą w storczyku.... czy ona jest tyko w pąkach, czy jeszcze gdzieś ją zaobserwowałaś??? ....obejrzyj dokładnie storczyk, we wszystkich zakamarkach. Taka wata, to mogą być wełnowce....straszne utrapienie, nieprawdopodobnie trudne do wytępienia.... Najlepiej odseparuj storczyk od innych kwiatów i zaobserwuj....

-- Pn 02 gru 2013 11:29 --

tak wróciłam jeszcze do zdjęcia tych pąków, przyglądam się i może to nie wata, a tak jak Ania pisze, jakaś zmutowana, przerośnięta warżka???
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poniedziałkowe bry! ;:304 Madziu, Aguś - storczyk poza nietypowymi pączkami jest okazem zdrowia, podlewam wszystkie bardzo rzadko, czasem raz na 3-4 tygodnie. Właśnie dopiero gdy ograniczyłam im picie, poczuły się u mnie lepiej. Teraz gdy mają pączki, podlewam mniej więcej raz na 2 tygodnie. Więc za mokro raczej nie, doglądam też korzonków. Wełnowców nigdy nie miałam przyjemności u siebie gościć, ale myślę, że na listkach też by watka była widoczna?
Aniu - mutacja mówisz? Ale byłoby fajnie :tan Napisałam do jednej storczykowej specjalistki, zobaczymy, co Ona powie :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Milenko,zupełnie nie zwróciłam uwagi na te pączki ,tak naprawdę nic nie mogłam z tego zdjęcia odczytać niepokojącego,teraz wiem o co chodzi,i tak jak pisze Aga jest prawdopodobieństwo ,że to wełnowiec (oby tak nie było)pozdrawiam w słoneczny poniedziałek :wit ;:168
Awatar użytkownika
madusia
1000p
1000p
Od: 19 paź 2013, o 20:15
Kontakt:

Post »

:wit Kwiatuszki cudowne u Ciebie a storczyk kurcze pierwszy raz się z czymś takim spotykam ;:131
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Życzę Ci żeby to nie był wełnowiec , bo walczę z nim już drugi rok na storczykach ;:108
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Na storczykach nie znam się ,żałuje ,że nie mogę ;:174 pomóc.życzę oby nie był to wełnowiec.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”