Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3
- aage
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3
A ja się właśnie zastanawiałam jaki stan pokrywy śnieżnej u Was 

- madusia
- 1000p
- Od: 19 paź 2013, o 20:15
- Kontakt:
Milenko urocza fotka białego puchu, choć zdecydowanie wolę jak jest zielono 

- reniuniek
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
A jednak zima przyszła
Iglaki z śnieżnej kołderce wygladają bajkowo........

Iglaki z śnieżnej kołderce wygladają bajkowo........
- Grazka226
- 1000p
- Od: 12 mar 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Milenko po prostu... piekna zima u Ciebie!
Pozdrawiam i życzę miłego dnia!

Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U mnie jeszcze śnieg leży, ale jak wyjadę na olkuską i w Krakowie to tylko gdzieniegdzie coś widać. Ja jednak czekam jeszcze na jakieś ocieplenie 

- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Martuś - pięknie, tylko słonka brak
No i mogłoby dopadać jeszcze odrobinę i leciutko przymrozić, u mnie prawie cały czas 0 i na ulicach, ścieżkach bagienko
Aguś - a jak u Was? Wróciłaś z pracy bezproblemowo?
Madziu - oj zdecydowanie, zieleń i ciepełko to jest to, co lubimy najbardziej
Ale zimę też trzeba jakoś przetrzymać, więc jak na razie cieszę się, że nie przymroziło roślinek "na sucho", tylko najpierw spadła kołderka
Reniu - mam jakieś dziwne przeczucie, że ta zima będzie całkiem sprzyjająca dla naszych ogrodów... Zobaczymy, ile z tego się sprawdzi
Grażynko - teraz tylko czekać na lekki mrozik i słoneczko, to dopiero będzie bajka
Za chwilę Święta, a po nowym roku to już z górki - odliczanie do wiosny
Dziś oglądałam Maję w ogrodzie - odcinek z Arboretum w Trojanowie. Wspaniała prywatna kolekcja roślin, rozciągnięta na 8 hektarach. Pozwolę sobie pokazać kilka widoczków z rozplenicą w roli głównej, które rozłożyły mnie na łopatki

źródło: http://barwyogrodow.pl
Jeśli miałabym zastosować podobną kompozycję u siebie, to wymieniłabym marcinki na coś kwitnącego latem (bo to chyba marcinki?). Tylko na co? Przetaczniki? Co jeszcze by pasowało? Wszystkie propozycje mile widziane

Aguś - a jak u Was? Wróciłaś z pracy bezproblemowo?

Madziu - oj zdecydowanie, zieleń i ciepełko to jest to, co lubimy najbardziej

Reniu - mam jakieś dziwne przeczucie, że ta zima będzie całkiem sprzyjająca dla naszych ogrodów... Zobaczymy, ile z tego się sprawdzi

Grażynko - teraz tylko czekać na lekki mrozik i słoneczko, to dopiero będzie bajka

Dziś oglądałam Maję w ogrodzie - odcinek z Arboretum w Trojanowie. Wspaniała prywatna kolekcja roślin, rozciągnięta na 8 hektarach. Pozwolę sobie pokazać kilka widoczków z rozplenicą w roli głównej, które rozłożyły mnie na łopatki

źródło: http://barwyogrodow.pl
Jeśli miałabym zastosować podobną kompozycję u siebie, to wymieniłabym marcinki na coś kwitnącego latem (bo to chyba marcinki?). Tylko na co? Przetaczniki? Co jeszcze by pasowało? Wszystkie propozycje mile widziane

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Milenko a kłosowce?
zapomniałam dodać kompozycja bajeczna!
zapomniałam dodać kompozycja bajeczna!
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Milenko również obejrzałam ten odcinek Mai ze szczęką na blacie...rozplenice są bajkowe 

-
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
To ja pójdę szukać tego odcinka. ale Dzięki za piekne zdjęcia.
- Grazka226
- 1000p
- Od: 12 mar 2012, o 13:45
Milenko rozplenice są faktycznie bajeczne
Piękny widok!

Piękny widok!
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Piękna kompozycja,rozplenice fantastyczne ...muszę poszukać tego odcinka.Może zamiast Marcinków Lilie albo Dzielżan
- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Witajcie, jak dziś za oknami u Was? U mnie dziś przeraźliwie wieje, temperatura ok. 0, ale w nocy słupek pokazywał -6. Mam nadzieję w najbliższym czasie na chwilowe ocieplenie, bo różyczki czekają na kopczyki 
Marysiu - nie znam w ogóle kłosowców
Obejrzałam sobie u wujka G. Jak wysokie dorastają - masz może je u siebie?
Aguś - i pomyśleć, że cała rodzina dba sama o te hektary
Naprawdę, tylko podziwiać
Aniu - nam co prawda to nie grozi, ale w odcinku padła cenna rada odnośnie rozplenic - sadzone zbyt gęsto na większym obszarze mogą nie zakwitnąć, zbyt duża walka o składniki odżywcze. Od roku trawy bardzo mnie kręcą, w zeszłym sezonie wprowadziłam do siebie tylko 3 sztuki, ale wiosną chciałabym zaprosić ich więcej
Grażynko - jak myślisz, posadzenie dwóch sztuk pomiędzy trzema moimi hortensjami to byłby dobry pomysł? Między Misiem Polarnym, Vanillką i Annabelle - mam między nimi chyba odpowiednią przerwę (jakieś 70-80 cm).. Czy może lepiej postawić w tym miejscu na coś odrobinę większego?
Joasiu - lilii posadziłam jesienią dość sporo, niestety szukałam niższych odmian, ale wszystkie ponad metr. Zastanawiam się, czy są w ogóle niskie odmiany (do 40-60 cm), czy moje starsze, niskie są po prostu niedożywione.. Dziwne, żeby Lilypol nie miał takich odmian, o ile istnieją
Pozdrawiam Was ciepło

Marysiu - nie znam w ogóle kłosowców

Aguś - i pomyśleć, że cała rodzina dba sama o te hektary

Aniu - nam co prawda to nie grozi, ale w odcinku padła cenna rada odnośnie rozplenic - sadzone zbyt gęsto na większym obszarze mogą nie zakwitnąć, zbyt duża walka o składniki odżywcze. Od roku trawy bardzo mnie kręcą, w zeszłym sezonie wprowadziłam do siebie tylko 3 sztuki, ale wiosną chciałabym zaprosić ich więcej

Grażynko - jak myślisz, posadzenie dwóch sztuk pomiędzy trzema moimi hortensjami to byłby dobry pomysł? Między Misiem Polarnym, Vanillką i Annabelle - mam między nimi chyba odpowiednią przerwę (jakieś 70-80 cm).. Czy może lepiej postawić w tym miejscu na coś odrobinę większego?

Joasiu - lilii posadziłam jesienią dość sporo, niestety szukałam niższych odmian, ale wszystkie ponad metr. Zastanawiam się, czy są w ogóle niskie odmiany (do 40-60 cm), czy moje starsze, niskie są po prostu niedożywione.. Dziwne, żeby Lilypol nie miał takich odmian, o ile istnieją

Pozdrawiam Was ciepło

- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Milenko u mnie od rana ciepełko, teraz jest około +10 stopni
O liliach odpowiedziałam ci u siebie ale zajrzyj tutaj - do Ewy Rozanki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=48459 ma opisy lilii i mam od niej wszystkie moje lilie i niektóre odmiany są z natury niższe np Annemarie's Dream, Josephine czy Mona Lisa

O liliach odpowiedziałam ci u siebie ale zajrzyj tutaj - do Ewy Rozanki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=48459 ma opisy lilii i mam od niej wszystkie moje lilie i niektóre odmiany są z natury niższe np Annemarie's Dream, Josephine czy Mona Lisa

- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
u mnie wieje jak oszalały zimny i przenikliwy,lilie są niskie odmiany wyrastają do około 40 cm.
- lulka
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
Milenko, zdjęcia z rozplenicami obłędne. szkoda tylko, że tak późno zaczynają kwitnąć. Właśnie sobie uświadomiłam, że najbardziej lubię zakątki z trawami zarówno u siebie jak i w innych ogrodach. Fajnie wyglądają wśród innych roślin-kwitnących.
P.S gdzie nie wejdę to śnieg
A centrum szare, w sumie nie wiadomo co lepsze
P.S gdzie nie wejdę to śnieg