Ogród Ali -> alana cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam do Ciebie pytanko. Co to za kwiatuszek na ostatniej fotce
Wiolu, to malwa :wink: Jeszcze wracając do ślimaków, u mnie lgną przede wszystkim do smagliczki, tej żółtej, musiałam trochę ja wytępic, bo pożarłyby mi nowiutką dalię (tą 2w1)
No i oczywiście hortensje boskie,ale nigdzie nie mogę na nie trafić.
A to przecież sezon na hortensje
Magda, jeśli jej nie znajdziesz, to daj znać, to prześlę Ci wiosną sadzoneczkę, własną z działki ;:142 Właśnie w tym roku pierwszy raz puściła trochę podziemnych "odnóg' ;)
Alu dzięki za pokazanie opakowania Very Happy ja mam tylko takie zwykłe cynie więc będę musiała poszukać zimą w ogrodniczym tych ciapkowanych Laughing
a miałam już nie kupować nasionek Rolling Eyes , te które mam wystarczyłyby na kolejne 5 lat i jeszcze ze 2 działki pewnie bym obdzieliła
Jolu skąd my to znamy ;)Teraz zaczęłam trochę mądrzej kupować nasiona, chociaż zdarzają mi się "wypadki". W tym roku, większosć opakowań zużyłam po połowie, więc jest oszczędność :D A jak nie znajdziesz tej cynii, to napisz, prześlę Ci link sklepu internetowego gdzie ją kupiłam :P

Zbliża się sezon sadzenia, przesadzania, więc wiecej pracy na działce. Zdecydowałam się w końcu na przesadzenie tego chorowitego w tym sezonie rododendrona, chyba za dużo słońca ma :/ Trzeba zmodernizować kilka rabat, jedna jest juz w trakcie modernizacji. A wyśmienicie byłoby kupić jeszcze jakieś różyczki i hortensje przed zimą ;:112 I jakieś owocówki. Może na morelę się skuszę, zawsze można spróbować.

Pozdrowienia, może wieczorem wrzucę kilka fotek lawendy i jednorocznych (plus moje ulubione pszczoły, bąki itp ;) ) ;:196
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiadomo, że wszystkie kwiaty są piękne, ale niektóre...piękniejsze ;) Dla mnie te piękniejsze u Ciebie to przetacznik, chaber piżmowy, czosnki, lilie i róże :D No i niesamowita hortensja, budleja, a także ten pulchny kwiatuszek w hortensji ;)
Chyba bardzo udany ten sezon w Twoim ogrodzie, prawda?
Dalie bedą teraz kwitły do późnej jesieni, więc będziesz miała tak pięknie do pierwszych przymrozków :D
Alu, a czy znasz nazwę tych uroczych czosnków?
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo, niestety nie pamiętam nazwy czosnków, ale gdzieś zapisywałam jesienią przed sadzeniem, poszukam, jak znajdę, to Ci napiszę :) Tak się napaliłam na ten chaber piżmowy, a wyrosły mi jakieś liliputki i to po jednym kwiatku wydały i wyschły :? Jeśli chodzi o ten sezon, to ejdynie krzewy i byliny ładniej rosną, bo w końcu przyjęły się i po woli rozrastają się. Niestety gorzej w jednorocznymi, słabe wschody w tym roku i powolny wzrost.
A ten kwiatuszek w hortensji, to już lgnie do wszystkich kwiatów, a najlepsza zabawa, to tzw. przez nas Boże ciało ;)czyli obrywanie wszystkich płatków :D Mam nadzieję, że to minie i przerodzi się w prawdziwą miłość do roślin (skromna nie będę i wierzę, że upodobni się choć trochę do cioci :D :D).

Dzisiaj siostra była w ogrodniczym, więc potowarzyszyłam jej ;) i ogrodniczy nos mnie nie pomylił, kupiłam cebulki żółtego szafirka (o ile w tym roku tańsze cebulki :shock:) i jakiś nowy chyba biało-niebieski :D

Nadszedł czas na lawendę, wspaniale rozrosła się, tylko nie przewidziałam tego i prawie zarosła mi jedną różę.
Obrazek

Obrazek

Lawenda i gaura (taka niepozorna, ale jaka ładna jako urozmaicenie rabaty)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alu, krzewy i byliny są najważniejsze! A jednoroczne znów wysiejesz i moze będą ładniejsze :D
A chaber piżmowy też jest jednoroczny?
"Kwiatuszek cioci" zachowuje sie całkiem prawidłowo jak na swój wiek ;) Jak będzie częśto towarzyszył cioci w ogródku, to kto wie... moze nawet ogrodnikiem zostanie? :D
Gratuluję zdobycia ciekawych szafirków. Chyba też powinnam się wybrać do ogrodniczego.

Piekne wariacje na temat lawendy! Też kocham to ziółko :D
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Izo, lawenda jest wspaniała, mogłabym długo na nią patrzeć, robić zdjecia i ten zapach ;:210 Szkoda, że inne odmiany są tak cięzko dostępne, marzy mi się biała i różowa, tylko, że chyba nie najlepiej rosłoby się im u mnie :?
A do ogrodniczego powinnaś się udać, bo mogą wykupić jakieś lepsze cebulki ;)
A ten mój chaber, to roślinka jednoroczna.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Piękne zdjęcia lawendy Alu. Prawie czuć jej zapach przed monitorem.
Ja swoją przystrzygłam jakiś miesiąc temu i dopiero powolutku zbiera się do drugiego kwitnienia. Widzę, że cięcie jej dobrze zrobiło, bo ładnie się rozkrzewiła.
Super, że upolowałaś żółte szafirki. Są na liście moich chciejstw. Mam nadzieję,że w tym roku nie będą już tak ciężko dostępne i u mnie :D
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Alu uwielbiam lawendę :D moja niestety dopiero co przekwitła, ścięłam ją w ubiegłym tygodniu, zobaczymy czy zdaży zakwitnąć ponownie przed zimą :? mam z wyprzedaży kilka podobno ciekawych lawend - właśnie białą i różową, ale w tym roku już raczej nie zakwitną :?
oby tylko udało się je przezimować :?
to samo mnie trapi w związku z żółtym szafirkiem - on bardzo długo utrzymywał zielone liście, chyba dopiero 2 tyg temu zaschły.. i nie wiem, czy to dobrze czy źle -cóż wiosną się okaże, w razie co można dokupić a piszecie, że już tańsze są :lol:
obiecałam sobie, że w tym roku żadnych cebulek już nie kupię i mam nadzieję, że wytrzymam ;) choć znając to forum to może być różnie :lol:
nie.. jedną kupię ale "domową" - marzy mi się kolejny amarylis... :roll:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A moja lawenda,mam mnie w nosie :cry: :cry: :cry:
Już dawno przekwitła i wcale nie chce kwitnąc drugi raz ;:214 ;:214 ;:214
A Twoje Alu są takie śliczniusie ;:333
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Dziewczyny

Wiolu, jak u mnie są szafirki, to u Ciebie na pewno są :D

Jolu gratuluję tych lawend, jak Ci zakwitną to dopiero będzie :!: To liście temu szafirkowi tak długo się utrzymały? :shock: A nawet nie wiedziałam, ze on ma tak duże cebulki, przynajmniej łatwo rozpoznać tą żółta odmianę po bulwach. Z pewnością cos sobie dokupisz z cebulek ;) to forum napędza rynek ogrodniczy w Polsce :D

Madziu, moze tak długo lawenda zbiera się na kwitnienie, żeby Cię oczarować swoimi kwiatami :wink:

Lawenda właśnie po woli przekwita, ale ma kilka nowych pędów z pąkami, nie wiem co to za odmiana, ale jakaś żywopłotowa chyba, bo kłosy trzymają się prosto, żadne wiatry ich nie położyły (a u nas na Mazurach potrafi zawiać nieźle przez kilka dni z rzędu), i później kwitnie. Ciekawe co będzie z francuską, bo ani myśli o kwitnieniu w tym roku :(
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Alu,jak to się złożyło.
Trójca zawitała do Ciebie :D
Wiola,Jola i Magda :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolcia pisze:Alu,jak to się złożyło.
Trójca zawitała do Ciebie :D
Wiola,Jola i Magda :;230 :;230 :;230
Taką Trójcę :;230 mogę gościć non stop ;:112 Wiec zapraszam ją do obejrzenia kolejnych zdjęć :)

Czas na warzywa i owoce
Obrazek

Pierwszy raz owocująca winorośl
Obrazek

Obrazek

Fioletowa fasolka
Obrazek

Pomidory
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z porzeczek został zrobiony już sok
Obrazek

Za kosmosami plantacja chrzanu :D
Obrazek

Trochę skalniaka:
Lewizja i coś jeszcze (chyba jakiś rozchodnik)
Obrazek

NN
Obrazek

Zawciąg
Obrazek

Rozchodnik
Obrazek

Ożanka
Obrazek
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Obrazek

Alu,zdjęcie po prostu jest cudne :D

Powiedz jak to jest?
Lawenda,lewizja a u mnie tylko wspomnienie :cry:
Na dodatek u Grzesia trytoma kwitnie.Ja wychodzę z tej piaskownicy Obrazek
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Magda, żeby w takiej fryzurze się na forum pokazywać, no wiesz co... ;) sam sex :;230 :;230 :;230
Ala, widzisz do 3cy jeszcze tylko Wiolki brak ;)
same pyszności tu pokazujesz ;:8 za rok i ja chyba coś na ząb muszę w zielsko wkomponować ;) na pewno marchew -ukochane warzywko mojej Lucky :lol:
fajne te skalniaczki... :roll:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jestem już jestem :D
A więc trójca w komplecie :;230 :;230 :;230
Ale z Alą to już nie trójca, tylko ...... kurcze jak to nazwać ..... :lol: :lol: :lol: :lol:
Magda pewnie coś wymyśli.

Przez ten twój winogron i jeżynki dostałam ślinotoku :D
Lewizja też u mnie już wspomnienie .
Alu piękne kwiatuszki a to amciu zdrowe i smakowite :D
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jestem już jestem :D
A więc trójca w komplecie :;230 :;230 :;230
Ale z Alą to już nie trójca, tylko ...... kurcze jak to nazwać ..... :lol: :lol: :lol: :lol:
Magda pewnie coś wymyśli.

Przez ten twój winogron i jeżynki dostałam ślinotoku :D
Lewizja też u mnie już wspomnienie .
Alu piękne kwiatuszki a to amciu zdrowe i smakowite :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”