Z okazji pięknego słońca

, przewietrzyłam kilka haworcji - tym razem przypomnę grupę Haworthia limifolia
Haworthia limifolia Giant form - dyskusyjna forma, największa z haworcji w tej grupie, szybko się rozrasta,
krąży po aukcjach i sklepach jako H. limifolia var. gigantea, co jest totalną pomyłką!!!

Haworthia limifolia var. gigantea - mam dwie różne, bez stanowisk, ale łatwo to namierzyć,bo nie jest ich wiele - obie rosną słabo, wolno - wiele lat trzeba, żeby zbliżyły się do giganta - mają zupełnie inną "skulpturę" liści od poprzedniej - więcej guzków niż pręg, tworzą płaske rozety

Haworthia limifolia var. arcana, Maleaba, S of Krugerpark - kolejna, baaardzo wolno rosnąca, unikacik...

Haworthia limifolia var. limifolia f. nigra - niekonieczne wyróżniana forma, ale rzeczywiście o bardzo ciemnych liściach, zwłaszcza latem, tworzy niezbyt duże rozety i liczne rozłogi

Haworthia limifolia var. limifolia - jasna forma, podobna do
var. keithi, ale Krzysztof stawia na formę z Gollel, tyle że mam taką i jest inna, oliwkowa, a nie seledynowa - nie mam jednoznacznego zdania, kto zacz...

Haworthia limifolia var. limifolia, Gollel

Haworthia limifolia var. striata - mam taką kiedyś upragnioną z STC za grube pieniądze, ale marnie rośnie, a inne mam z LM - dzięki Krzyśkowi, za grosze...