Jak zagospodarować działkę 5 tyś. m2, aby nie zarastała?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
politolog16
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 lis 2013, o 11:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Jak zagospodarować działkę 5 tyś. m2, aby nie zarastała?

Post »

Długo szukałem odpowiedniego działu, ale chyba dla mojego pytania ten będzie najlepszy.

Po pierwsze witam wszystkich, bo to mój pierwszy post na forum :D

Wiosną będę się zabierał za remont starej drewnianej chaty na siedlisku, które ma ok. 0,5 ha. Siedlisko jest strasznie zarośnięte, pełno jest chwastów i samosiejek, w tym bardzo złośliwego kolonu, który corocznie odrasta. Nie mam dobrych zdjęć, ale myślę, że łatwo sobie wyobrazić ogrodowy stan nędzy i rozpaczy;)

Oczywiście zacznę od wyczyszczenia ogrodu. Siekiera, kosa spalinowa, roundap gdzie nie ma innej możliwości i mam nadzieję, że po kilku dniach walki ogród uda się doprowadzić do przyzwoitego stanu. Mam jednak świadomość, że jak ogrodu nie zagospodaruję, to za rok sytuacja się powtórzy. I tu zasadnicze pytanie: w jaki sposób zagospodarować tak dużą powierzchnię, żeby bez cotygodniowej pielęgnacji nie rozsiewały się dalej samosiejki i chwasty, a ogród wyglądał dobrze dla oka.

Zrobiłem szkic sytuacyjny. To co na czarno już jest, to co na zielono wiem, że chciałbym, aby było. Natomiast do was pytanie co posadzić/jak zagospodarować teren na szkicu oznaczony znakami zapytania?

Obrazek

Myślałem, żeby posadzić tam po prostu gorsze odmiany trawy i stworzyć coś na wzór łąki. Wtedy 2 razy do roku przejeżdżałbym kosiarką i tym samym oprócz trawy eliminował chwasty i samosiejki zanim bardzo urosną. Nie mam możliwości koszenia całego ogrodu częściej niż 2-3 razy do roku, bo na razie na działce nikt nie mieszka.

Co sądzicie o pomyśle łąki? Może macie jakieś lepsze pomysły? Może jakieś rady jak zabrać się z głową za czyszczenie ogrodu?

Dzięki serdeczne z góry!

P.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak zagospodarować działkę 5 tyś. m2, aby nie zarastała?

Post »

Pomysł z łąką jest bardzo dobry, są nawet gotowe mieszanki kwiatów łąkowych do posiania w trawie, wystarczy jedno koszenie jesienią.
cozapiachy
50p
50p
Od: 27 lip 2012, o 12:44

Post »

Łąka super pomysł !. Będzie pięknie. Może jeszcze brzozy ? U mnie pięknie rozsiewają się macierzanki i rudbekie - też bez problemowe. Powodzenia
Pozdrawiam :) Barbara
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Też popieram pomysł łąki... Sama go będę stosować na wiosnę... Mam zamiar posiać gotową mieszankę i dosiać jakieś nasiona, z mojego ogrodu...
Na obrzeżach działki posadziłam Buki... :)
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
politolog16
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Zastanawiają mnie tylko bardzo wysokie ceny mieszanek łąkowych.

Jak to sobie policzyłem, to wychodzi 750 zł za same nasiona na 1000m2. Jakoś drogawo... To tyle musi kosztować, czy źle szukam?
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Post »

Doskonale rozumiem to o czym mówisz. Moja działka ma 6 tys. m2 i wiem ile trwa wykoszenie jej "na raz". Nie mam czasu biegać za kosiarką przez cały sezon, więc zrobiłem tak. Wyczyściłem teren z tego co uznałem za zbędne, wykosiłem całość wykaszarką żyłkową (bo chwasty były bardzo wysokie), po wysuszeniu - zgrabiłem i spaliłem w ognisku, wyrównałem największe niedoskonałości terenu, zrobiłem wstepne nasadzenia. Po tym jak zebrałem siano, kupiłem kilka dużych worków najtańszej trawy i rozrzuciłem ją "szerokim gestem" po całej działce - jak popadło. Przy drugim koszeniu jeszcze raz zgrabiłem i spaliłem siano, ale już o niebo lepsze i ponownie wysiałem trawę - bez ceregieli na to co juz rosło (wiem, że jakieś straty w nasionach musiały być). Dzisiaj koszę trawę dwa, czasem trzy razy w roku kosiarką. Trawy nie zbieram, ale zostawiam rozdrobnioną na trawniku jako naturalny nawóz. Opisałem tu mało popularne praktyki, ale wszyscy, którzy mają działki o powierzchni od 0,5 do 1 ha wiedzą o co chodzi. Życzę powodzenia.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

politolog16 pisze:Zastanawiają mnie tylko bardzo wysokie ceny mieszanek łąkowych.

Jak to sobie policzyłem, to wychodzi 750 zł za same nasiona na 1000m2. Jakoś drogawo... To tyle musi kosztować, czy źle szukam?
Tak, masz rację, jeśli szukałeś w necie... Też się przeraziłam ile musiałabym zapłacić... Ale w zwykłym ogrodniczym znalazłam za 24 zł... Do tego myślę dokupić jakąś najtańszą mieszankę zwykłych traw... Jakieś koszty trzeba ponieść... Wyniesie mnie to około 40zł... Ale ja mam dużo mniejszą powierzchnię, tak z 800m kw do obsiania... To u Ciebie i tak spory koszt...
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Z tym sianiem to wcale nie trzeba się tak spieszyć. Ceny traw są wysokie.

Planujesz łąkę bardziej naturalną, bo koszoną raz lub dwa razy.

I tu odesłałabym Cie do zgłębienia właśnie tego tematu. Bo tak koszona łąka z biegiem czasu zacznie się naturalizować.
Będą miały okazję zadomowić się okoliczne trawy i inne rośliny występujące w takim zbiorowisku.

Trzeba by więc wykorzystać potencjał roślin okolicznych, czyli tubylczych.
Bo w takim zbiorowisku traw występuje cała masa innych roślinek, to tak jak taki podszerstek w owłosieniu u np. psów. :)

Jak zaorzesz ten teren i wyrównasz przygotowując się do siania to wzejdzie cała masa roślin pożądanych dla Ciebie i nie.

Żeby było jasniej tak to opiszę.

U mnie jest w jednym miejscu naturalne wrzosowisko.
Występują tam : wrzosy samoistnie zasiane, ze dwa rodzaje trawy, macierzanka i tymianek, jakiś jastrzębiec,
jakaś nawłoć w skarlałej formie, oczywiście siewki brzózek, które tępię. Sosenki też się sieją.

Jak zrobiłam ścieżkę poziomą, bo jest to na stoku, to trochę ziemie skopałam, powywalałam do góry nogami.
Na wiosnę pojawiły sie rośliny, których tam absolutnie nie było. Krwawnik, jakaś koniczyna, jakieś rumianki.
Trochę to wyrywałam, ale w tym roku widzę, że spora część tych roślin sama przepadła,
bo jest tam dla nich po prostu za sucho.
I widzę, że to wrzosowisko znowu powoli uzyskuje w tamtym miejscu swój pierwotny charakter.

Chciałam Ci tym samym powiedzieć, że nie ma co się zanadto spieszyć.
Czasami samo częste skoszenie na początku wyjaśnia sprawę, co z roślin zostaje, a co przepada.

Może wcale nie trzeba orać tej ziemi. Tylko wyciąć zielsko, wygrabić i poczekać do wiosny, zobaczyć co tam będzie rosło?
Porosną na pewno jakieś trawy, byliny i jednoroczne. Jak skosisz znów wiosną gdy zacznie się wegetacja,
to zniszczysz jednoroczne i już się trochę sytuacja wyjaśni :)

annodomini- bardzo dobrze właśnie zrobił.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
politolog16
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

To co piszecie coraz bardziej do mnie przemawia.

Niestety w tym roku już wiele nie zdziałam, bo jestem uziemiony w domu ze względu na kontuzję nogi, ale ruszę z koszeniem od wiosny. Powyrywam lub skoszę małe samosiejki, zetnę większe drzewka, które same się rozsiały, ale rosły jakieś 3-4 lata i wyrwać ich się tak prosto nie da i na koniec skoszę cały teren.

Rozumiem, że jak nic poza starą trawą i chwastami nie odrośnie, to zawsze można posiać polne kwiaty rozsypując ich nasiona pomiędzy trawy? Czy trawa zagłuszy nasiona kwiatów? Ale wtedy zawsze można na małym kawałku przygotować teren, posiać nasiona kwiatów polnych i czekać aż się rozniosą po większym terenie. Dobrze myślę?
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Czy trawa zagłuszy nasiona kwiatów?
I tak i nie, wszystko zależy od okoliczności sprzyjających lub nie.
Od sił witalnych danej roślinki także.

Tak wygląda łąka obok mojego gospodarstwa
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

To jest łąka, która właściciel kosi późno, bo sie jakoś wyrobić nie może
i np. w tym roku skosił z końcem sierpnia.
A co to oznacza dla roślin? Te, które kwitły i zawiązały nasiona zdążyły sie rozsiać
i w nowym roku skiełkują, albo jeszcze jesienią.

Czyli porą koszenia możemy regulować szatę roślinną. :)

U mnie jest podobnie w miejscach gdzie nie było żadnych upraw.
Tam gdzie było uprawne pole ( bo te stoki uprawiano) roślinność jest trochę inna.
I to zrozumiałe, bo tak jak pisałam trzeba czasu na stabilizację szaty roślinnej.

Pośród zielska wykoszone ścieżki ( już trochę odrastające :)

Obrazek

A tu widać, jak akurat w tym miejscu i o tej konkretnej porze roku, króluje przetacznik ożankowaty.

Obrazek

politolog16
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Fajnie wyglądają te Twoje łąki. Jestem już chyba przekonany :D

Po prostu od wiosny zacznę regularnie kosić teren, a pod koniec kwietnia rzucę w kilka miejsc trochę nasion kwiatów polnych. Co się przyjmie, to mój zysk. A liczę, że dodatkowo jakieś inne kwiatki same się pokażą po jakimś czasie regularnego koszenia:)

Dzięki Wszystkim za rady!
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Kosić i zasiać co nieco, jakbyś się namyślił to / zależy jaką masz tam klasę ziemi/ posadzić parę samosiejek. Ja trawnika nie mam od zawsze, że tak powiem :lol: Kiedyś mi zależało, ale potem na szczęscie ta myśl sama mi przeszła. Koszę sporadycznie, a wysiewa się już mnóstwo roślin.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
politolog16
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

robertP2 pisze:Kosić i zasiać co nieco, jakbyś się namyślił to / zależy jaką masz tam klasę ziemi/ posadzić parę samosiejek.
Masz na myśli jakieś drzewka? Będą, będą, ale wzdłuż ogrodzenia plus w drugiej części ogrodu. Tam gdzie łąka chciałbym wyeliminować nowe drzewa, bo będą się niekontrolowanie rozsiewać.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

I trzeba pamiętać o ważnej sprawie przy takich łąkach.
One wyglądają ładnie jak się po nich nie chodzi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”