Dalie wymagania,problemy - cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie - cz.2

Post »

Muszę wiosna omysleć o daliech, mam nową chorobe daliozę ;:306
Arnika2
200p
200p
Od: 11 mar 2013, o 20:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja dalioza nabiera rozpędu. Zawsze zachwycały mnie dalie /w cudzych ogródkach/. W tym roku miałam pierwsze cztery.Przeczytałam wątek o daliach z nasion i kupiłam nasiona dalii pomponowej i pełnej. :heja Jeśli wysiewy się powiodą to będzie bardzo "daliowo". To jest dalia z Biedronki. Miała być czerwona z białymi końcówkami.Obrazek
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
mala85
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 lip 2013, o 18:26

Post »

Galadiera dzięki za info :)

Arnika to ja miałam tak z różami - kupiliśmy 4 sztuki wszystkie miały być piękne czerwone (nie cierpię różowego ;P ) i się okazało że wyrosły: 1 czerwona i 3 różowe, no ale szkoda było 3 wykopać i wyrzucić tak o więc już zostały.
regulamin
joladzola
100p
100p
Od: 27 maja 2012, o 19:21

Post »

Ciągle się człowiek czegoś uczy od was , za co dziękuję ;:196 . Nie wiedziałam ,że miniaturowe przechowuje się w ziemi ;:14 . Ja jako laik ( miałam je pierwszy sezon) wykopałam , osuszyłam zakręciłam w gazety i buch to kartonu do chłodnego pomieszczenia. Czyli jednak trzeba wsadzić do donic, a korzonki też były tam skromne ponieważ kupiłam je siane z nasion :?: .
Pozdrawiam Jolka
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Karłowe właśnie dlatego, że mają skromne "korzonki", trzeba w ziemi (piasku?) lekko wilgotnej, bo są za małe żeby długo utrzymać wilgoć (a ziemia pomaga ją zachować), wysychają na wiór i giną.
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
joladzola
100p
100p
Od: 27 maja 2012, o 19:21

Post »

Dzięki śliczne Galadriela za info ;:168 , tak zrobię. Miłego dnia.
Pozdrawiam Jolka
Awatar użytkownika
Shan-lee
100p
100p
Od: 6 mar 2012, o 22:00

Post »

Witam. Ja również zastanawiam się czy już wykopać czy jeszcze zostawić dalie w ziemi. Mam duże wiadro plastikowe chciałam je przysypać w nim ziemią. Czy może lepszy karton? Jak mam przechować w piwnicy dalie??
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Dalie już wykop, bo lada dzień przymrozki.
O przechowywaniu dalii już było dużo - przeczytaj wątek, ale tak na szybko to można dalie przechować w skrzynkach kartonach, torbach papierowych, workach jutowych. Można przesypać torfem lub trocinami. Wiadra nie polecam, bo nie ma dostępu powietrza i mogą np podgnić, ale to zależy od temperatury i wilgotności.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01

Post »

A ja jestem początkującym działkowiczem, z bardzo ograniczonym budżetem ale ogromnymi planami i marzeniami. Poluję głównie na wyprzedaże i mega okazje, ale gdy dzisiaj na działce w naszym kontenerze na zieloną masę oczyme ujrzały 6 mega ogromniastych karp dalii wprost nie mogłam się oprzeć i przygarnęłam te bidulki do siebie. Pięknie poprzyrastane bulwki, każda zdrowa z grubą łodygą. Szkoda,że dopiero w przyszłym roku przekonam się o ich kolorze i wysokości, ale darowanemu... i tak dalej. Czuję się jakbym Pana Bga za nogi złapała. :wit :heja . W cichości ducha liczę, źe są piękne i wysokie, bo chcę się odgrodzić od ścieżki. Czy po samych bulwach można poznać? bulwy są raczej okrągłe.
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Zazdroszczę takie zdobyczy. ;:oj ;:138
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Aniu , dobrze zrobiłaś "przygarniając" te karpy.Myślę,że spotka Ciebie zasłużona nagroda w postaci dorodnych "krzaczorów" z dużymi kwiatami - o czym mogą swiadczyć grube łodygi..........bez wzgledu jakie wyrosną,uwazam,ze wszystkie dalie są piękne.... ;:108
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Aniu! Skoro karpy są duże i poprzerastane, spróbuj je podzielić na kilka na wiosnę. Będziesz miała kilka roślin, a każda z nich będzie miała więcej "luzu" i będzie obficiej kwitła. ;:108
Poza tym, jak wyrosną liście z karp, przyjrzyj im się uważnie czy są gładkie i bez jaśniejszych obszarów. Bo tak ze swojego doświadczenia, to jeśli na śmietniku, to mogły być podejrzane o jakieś choróbsko. ;:131
Chociaż jesienią, to raczej ktoś po prostu nie planował ich wysadzić w przyszłym roku, bo np nie ma gdzie przechować. ;:224
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01

Post »

Tak, bulwy są dorodne, twarde i naprawdę wyglądają ok. Wczoraj ogarniałam Wasz wątek, szukając odpowiedzi właśnie na temat dzielenia karp, próbowałam rozerwać jedną, ale jak bulwa pękała, wystraszyłam się, że więcej szkód narobię i lepiej będzie jak poczekam do wiosny Czytałam, że każda rozdzielona powinna mieć tę łodygę, tak?.
Ze względu na przymrozki postanowiłam przywieźć je wszystkie do piwnicy, mam tu trochę cieplej niż w domku na działce. Są tam owinięte w kilka warstw agrowłókniny. Trzymam je w kartonie, , ale jest tu tyle sposobów przechowywania, ze nie wiem co wybrać. Czy karton i agrowłóknina wystarczy, ale rozchylona od góry? Jak zaczną się kurczyć, to je spryskać ? trzeba będzie je pieścić jak dzieci, ale takiego daru postaram się nie zmarnować.

Dzięki za podpowiedzi i uwagi, będę obserwować, czy nie chorują.
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Aniu dalie łatwiej dzielą się na wiosnę przed samym sadzeniem.
A do dzielenia karp można użyć noża.
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Lipien
500p
500p
Od: 21 lis 2012, o 08:38

Post »

Nyna 76
Nie będę komentował tej sprawy.
Jeśli zostaną "odniesione" karpy na miejsce gdzie były przeznaczone, wysyłam wiosna 8 karp (odmian) za przesłanie 8 znaczków "A". Wiadomośc na PW.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”