Wiejski ogród cz.15
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wiejski ogród cz.15
Korzeniowy praptak cudo.
Fajnie poczytać o przygodach z inwentarzem.
Zdjęcie paśnika przypomniało mi, że mój kuzyn myśliwy, opowiadał, że ich związek łowiecki (okolice Słupska) uprawia toponambury. Kłącza dla dzików, a łodygi wykładają do paśników. Widział ktoś z Was pole topinamburów ? Ja nigdy.
A co do zapachów. Byłam na wakacjach na Bornholmie. Rano wokół obór roztaczał się charakterystyczny, rozmytyy w powietrzu, zapach, który przypominał mi dzieciństwo na wsi. Zapach obornika zniosę, ale zapachu kiszonki (też wakacje w okolicach PGR-ów, ale zimą), nie. I nie chciałbym go sobie nigdy przypomnieć.
Fajnie poczytać o przygodach z inwentarzem.
Zdjęcie paśnika przypomniało mi, że mój kuzyn myśliwy, opowiadał, że ich związek łowiecki (okolice Słupska) uprawia toponambury. Kłącza dla dzików, a łodygi wykładają do paśników. Widział ktoś z Was pole topinamburów ? Ja nigdy.
A co do zapachów. Byłam na wakacjach na Bornholmie. Rano wokół obór roztaczał się charakterystyczny, rozmytyy w powietrzu, zapach, który przypominał mi dzieciństwo na wsi. Zapach obornika zniosę, ale zapachu kiszonki (też wakacje w okolicach PGR-ów, ale zimą), nie. I nie chciałbym go sobie nigdy przypomnieć.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Marysiu on jest sporo dalej, nawet nie przypuszczałam że tak daleko zaszłyśmy
Drewniak wyląduje w ogrodzie to mu zrobię lepsze zdjęcia!
Zuziu to dobrze że mój tylko stracił liście i trochę zapach
Ze świecą mówisz......no

Aniu nie pola ale topinambur sadzą leśnicy, żeby odciągnąć dziki od upraw rolników. Z różnym skutkiem zresztą
Kłącza to są takie trochę cieńsze słoneczniki to jak to wyschnie to nie wiem co te sarenki obgryzą. Ten paśnik jest w prywatnym lesie, ale dokarmiają leśnicy z LP z Doliny Będkowskiej.

Drewniak wyląduje w ogrodzie to mu zrobię lepsze zdjęcia!
Zuziu to dobrze że mój tylko stracił liście i trochę zapach

Ze świecą mówisz......no

Aniu nie pola ale topinambur sadzą leśnicy, żeby odciągnąć dziki od upraw rolników. Z różnym skutkiem zresztą

Kłącza to są takie trochę cieńsze słoneczniki to jak to wyschnie to nie wiem co te sarenki obgryzą. Ten paśnik jest w prywatnym lesie, ale dokarmiają leśnicy z LP z Doliny Będkowskiej.
- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Marysiu to pewnie tutaj wszystkie mamy taki ciąg na kamienie i konary
Ja teraz też zbieram na nowy skalniak ale nic nie mówię ,pakuję i będę przemycać do auta

- adamiec
- Od: 4 mar 2010, o 19:30
Szkoda że w moim maleństwie nie mam już miejsca na kamienie i konary. Kamienie które miałam zajmowały trochę miejsca i zbudowałam murek.stawiam na nim skrzynki z kwiatami. 

- Maska
- Kontakt:
Romciu bo kamienie i konary to też natura, przyroda
a nie ma koło Was (działki) kamieni?
Irenko no to kamienie masz tylko zajmują mniej miejsca, bo ogródek mniejszy
Siostrzyczka nam pomachała - widziałaś?

a nie ma koło Was (działki) kamieni?
Irenko no to kamienie masz tylko zajmują mniej miejsca, bo ogródek mniejszy

- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Marysiu, u mnie w okolicy też coś ostatnio wylewali, o dziwo zapaszek utrzymał się tylko kilka godzin (jak wiosną sąsiad za płotem wylewał, to pachniało dobre 3 dni). Ale ten zapaszek drażni mnie o wiele mniej niż płynący strumyk za ogrodem, który przecież sam wysysa te super szczelne okoliczne szamba, co to przez rok nie potrzebują oficjalnego wypompowania
Podobny konar latem przytachałam z lasu, położyłam bezmyślnie pod tarasem i biedak zginął pod bodziszkiem
Wiosną go przestawię w inne miejsce, tylko dziurę w trawniku będzie trzeba zregenerować
Iwonka, mogłabyś opowiedzieć historyjkę o prosiaku Wasi...
Potem człek przegapi 

Iwonka, mogłabyś opowiedzieć historyjkę o prosiaku Wasi...

- adamiec
- Od: 4 mar 2010, o 19:30
Mam przerwę w spaniu i widziałam, bardzo się cieszę 

-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu jestem w szoku jak zobaczyłam tą szambiarke na polu...może to gnojowica jednak była co...bo jak nie , to przecież on truje ludzi...
skaża ziemie w promieniu setek metrów...jeju...straszne...
Przeciez jak potentat rolniczy , to wywóz szamba to pikuś, co to za koszt...
Sorki ,ze tak zaczełam w niedziele ,ale walneło mnie to jakos....
Mimo wszystko super niedzieli ci zycze kochana, i przytachaj tego prapatyka , mi to na jakis łeb dzika wygladało
Lubie takie stare cósie 

Sorki ,ze tak zaczełam w niedziele ,ale walneło mnie to jakos....
Mimo wszystko super niedzieli ci zycze kochana, i przytachaj tego prapatyka , mi to na jakis łeb dzika wygladało

- Maska
- Kontakt:
Milenko bodziszek zregeneruje miejsce i zarośnie każde wolne przestrzenie
Przytargam gagatka - tylko nie wiem jeszcze gdzie go ustawię żeby był widoczny. Niestety sama mam problem odziedziczony z szambem dlatego z takim utęsknieniem czekam na kanalizację. Tylko mnie się zdaje,że we wsi takich tęskniących jest niewielu
Iwonka nam dozuje historyjki
Irenko znaczy to, że albo się lepiej czuje albo się nudzi
Dorotko tak mi się wydaje, że raz to raz to, sądząc po zapachu. Czekam że kanalizacja to ukróci. Sąsiad obok opowiadał mi jak robi swój obornik - część składowa to na pewno własny wkład
taka mentalność
Dorotko nie tylko, że go przytargam ale jeszcze połażę za następnymi braćmi - może to był desant
Życzę wspaniałej niedzieli!

Iwonka nam dozuje historyjki

Irenko znaczy to, że albo się lepiej czuje albo się nudzi

Dorotko tak mi się wydaje, że raz to raz to, sądząc po zapachu. Czekam że kanalizacja to ukróci. Sąsiad obok opowiadał mi jak robi swój obornik - część składowa to na pewno własny wkład

Dorotko nie tylko, że go przytargam ale jeszcze połażę za następnymi braćmi - może to był desant

Życzę wspaniałej niedzieli!
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Obejrzałam zdjęcia ze spaceru: cudowne widoki 

- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
Piękne zdjęcia spacerowe i zdobycz jaka
Ja to bym sobie przytargała piaskowca ze zruinowanej chałupy w lasku, ale dyskretnie się nie da, a choć cała wieś tę chałupę rozkradała, jak była w znacznie lepszym stanie, to z pewnością by doniesli, gdybym sobie parę kamieni skubnęła.
A u nas szambiarek na polu nie uświadczy..bo w ogóle szambiarkę we wsi raz w roku widać..a kanalizacji nie mamy..za to pola są zaraz za domami i rury z szamb przydomowych prowadzą wprost na nie...z wyjątkiem domów przy rzece, bo tam rury prowadzą do rzeki - ale dzikim kaczkom chyba służy, bo wyjątkowo wypasione pływają

A u nas szambiarek na polu nie uświadczy..bo w ogóle szambiarkę we wsi raz w roku widać..a kanalizacji nie mamy..za to pola są zaraz za domami i rury z szamb przydomowych prowadzą wprost na nie...z wyjątkiem domów przy rzece, bo tam rury prowadzą do rzeki - ale dzikim kaczkom chyba służy, bo wyjątkowo wypasione pływają

- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Jakiś tydzień temu, jak byłam na wieczornym spacerze z Okamim, ktoś właśnie pozbywał się zawartości szamba do pobliskiej rzeki. Ale śmierdziało
I u mnie, jak u Ciebie Marysiu, nikt nie tęskni za kanalizacją, więc czy i kiedy będzie??? Biorąc to pod uwagę, budując dom, zrobiłam solidny i przyszłościowy (na większą ilość lokatorów) ekologiczny zbiornik trzykomorowy z rozsączeniem (na oczyszczalnie nie dostałam zgody, bo nie ma gdzie odprowadzać wody). Wywóz 1m3 kosztuje 32 zł. Da się przeżyć...

I u mnie, jak u Ciebie Marysiu, nikt nie tęskni za kanalizacją, więc czy i kiedy będzie??? Biorąc to pod uwagę, budując dom, zrobiłam solidny i przyszłościowy (na większą ilość lokatorów) ekologiczny zbiornik trzykomorowy z rozsączeniem (na oczyszczalnie nie dostałam zgody, bo nie ma gdzie odprowadzać wody). Wywóz 1m3 kosztuje 32 zł. Da się przeżyć...
- Maska
- Kontakt:
Natalko dziękuję, a Ty masz las koło miejsca zamieszkania?
Pati ja nie raz planuje jechać do lasu z moim wózkiem i coś nazwozić, ale jakoś głupio mi bo będą gadać że drewno kradnę
kamienie polne to mam z drugiej dalszej strony i też kombinuje i na tym się kończy
Ale robią autostradę do tego dalszego lasu to niedługo autem pojedziemy
Aniu ja wymieniłam rury, bo kanalizacja miała być za dwa lata mija już czwarta dwulatka i gmina kanalizację już ma, ale od zakrętu z drogi krajowej już nie. Nie będę opisywać co odziedziczyłam, bo to jest przedmiot wstydu. Ludzie kiedyś się nie myli i nawet naczyń nie myli a ziemniaki odcedzali do ogrodu chyba
Gdyby nie było pieniędzy w gminie to siedziałabym cicho, ale robią takie inwestycje,że mnie sz//////
Kolesiostwo rzecz oficjalna - robią teraz chodniki w różnych miejscach to jak myślisz rzucają kamieniem
Pati ja nie raz planuje jechać do lasu z moim wózkiem i coś nazwozić, ale jakoś głupio mi bo będą gadać że drewno kradnę

Aniu ja wymieniłam rury, bo kanalizacja miała być za dwa lata mija już czwarta dwulatka i gmina kanalizację już ma, ale od zakrętu z drogi krajowej już nie. Nie będę opisywać co odziedziczyłam, bo to jest przedmiot wstydu. Ludzie kiedyś się nie myli i nawet naczyń nie myli a ziemniaki odcedzali do ogrodu chyba

Gdyby nie było pieniędzy w gminie to siedziałabym cicho, ale robią takie inwestycje,że mnie sz//////
Kolesiostwo rzecz oficjalna - robią teraz chodniki w różnych miejscach to jak myślisz rzucają kamieniem

- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Blisko 14 lat temu komitet społeczny budowy kanalizacji zbierał po 400 zł (!!!) na projekt kanalizacji. Zapłaciłam. Plan się przeterminował. Kanalizacji nadal nie ma. A pieniądze poszły się paść, a w 2000r. 400 zł to było dużo, a i teraz nie jest mało. Liczyłąm, że zanim zaczę się budować kanalizacja będzie. Jak już wiesz nie ma i nie wiadomo, czy kiedykolwiek będzie 

- Maska
- Kontakt:
Aniu nasi w ramach projektu unijnego mieli robić kanalizację całej gminy, bo środki ogromne - wójt sprzedał tereny bardzo atrakcyjne powojskowe miejscowemu notablowi i byłemu pracodawcy. eeeee szkoda gadać!
-
-