Wiejski ogród cz.15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiejski ogród cz.15

Post »

Korzeniowy praptak cudo.
Fajnie poczytać o przygodach z inwentarzem.
Zdjęcie paśnika przypomniało mi, że mój kuzyn myśliwy, opowiadał, że ich związek łowiecki (okolice Słupska) uprawia toponambury. Kłącza dla dzików, a łodygi wykładają do paśników. Widział ktoś z Was pole topinamburów ? Ja nigdy.

A co do zapachów. Byłam na wakacjach na Bornholmie. Rano wokół obór roztaczał się charakterystyczny, rozmytyy w powietrzu, zapach, który przypominał mi dzieciństwo na wsi. Zapach obornika zniosę, ale zapachu kiszonki (też wakacje w okolicach PGR-ów, ale zimą), nie. I nie chciałbym go sobie nigdy przypomnieć.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Marysiu on jest sporo dalej, nawet nie przypuszczałam że tak daleko zaszłyśmy ;:306
Drewniak wyląduje w ogrodzie to mu zrobię lepsze zdjęcia!
Zuziu to dobrze że mój tylko stracił liście i trochę zapach ;:306
Ze świecą mówisz......no ;:306 ;:306
Aniu nie pola ale topinambur sadzą leśnicy, żeby odciągnąć dziki od upraw rolników. Z różnym skutkiem zresztą :lol:
Kłącza to są takie trochę cieńsze słoneczniki to jak to wyschnie to nie wiem co te sarenki obgryzą. Ten paśnik jest w prywatnym lesie, ale dokarmiają leśnicy z LP z Doliny Będkowskiej.
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Marysiu to pewnie tutaj wszystkie mamy taki ciąg na kamienie i konary ;:138 ;:138 Ja teraz też zbieram na nowy skalniak ale nic nie mówię ,pakuję i będę przemycać do auta ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30

Post »

Szkoda że w moim maleństwie nie mam już miejsca na kamienie i konary. Kamienie które miałam zajmowały trochę miejsca i zbudowałam murek.stawiam na nim skrzynki z kwiatami. :roll:
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Romciu bo kamienie i konary to też natura, przyroda :?
a nie ma koło Was (działki) kamieni?
Irenko no to kamienie masz tylko zajmują mniej miejsca, bo ogródek mniejszy ;:224 Siostrzyczka nam pomachała - widziałaś?
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Marysiu, u mnie w okolicy też coś ostatnio wylewali, o dziwo zapaszek utrzymał się tylko kilka godzin (jak wiosną sąsiad za płotem wylewał, to pachniało dobre 3 dni). Ale ten zapaszek drażni mnie o wiele mniej niż płynący strumyk za ogrodem, który przecież sam wysysa te super szczelne okoliczne szamba, co to przez rok nie potrzebują oficjalnego wypompowania :evil: Podobny konar latem przytachałam z lasu, położyłam bezmyślnie pod tarasem i biedak zginął pod bodziszkiem :| Wiosną go przestawię w inne miejsce, tylko dziurę w trawniku będzie trzeba zregenerować :wink:
Iwonka, mogłabyś opowiedzieć historyjkę o prosiaku Wasi... ;:224 Potem człek przegapi ;:180
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30

Post »

Mam przerwę w spaniu i widziałam, bardzo się cieszę ;:138
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu jestem w szoku jak zobaczyłam tą szambiarke na polu...może to gnojowica jednak była co...bo jak nie , to przecież on truje ludzi... ;:202 skaża ziemie w promieniu setek metrów...jeju...straszne... :( Przeciez jak potentat rolniczy , to wywóz szamba to pikuś, co to za koszt... :roll:
Sorki ,ze tak zaczełam w niedziele ,ale walneło mnie to jakos....
Mimo wszystko super niedzieli ci zycze kochana, i przytachaj tego prapatyka , mi to na jakis łeb dzika wygladało ;:333 Lubie takie stare cósie ;:303
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Milenko bodziszek zregeneruje miejsce i zarośnie każde wolne przestrzenie ;:306 Przytargam gagatka - tylko nie wiem jeszcze gdzie go ustawię żeby był widoczny. Niestety sama mam problem odziedziczony z szambem dlatego z takim utęsknieniem czekam na kanalizację. Tylko mnie się zdaje,że we wsi takich tęskniących jest niewielu :wink:
Iwonka nam dozuje historyjki ;:224
Irenko znaczy to, że albo się lepiej czuje albo się nudzi ;:306
Dorotko tak mi się wydaje, że raz to raz to, sądząc po zapachu. Czekam że kanalizacja to ukróci. Sąsiad obok opowiadał mi jak robi swój obornik - część składowa to na pewno własny wkład ;:oj taka mentalność ;:24
Dorotko nie tylko, że go przytargam ale jeszcze połażę za następnymi braćmi - może to był desant :;230

Życzę wspaniałej niedzieli!
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obejrzałam zdjęcia ze spaceru: cudowne widoki ;:167
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Piękne zdjęcia spacerowe i zdobycz jaka :shock: Ja to bym sobie przytargała piaskowca ze zruinowanej chałupy w lasku, ale dyskretnie się nie da, a choć cała wieś tę chałupę rozkradała, jak była w znacznie lepszym stanie, to z pewnością by doniesli, gdybym sobie parę kamieni skubnęła.

A u nas szambiarek na polu nie uświadczy..bo w ogóle szambiarkę we wsi raz w roku widać..a kanalizacji nie mamy..za to pola są zaraz za domami i rury z szamb przydomowych prowadzą wprost na nie...z wyjątkiem domów przy rzece, bo tam rury prowadzą do rzeki - ale dzikim kaczkom chyba służy, bo wyjątkowo wypasione pływają ;:306
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Jakiś tydzień temu, jak byłam na wieczornym spacerze z Okamim, ktoś właśnie pozbywał się zawartości szamba do pobliskiej rzeki. Ale śmierdziało ;:223
I u mnie, jak u Ciebie Marysiu, nikt nie tęskni za kanalizacją, więc czy i kiedy będzie??? Biorąc to pod uwagę, budując dom, zrobiłam solidny i przyszłościowy (na większą ilość lokatorów) ekologiczny zbiornik trzykomorowy z rozsączeniem (na oczyszczalnie nie dostałam zgody, bo nie ma gdzie odprowadzać wody). Wywóz 1m3 kosztuje 32 zł. Da się przeżyć...
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Natalko dziękuję, a Ty masz las koło miejsca zamieszkania?
Pati ja nie raz planuje jechać do lasu z moim wózkiem i coś nazwozić, ale jakoś głupio mi bo będą gadać że drewno kradnę :uszy kamienie polne to mam z drugiej dalszej strony i też kombinuje i na tym się kończy :? Ale robią autostradę do tego dalszego lasu to niedługo autem pojedziemy ;:306
Aniu ja wymieniłam rury, bo kanalizacja miała być za dwa lata mija już czwarta dwulatka i gmina kanalizację już ma, ale od zakrętu z drogi krajowej już nie. Nie będę opisywać co odziedziczyłam, bo to jest przedmiot wstydu. Ludzie kiedyś się nie myli i nawet naczyń nie myli a ziemniaki odcedzali do ogrodu chyba ;:131
Gdyby nie było pieniędzy w gminie to siedziałabym cicho, ale robią takie inwestycje,że mnie sz//////
Kolesiostwo rzecz oficjalna - robią teraz chodniki w różnych miejscach to jak myślisz rzucają kamieniem ;:304
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Blisko 14 lat temu komitet społeczny budowy kanalizacji zbierał po 400 zł (!!!) na projekt kanalizacji. Zapłaciłam. Plan się przeterminował. Kanalizacji nadal nie ma. A pieniądze poszły się paść, a w 2000r. 400 zł to było dużo, a i teraz nie jest mało. Liczyłąm, że zanim zaczę się budować kanalizacja będzie. Jak już wiesz nie ma i nie wiadomo, czy kiedykolwiek będzie ;:223
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu nasi w ramach projektu unijnego mieli robić kanalizację całej gminy, bo środki ogromne - wójt sprzedał tereny bardzo atrakcyjne powojskowe miejscowemu notablowi i byłemu pracodawcy. eeeee szkoda gadać!

-
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”