Ślimaki - to nasz wielki problem
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Aksamitka - królowa jednorocznych
Ktoś o tych rudych wspominał
Ponoć są bardzo głodne 
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- patasko

- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ślimak luzytański, okropieństwo, w tym roku znacznie więcej tego paskudztwa niż przed rokiem.
Re: Ślimaki cz.II
Odgrzeje troche temat, zaczne od tego ze wynajalem dom z niewielkim trawnikiem a raczej tym co z niego zostalo po poprzednim najemcy, a ze chcialem miec ladny trawnik to posialem 3kg rawy na okolo 70-80 m2 i co ? i nic, po trzech tygodniach prawie zero nowej trawy, zasialem drugi raz i to samo, dopiero po jakims czasie zauwazylem ze wszystkie nasiona ktore wypuszcza kielki sa odrazu zjadane przez slimaki, zostawala tylko luska z nasionka, mieszkam w irlandii wiec tutaj praktycznie caly czas jest mokro, kupilem srodek na slimaki zawierajacy metaldehyd, po zasypaniu calego trawnika wieczorem, rano zastalem teren zaslany slimaczym trupem
az wszystko lsnilo od ich sluzu. Zabieg powtorzylem jeszcze trzy razy w tygodniowych odstepach, po ostatnim razie nie widzialem ani jednego slimaczego nieboszczka, teraz profilaktycznie sypie trutke co miesiac i mam spokoj z slimakami.
- Pauzalka
- 500p

- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
patasko pisze:Ślimak luzytański, okropieństwo, w tym roku znacznie więcej tego paskudztwa niż przed rokiem.
No to już wiem jak się intruz nazywa, nie czuję się lepiej dzięki temu
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
- Tomek-Warszawa

- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Jaki to ślimak?
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- Tomek-Warszawa

- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Re: Jaki to ślimak?
Porównałem z fotkami z netu i to Pomrów wielki.
Dzięki.
Dzięki.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
-
miki331

- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Re: Ślimaki cz.I
to taki biały kawiorKarolina__ pisze:a jak wyglądają jaja ślimaków?
- EdytaB

- Od: 1 sty 2009, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja mam pomrówki w piwnicy - widze tylko ślady na ścianach bleee nie wiem jak to cholerstwo wytępić , do tego mamy tam mase drzewa i to jest dla nich świetna kryjówka.
A Ślimaki w ogrodzie tępią mi ropuszki, odkąd mieszkam sama nie zabijam tych pożytecznych stworzeń. Babcia zabijala i ślimaków bylo multum.
A Ślimaki w ogrodzie tępią mi ropuszki, odkąd mieszkam sama nie zabijam tych pożytecznych stworzeń. Babcia zabijala i ślimaków bylo multum.
-
miki331

Re: Ślimaki
Kilka zaadaptowanych ropuch efektywnie zmniejsza populacje słimaków
-
mariahera
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 18 gru 2013, o 09:39
Re: Ślimaki
Od kilku lat "walczę" ze ślimakami. Zbierałam je wieczorem, były pułapki z piwem, itp. - niestety te metody były mało skuteczne. W tym roku miałam inwazję ślimaków. Kupiłam więc w sklepie ogrodniczym środek przeciw ślimakom i zastosowałam go. Okazał się bardzo skutecznym środkiem na ograniczenie ilości ślimaków. Mój ogródek odzyskał "formę".
-
mariahera
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 18 gru 2013, o 09:39
Edyta, zastosuj piwną pułapkę. Ślimaki lubią piwo. Należy postawić pojemnik z piwem. Ślimaki potopią się w nim.
-
aleksandras77
- 200p

- Od: 9 maja 2013, o 21:44
W zeszłym roku na ślimaki kupiłam piwo. Trochę ślimaków utopilo się w piwie, ale te nagie zostały. W końcu w sklepie ogrodniczym nabyłam takie niebieskie granulki na ślimaki, które działają na ich przewód pokarmowy,dostają biegunki i giną.Środek zadziałał błyskawicznie
-
miki331

aleksandras77 pisze:W zeszłym roku na ślimaki kupiłam piwo. Trochę ślimaków utopilo się w piwie, ale te nagie zostały. W końcu w sklepie ogrodniczym nabyłam takie niebieskie granulki na ślimaki, które działają na ich przewód pokarmowy,dostają biegunki i giną.Środek zadziałał błyskawicznie
Nie zazdroszczę ptakom które pożywiły się padlinką
-
aleksandras77
- 200p

- Od: 9 maja 2013, o 21:44
Ptaki nie pojadły, bo systematycznie zbieralismy te martwe ślimaki