Aloes drzewiasty (Aloe arborescens).

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aloes / Aloe

Post »

ewiak1005: Możesz pokazać zdjęcie rośliny? Czytałem, że takie cebulki powietrzne potrafi wytwarzać Aloe bulbilifera. Twoje jednak odbiegają wyglądem, może to jakaś krzyżówka. Większe cebulki odciąłbym i ukorzenił w mieszance ziemi ze żwirkiem pół na pół, tak jak odrosty korzeniowe.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
ewiak1005
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 wrz 2011, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ten aloes kupiłam dwa lata temu na targach kwiatów, wg sprzedawcy i wpiętej 'metki' nazywa się Gasteraloe Aveo. Z góry dziękuję za porady :D

http://imageshack.us/photo/photo/191/tjf8.jpg/
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p
Od: 25 cze 2013, o 13:09

Re: Aloes

Post »

Mój aloes drzewiasty ma ok. 3 lat i też chciałabym aby zakwitł, tylko nie wiem czy ta odmiana akurat kwitnie w warunkach domowych. Wymyśliłam więc sobie że wyniosę go do pomieszczenia o nizszej temp. Tak więc teraz stoi sobie w pokoju o temp. 10-15 stopni a za kilka tygodni przyniosę go znów do mieszkania gdzie temp. wynosi 24 stopnie. Może zmuszę go choć ciutkę do wypuszczenia pędów kwiatowych. Słyszałam taką opinię że jeżeli ma się samca to nie ma szans na kwiaty (wiadome!) a jak samicę to zakwitnie. Tylko po czym rozpoznać płeć :lol: i ile lat trzeba czekać na kwitnienie?
A oto mój okaz:
Obrazek
pablo33-33
100p
100p
Od: 13 mar 2013, o 17:25

Post »

Ja mam takiego,kwitł w zeszłym roku ,pęd kwiatowy wypuścił w innym pomieszczeniu gdzie było bardzo gorąco,nie byl prawie podlewany,zapomniany na oknie, piekł się na słonku,właściciel nawet nie wiedział że wypuścił pęd kwiatowy,oddał go i u mnie rozwinoł kwiatki....ale pewnie już nie zakwitnie bo u mnie inne warunki ma Obrazek
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p

Post »

O widzisz pablo33-33 może to jest myśl, w lecie u mnie na poddaszu można się ugotować, więc pewnie tam go ulokuję. Ale wyczytałam że on kwitnie od maja do lipca. A u Ciebie w jakim miesiącu zakwitł?
pablo33-33
100p
100p
Od: 13 mar 2013, o 17:25

Post »

Chyba właśnie jakoś kwiecień-maj....grzały jeszcze kaloryfery u tego znajomego i to był mały pokój i do tego słoneczko grzało,suche powietrze, a stał na parapecie.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie wszystkie gatunki aloesów zakwitną w domu, a część jedynie w ciepłej szklarni. Żeby ew. zakwitły, powinny być zimowane w nieco niższej temp., niż pokojowa i prawie nie podlewane. W lecie oczywiście jak najwięcej słońca i jak najcieplej. Choć i to nie daje gwarancji zakwitnięcia.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p

Post »

Spróbuję zastosować się do powyższych rad ze dwa sezony i zobaczę co z tego wyniknie.
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Gratuluję kwitnących aloesów. U mnie niestety nigdy nie kwitły. Mam jednego dużego aloesa (Aloes ferox) ale niestety jeszcze nie kwitł. Może kiedyś?
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poniżej jeszcze nie kwitnący Aloe Somaliensis. To już drugi kwiat tego roku. Z pierwszym pąkiem, go już kupiłem, niedługo później zakwitł. Teraz, jak go tylko wniosłem go do domu (do połowy listopada był trzymany na dworze), pąk zaczął rosnąć. Niedługo powinien zakwitnąć :) .

Obrazek
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2011, o 14:53

Post »

O! Mnie kilka lat temu kilkoma pędami zakwitł aloes tygrysi,pluję sobie w brodę,ze tego nie uwieczniłam.
Kwiaty to resztki Raju.
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Kontakt:

Ratunek dla aloesa?

Post »

Ostatnio dwie roślinki uległy poważnemu wypadkowi. Austrocylindropuntia vestita f. cristata utraciła dół - tutaj chyba nie będzie problemu, bo zamierzam po prostu podsuszyć nieco resztki góry i wsadzić do żwirku z wodą (do hydroponiki).
Gorzej jest z Aloe variegata - utracił stożek wzrostu i korzenie, przez co dysponuję jedynie samymi "liśćmi" (soczyste, w dobrym stanie) - czy można tą roślinę jakoś w ten sposób odratować?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli chodzi o variegatę, to szanse że coś z tego będzie są zerowe. Sam ukorzeniam, chyba już od dwóch miesięcy w suchej mieszance ziemi do kaktusów z żwirkiem, ale na razie nic z tego. U mnie sytuacja była podobna, też większość zgniła, krótko po zakupie w markecie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Kontakt:

Post »

Żeby było śmieszniej - w donicy były dwa. Tego lepiej wyglądającego sprezentowałem, bo stwierdziłem - po co mi dwa. No mam te łodygi - suszę teraz. Teoretycznie, gdyby jakoś zmusić to to do wytworzenia kallusa...
Część wsadzę w żwir, część w siemię, część w piasek itd. Może gdzieś coś wyrośnie.
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

Nie wiedziałam, że aloes może kwitnąć :shock:
To ja mojego wyniosę w maju do tunelu foliowego to może też zakwitnie ;:oj
Pozdrawiam,
Kasia