Oto moje Storczyki

ODPOWIEDZ
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja Ludisia po przekwitnieciu zginęła ale wypuszczała z ziemi nowe odrosty :) Teraz wygląda tak
Obrazek
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Na razie tyle fotorelacji :lol: teraz proszę o komentarze :) Dzisiaj w pracy porobie zdjęcia i moze przywiozę jakiś okaz :D ale nie obiecuję że coś przywiozę oprócz zdjęć :D
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

a jakie tu mogą byc komentarze? tylko chwalenie, co w tym forum jest niewskazane:) ale jeśli prosisz - storczyki śliczne, Twa pasja godna podziwu. czekam na kolejne zdjęciowe relacje. Zrób jak najwięcej! Będziemy chwalić :))
platynka :)
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Masz w pracy storczyki?
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

orion pisze:Masz w pracy storczyki?
:D Pracuję ze storczykami, a własciwie roslinami doniczkowymi. Około 2 nocki w tygodniu ale tylko na wakacje niestety :( Pracuje na Giełdzie Kwiatowej w Tychach www.sgk.tychy.pl na stronce jest kamerka live można popatrzeć. Mnóstwo pięknych kwiatów, nie tylko storczyków, ale przyznam szczerze że jest duży wybór storczyków. Phalaenopsis, Miltonia, Cambria, Dendrobium, Catleya, Paphiopedilum, nawet Vandy :roll: zdarzają się czasem inne gatunki.
marta83
100p
100p
Od: 23 kwie 2008, o 10:41

Odp. niestey nie mam zdjęć bo nie mam mozliwości ich zrobien

Post »

Niestety nie mam zdjęć bo nie mam możliwości ich zrobienia ,na forum jedynie uzupełniam wiedzę i cieszę oko.
ja w swoje kolekcji mam 7phal. w tym purpurowe, kremowe w różowe paski z różowym środkiem, białego phal.w wersji mini, z karmelowym środkiem, jasnoróżowego z bordowym środkiem phal. z małymi mocno różowymi kwiatami, phal. brzoskwiniowo-różowego z środkiem pomarańczowo-różowym onidium żółte z brązową kreską i dwie Cambrie; kremowo-bordową i bordową z żółtymi kreseczkami o małych kwiatach.i to na tyle niestety bez zdjęć,
część kwitnie np.
cambria co dostałam ja rok temu z okazji narodzin syna-1 kwitnięcie w domu, część ma nowe przyrosty.
najbardziej mnie zastanawia ten mini phal. biały bo on był kupiony z wełnowcem i wypuścił listka, nowe korzenie napowietrzne nie robiłam nic z pędem ale on jakoś dziwnie się zachowuje bo ma czarne końce np. na zalążkach pąka.pęd ten jest zielony więc ja nie wiem co mam robić pozdrawiam
martuś
Orchideomaniak
500p
500p

Re: Odp. niestey nie mam zdjęć bo nie mam mozliwości ich zro

Post »

marta83 pisze:Niestety nie mam zdjęć bo nie mam możliwości ich zrobienia ,na forum jedynie uzupełniam wiedzę i cieszę oko.
ja w swoje kolekcji mam 7phal. w tym purpurowe, kremowe w różowe paski z różowym środkiem, białego phal.w wersji mini, z karmelowym środkiem, jasnoróżowego z bordowym środkiem phal. z małymi mocno różowymi kwiatami, phal. brzoskwiniowo-różowego z środkiem pomarańczowo-różowym onidium żółte z brązową kreską i dwie Cambrie; kremowo-bordową i bordową z żółtymi kreseczkami o małych kwiatach.i to na tyle niestety bez zdjęć,
część kwitnie np.
cambria co dostałam ja rok temu z okazji narodzin syna-1 kwitnięcie w domu, część ma nowe przyrosty.
najbardziej mnie zastanawia ten mini phal. biały bo on był kupiony z wełnowcem i wypuścił listka, nowe korzenie napowietrzne nie robiłam nic z pędem ale on jakoś dziwnie się zachowuje bo ma czarne końce np. na zalążkach pąka.pęd ten jest zielony więc ja nie wiem co mam robić pozdrawiam
Marto nie wiem co w tym przypadku poradzić. Miejmy nadzieję że wszystko z nim w porządku. Z opisu widzę że ciekawa kolekcja jest w twoim posiadaniu. życzę powodzenia w uprawie.
Pozdrawiam
Dawid
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sabotek bardzo interesujący i 2 kwiaty do tego.
A ludisia to w jakim podłożu powinna siedzieć. Jak to fachowo określić, czy to torf?
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

dewuka pisze:Sabotek bardzo interesujący i 2 kwiaty do tego.
A ludisia to w jakim podłożu powinna siedzieć. Jak to fachowo określić, czy to torf?
Ciekawe pytanie :) Moja z wygladu przypomina mieszankę torfu, drobnozmielonej kory i ziemi ogrodowej, tak ją posadzili. Ale na stronce http://orchidarium.pl/AdoZ/index.html napisali ze powinno byc co innego, ale toleruje nawet zwykłe podłoże:) Jak na razie mam ją od zeszłej jesieni i nic sie nie dzieje z nią złego. Ostatnio natknałem się na ciekawe zdjęcie w internecie. Ludisia była posadzona w ogrodzie jako obwódka rabaty zdjęcie z Wlk. Brytanii jak je znajdę to wkleję na forum. Ciekawe czy w Polsce by przeżyła :D
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Znalazłem to zdjęcie :D
Obrazek
Ale tu nawet Cymbidium w ogrodzie rosnie :D
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Wspaniale to wygląda. Nawet nie przypuszczałam, że mogą rosnąć na rabatce. W naszym klimacie to chyba nie możliwe. A szkoda.
Ja swoje Cymbidium niestety zakatowałam. Resztki stoją w filiżance z żelowymi kulkami. Coś jakby wypuszczało, znaczy nowe psb, ale mam wątpliwości, czy coś jeszcze z niego będzie.
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Nie martw się Wando, wszystko powinno być w porządku skoro wypuszcza nową psb. Szkoda że nie można mieć w ogrodzie storczyków w naszym klimacie. Czytałem że tylko latem jest to możliwe jeśli temperatura w nocy nie spada ponizej 10 stopni Celsjusza.
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

Dawidzie już zaglądałam dziś do Twojego wątku.... roślinki piękne... pracodawca który kupuje storczyki.. tylko pozazdrościć :P :P
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

W Polsce sztuczka z zimowaniem ludwisii nie przejdzie - moim zdaniem. Dzięki za opis podłoża. Ja w pędzie za przewiewnością podłoża posadziłam jedną do podłoża jak dla falenopsisów - nie służy jej. Dlatego dopytuję o podłoże, bo chcę je wymienić.
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

;:160 Zapomniałem wziąć aparat żeby porobić zdjęcia ale za tydzień będzie cały TIR dostawy roslin doiczkowych to jakieś ciekawe storczyki będą na pewno ;:160
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”