Kompostowanie

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
basia_styk
500p
500p
Od: 31 sie 2006, o 13:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basia pisze:Jeśli gromadzi się odpadki przez cały rok np. w ogrodach przydomowych to organizacja pryzmy musi być inna bo materiału jest więcej i musi(nawet jeśli stosuje się przyspieszacze) upłynąć rok by materiał nadawał się na grządki.
Dla mnie najważniejsze jest maksymalne rozdrabnianie materiału - wszystkie drobne gałązki i łęty z bylin tnę na kawałki parucentymetrowe. Poza tym pamiętam o podlewaniu pryzmy i okrywam ją folią, żeby nie wysychała. No i staram się przerzucać w miarę często.

B.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Basiu ja mam jeden dyżurny sekator przy kompostowniku.
Wszystko tnę bardzo drobno co korzystnie wpływa na szybkość przerabiania pryzmy.
Podlewanie oczywiście ale nie stosuję przykrycia folią nawet na zimę. :D
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 15 wrz 2006, o 23:07

Post »

Powiem szczerze, jak czytam porady na temat kompostowania to włosy dęba stają. :D Po prostu tyle błędów popełniłem zakładając pryzmę kompostową. Szczerze mówią , aż boję się ją teraz ruszyć. Może jednak nie będzie tak źle, bo dżdżownic w niej ogrom. To jeśli im się tam podoba to jest jakaś szansa, że wyjdzie z tego kompost. Jeśli nie wczesną wiosną wywiozę pryzmę i rozpocznę już bardziej racjonalną produkcję kompostu.
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jarku zakładanie kompostownika to nie tylko rzucanie odpadów na kupkę :D :D :D
przede wszystkim trzeba pamiętać aby nie dodawać do pryzmy chorych części roślin
i oczywiście miłym dodatkiem jest wrzucanie również odpadów domowych.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 15 wrz 2006, o 23:07

Post »

Teraz to ja to wszystko wiem. chociaż jak widzę pryzmy kompostowe u innych działkowiczów, to jeszcze u mnie tak tragicznie się nie zapowiada. Szkoda, że tak mało mam miejsca to mógłbym zastosować ten pomysł z 3 pryzmami.
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kompostowanie

Post »

Ostatnio dużo czytałem o kompostowaniu i nie mogę zrozumieć stosunku węgla do azotu.Jeśli mam do dyspozycji skoszoną trawę i liście to w jakich proporcjach je wymieszać?
I jak do tej pory nie mieszałem kompostu a ze sterty samych chwastów zrobiła się sama ziemia to jest ona dobra?
chinka
200p
200p
Od: 19 sie 2012, o 17:15

Re: Kompostowanie

Post »

Ja nigdy żadnych proporcji nie przeliczałam i prawdę mówiąc nie wyobrażam sobie jak by to miało wyglądać :wink: Daję trochę "zielonego" i trochę "brązowego" i się robi. W zeszłym roku na jesieni kompostowałam same liście, praktycznie bez żadnych zielonych dodatków i też się zrobiło. Jedyne co zrobiłam to dodałam mocznika, który ma dużo azotu, po to żeby te liście się szybciej rozłożyły.
Ta Twoja sterta chwastów to już jest na pewno super ziemia kompostowa więc jej nie wyrzucaj tylko zużyj w ogrodzie, bo szkoda by było taką dobrą ziemię zmarnować.
Z kompostem nie bawię się w jakieś szczególne filozofowanie i zawsze, prędzej czy później, sam się przerobi.
Pozdrawiam, Bogusia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”