Nowy ogród Jacka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ty masz Jacku rośliny, o których ja nigdy wcześniej nie słyszałam.........
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

kocica pisze:Ty masz Jacku rośliny, o których ja nigdy wcześniej nie słyszałam.........
Kocico, ależ ja to samo stwierdziłem, odwiedzając Twój wątek :wink: . Widocznie mamy upodobanie do rzadkich roślin. A z drugiej strony różnorodność roślin jest tak ogromna, że zawsze będzie coś, czego nie znamy :idea:
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jacuś, nie mów, że wyrwałeś całego glistnika ?
Toz to najstarsze antidotum na kurzajki i innego rodzaju czarcie znaki :lol: .
A pokrzywa, wskazuje na dobrą, sytą azotu ziemię,
która z chęcią połknęłaby kolejną dawkę kompostu pokrzywowego, hihihihii.
Ja nawet dochowałam się kilku pokrzyw, choć po 2 latach dopiero,
to ich widok, był radościa dla oka. Bo pokazał, że ziemia zaczyna tu żyć !

Wpis do dzienniczka:
Janek kopie kolegę po dzwonku.
Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Wybacz późną porę,ale musiałam zajrzeć co u Ciebie nowego. To się narobiłeś! U mnie też jest co kopać, ale czekam aż mój M wróci. Ja nie daję rady przez te chwaściory się przebić.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

O rany! Ale ciekawe roślinki! :shock:

Mój rącznik też marny. Ze dwa razy podlałam go gnojówką, ale rośnie pod płotem,
a tak jest marna ziemia.
W przyszłym roku posadzę go więc na kompoście!
Podoba mi się bardzo, więc jeszcze raz spróbuję ...
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

To wyhodowałeś żywotnika z nasion :?:
No jestem pełen podziwu bo to pracochłonne i czasochłonne :shock:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hanka55 pisze:Jacuś, nie mów, że wyrwałeś całego glistnika ?
Toz to najstarsze antidotum na kurzajki i innego rodzaju czarcie znaki :lol: .
A pokrzywa, wskazuje na dobrą, sytą azotu ziemię,
która z chęcią połknęłaby kolejną dawkę kompostu pokrzywowego, hihihihii.
Ja nawet dochowałam się kilku pokrzyw, choć po 2 latach dopiero,
to ich widok, był radościa dla oka. Bo pokazał, że ziemia zaczyna tu żyć !

Wpis do dzienniczka:
Janek kopie kolegę po dzwonku.
Obrazek
Witaj Haniu! Jeśli chcesz, prześlę Ci trochę glistnika, bo rośnie go jeszcze dużo, jakbym poszukał :lol: Zresztą po co mam mieć w ogrodzie to, co rośnie też dziko za płotem :?: Niedawno odkryłem tam śliczne bodziszki łąkowe. Kiedyś bardzo je chciałem mieć w ogrodzie. Teraz już nie chcę, bo rosną tuż za nim :wink:
A o pokrzywach - barometrach gleby też słyszałem i też jest ich pełno za płotem i w różnych kątach obejścia więc nie będą mi zagłuszały kwiatków. Raz do roku robię z nich zupkę, ale do tego wystarczy jedna garstka :) No i codziennie wracam do domu poparzony (to ponoć zdrowe?) Pora z tym skończyć. Już wolę być pokłuty przez aralię, która coraz większa lub róże, jeśli takowe u mnie będą.
A Emma Kirkby w "Stabat Mater" boska! Zazdroszczę Ci tej uczty dla ucha (i ducha) na żywo!
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuniu, narobiłem się, ale taka praca cieszy i efekt jak rewolucja - były chwasty - jest czysta ziemia. Takiej drastycznej i efektownej zmiany już nie będzie :)
O kruszczyku sobie też poczytałem i już teraz wiem, dlaczego on lubi u Ciebie takie trudne miejsca - lubi cień to raz, a dwa lubi glebę wapienną i gliniastą. W porę więc nie posadziłem go w torfie. No i kwiatki w miejscach wilgotnych moga się przebarwić na fioletowo (!)

Wisienko (dzięki, że wpadłaś), rączniki są piękne i co roku zbieram nasiona (zawsze za dużo). Tylko chyba pomieszałem kolory i nie mam juz trzech jak kiedyś. Tak, posadź rączniki na kompoście, a zobaczysz, jak śmigną w górę.
A ciekawe (czy może raczej dziwne) rośliny, to moja słabość....

Żywotniki Krzysiu z nasion "wyhodowały się" same - rozsiały się. Podobnie mam cisy z nasion. To frajda mieć iglaki z nasion, a nie ze szkółki.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

No popatrz!Z tą gliniastą to by się zgadzało - mam takową. Gorzej z wapienną - u mnie raczej kwaśna wszędzie. Tam pod brzozą zauważyłam sporo kawałków jakiś cegieł i pustaków...Może dlatego też te samosiejki wybrały sobie miejsce przy samym murku i przy kamieniach..? Sama nie wiem co o tym sądzić...Fakt faktem,że odkąd ja gospodaruję na tej działce nie żałuję wody w tamtym miejscu i kruszczyk jest w tym roku o niebo większy i ładniejszy niż w zeszłym. W każdym bądź razie dzięki za info.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, dla Ciebie moje dalie. Ta jaśniejsza, już jako przebarwiona na lekki róż, ale u góry zdjęcia jest wyraźny żółty (cytrynowy) pączek i takie one są podczas rozwijania się. Porównując ze zdjęciami Grzegorza, typuję, że jest to 'Pop Streton' a bordowa - 'Casper Ludwig Memory'. Jednak gdyby komuś przyszedł jakiś lepszy pomysł, jakie to mogą być odmiany - będę wdzięczny :D

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tu.ja pisze:No popatrz!Z tą gliniastą to by się zgadzało - mam takową. Gorzej z wapienną - u mnie raczej kwaśna wszędzie. Tam pod brzozą zauważyłam sporo kawałków jakiś cegieł i pustaków...Może dlatego też te samosiejki wybrały sobie miejsce przy samym murku i przy kamieniach..? Sama nie wiem co o tym sądzić...Fakt faktem,że odkąd ja gospodaruję na tej działce nie żałuję wody w tamtym miejscu i kruszczyk jest w tym roku o niebo większy i ładniejszy niż w zeszłym. W każdym bądź razie dzięki za info.
Izo, jesteś troskliwą ogrodniczką, dlatego kwiatki Ci tak ładnie rosną. Bardziej sercem niż wiedzą je ujęłaś. Nas zresztą też.
Obserwuję kruszczyka, ale na razie cicho siedzi. Też mu nie żałuję wody, tym bardziej, że dostał wczoraj niezłe towarzystwo roślin od Ani i jeszcze jednego znajomego, który podarował mi bluszcz, chabra białawego i piękną sadzonkę forsycji. Ukorzeniam też od niego pięciornika nepalskiego (nareszcie!), ale nie wiem, czy mi się uda, bo ma piętkę zdrewniałą. Ponoć ma przyjść deszcz, to by mi się przydał, bo dużo sadziłem.
Awatar użytkownika
Ewik
500p
500p
Od: 29 lut 2008, o 14:44

Post »

Jacek P.... pisze:Aniu, dla Ciebie moje dalie. Ta jaśniejsza, już jako przebarwiona na lekki róż, ale u góry zdjęcia jest wyraźny żółty (cytrynowy) pączek i takie one są podczas rozwijania się. Porównując ze zdjęciami Grzegorza, typuję, że jest to 'Pop Streton' a bordowa - 'Casper Ludwig Memory'. Jednak gdyby komuś przyszedł jakiś lepszy pomysł, jakie to mogą być odmiany - będę wdzięczny :D

Obrazek Obrazek Obrazek
bardzo piekne baletnice z tych Twoich dalii Jacku... :)

pozdrawiam cieplutko...

ewa
Kwiatuszki Ewy
Działeczka mojej Mamy i moja
Pamiętajcie o ogrodach przecież stamtąd przyszliście
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Baletnice powiadasz Ewo? Ładnie je nazwałaś. Te bordowe często się łamią pod ciężarem własnych kwiatów, których jest dużo. Czasem trafi sie jakiś białonakrapiany. Teraz czekam na kolejne, które były później sadzone.
Awatar użytkownika
Ewik
500p
500p
Od: 29 lut 2008, o 14:44

Post »

zrobiłam obchód Twojego ogrodu rzeźkim porankiem... ;:65
o tej porze dnia pięknie wyglądają roślinki ustrojone w rosę... :)

też czekam na kwitnienie kolejnych dalii Jacku...
i pozdrawiam bardzo miło... ;:61
Kwiatuszki Ewy
Działeczka mojej Mamy i moja
Pamiętajcie o ogrodach przecież stamtąd przyszliście
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Jacek P.... pisze:Aniu, dla Ciebie moje dalie. Ta jaśniejsza, już jako przebarwiona na lekki róż, ale u góry zdjęcia jest wyraźny żółty (cytrynowy) pączek i takie one są podczas rozwijania się. Porównując ze zdjęciami Grzegorza, typuję, że jest to 'Pop Streton' a bordowa - 'Casper Ludwig Memory'. Jednak gdyby komuś przyszedł jakiś lepszy pomysł, jakie to mogą być odmiany - będę wdzięczny :D

Obrazek Obrazek
Jacku, bordowa jest zdecydowanie inna niż moja, zobacz (zdjęcie wpradzie z OB, ale moja jest taka sama). Ta bordowa jest znacznie bardziej 'kaktusowa'

Obrazek - i to jest 'Glos Kongert'
a tej drugiej różowej nie mam :lol:

Pozdrawiam. Ania
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”