Kaktusy Rafała

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p
Od: 15 kwie 2013, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kaktusy Rafała

Post »

Rafal44 pisze:Mamillaria pilispina zdjęcie z ostatnich dni. To chyba ostatnie kwitnienie z tego sezonu u mnie :(
Jak się okazało nie do końca :roll: zapomniałem o Zygocactus mojej Mamy podlewałem go czasem więc mam też delikatny udział w jego kwiatach :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Dziś nie będzie tak kolorowo kilka fotek z zimowiska przepraszam za jakośc zdjęc nie wyszły zbyt wyraznie :?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p
Od: 24 maja 2012, o 19:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No, no.. Całkiem pokaźną masz już kolekcję ;:108 Gratuluję - nie tylko kolekcji, ale i pięknych kwiatów powyżej :D
Pozdrawiam i zapraszam - Magda
Kaktusowe szaleństwo..
Moje nadwyżki.. Wiankowo..
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

No Rafał,teraz całą kolekcję położyłeś spać i bardzo fajno wyglądają,teraz tylko zostało doglądanie żeby jakieś paskudztwo
się nie doczepiło do roślinek,jak mówią ,,aby do wiosny" ;:108
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

_LeNa_
_LeNa_ pisze:No, no.. Całkiem pokaźną masz już kolekcję
Dzięki cały czas się rozwija i na tym na pewno nie poprzestanę :twisted:
_LeNa_ pisze:Gratuluję - nie tylko kolekcji, ale i pięknych kwiatów powyżej :D
a dziękuję :D

Leszek2
leszek2 pisze:teraz tylko zostało doglądanie żeby jakieś paskudztwo się nie doczepiło do roślinek
Co jakiś cas czyli ze 3 razy w tygodniu schodzę do piwnicy sprawdzac czy mają się dobrze :) a tak naprawdę to schodzę popatrzec na nie bo tęsknie za ich widokiem ;:131 myślę że wiesz o co mi chodzi ;:108
leszek2 pisze:jak mówią ,,aby do wiosny"
Tak aby do wiosny :(
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

No cóż moje ratunkowe szczepienie się nie udało :(
Obrazek
Eriocactus magnificus i małe coś któregoś razu w przesyłce z kaktusami znalazłem kilka takich siewek tylko ta przeżyła podejrzewam że to Notocactus schlosseri ale pewności nie ma jak podrośnie zobaczymy :D
Obrazek
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Złych wiadomości ciąg dalszy :( ;:145 zgnił mi Astrophytum asterias ;:145 a tak go lubiłem kurde szkoda. Nie był podlewany od początku pazdziernika doniczka nieduża więc wilgoci miec nie powinien ziemia była sucha a tu masz a to dopiero początek zimowania ;:223 ciekawe co padnie następne :evil:

Gdy zobaczyłem te brązowe plamy już wiedziałem czym to się skończy ;:185

Obrazek

Obrazek

Próbowałem go jeszcze ratowac ale nie było już czego.
Obrazek

No nic w przyszłym sezonie trzeba będzie poszukac nowego.
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Ojej...też mi aż szkoda się zrobiło.. Jeśli to Cię pocieszy to dodam, że też już odnotowałam stratę, ale ja z przesuszenia (sukulenty). W kaktusach na razie mam spokój, ale przecież zima się jeszcze nie zaczęła. Podobno każdy odnotowuje jakieś straty, czasami przecież niezależne od nas. Na szczęście łatwo trafisz kolejny okaz i choć nie będzie to to samo, to jednak jakieś "otarcie łez" przynajmniej :|
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

Szkoda helioski, no ale niestety tak bywa ze szczepieniem podsuszonych zrazów i nic się nie poradzi. Natomiast astrak to chyba jednak był mocno przelewany, bo wygląda na opitego do granic. A nie da się choć czubeczka spróbować szczepić, do stożka wzrostu brązowe?
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34

Post »

Wiem, że to kiepskie pocieszenie ale mnie się wklęsło i zasuszyło pół gymnola druga połowa na razie wygląda normalnie(mi dzisiaj wszystko wychodzi lub nie połowicznie :;230 )
Mam nadzieję, że na tym się skończy.
I u mnie i u Ciebie :D
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Rafał,też jestem zdania że astrak się opił ,aż pękł,tak widać na fotce ;:98
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Piasek pustyni
piasek pustyni pisze:Podobno każdy odnotowuje jakieś straty
Podejrzewa że tak i to pewnie im więcej kaktusów tym więcej strat :(
piasek pustyni pisze:Na szczęście łatwo trafisz kolejny okaz i choć nie będzie to to samo
To była dośc popularna roślina popularna bo piękna choc ten mój okaz był wredny nie kwitł i lubił sobie wypic :wink: w tamtym sezonie aż pękł jak Wawelski :lol: Dzięki za próbę pocieszenia ;:333

Czarny
czarny pisze:Szkoda helioski
Jak już przyszła do mnie w paczce wyglądała nie teges :? bywa trzeba sprawic sobie drugą ;:204
czarny pisze:astrak to chyba jednak był mocno przelewany, bo wygląda na opitego do granic
Prawda wygląda jak piłeczka w tamtym sezonie pękł chyba nawet na forum ktoś mi napisał że z powodu zbyt żyznej ziemi (sam torf) to przesadziłem do 70% mineralnej i znowu napity a prawie od 2 miesięcy nic nie pił. Traktowałem go jak inne rośliny jak sobie sprawię nowego będzie rzadziej podlewany.

Martada
Martada pisze:Wiem, że to kiepskie pocieszenie ale mnie się wklęsło i zasuszyło pół gymnola
Faktycznie takie sobie :lol: spoko moja dziewczyna mnie pocieszyła pyta mnie po stracie kaktusa co ja taki smutny? mówię że kaktus zgnił Ona na to ,,Oj nie przejmuj się wiosną kupimy takiego samego i kilka innych" i humor od razu się poprawił :tan Więc teraz ja Cię pocieszę jak padnie Twój gymnol na wiosnę kup takiego samego i parę innych :;230
Martada pisze:Mam nadzieję, że na tym się skończy. I u mnie i u Ciebie :D
Oj też mam taką nadziej i życzę nam tego ;:170

Leszek2
leszek2 pisze:Rafał,też jestem zdania że astrak się opił ,aż pękł,tak widać na fotce
On w tamtym sezonie tak pobalował że pękł. Tak to jest jak ktoś nie wie co to umiarkowanie w jedzeniu i piciu niech to będzie przestroga dla innych kaktusów :lol: Bo jak to się mówi nie umiesz pic to nie pij no i helioska wzięła to zbyt dosłownie i teraz mam zasuszoną helioskę i przepitego astraka jaka w świecie ironia :(
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:( Szkoda Astraka, taki ładny. Wyglądał na opitego, jakby nie poradził sobie z takim opiciem.
Ja martwię się o swojego G. damsii, który kwitnie cały czas, więc zużywa swoje zapasy, ale wygląda na opitego jak bąk, choć od połowy września nie dostał kropli wody i był pod zadaszeniem. W tym czasie wydał na świat ze 3 kwiaty i 5 pąków i nic go nie ubywa. Nie wiem skąd on to bierze.
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

DAK pisze:Ja martwię się o swojego G. damsii, który kwitnie cały czas, więc zużywa swoje zapasy, ale wygląda na opitego jak bąk, choć od połowy września nie dostał kropli wody i był pod zadaszeniem. W tym czasie wydał na świat ze 3 kwiaty i 5 pąków i nic go nie ubywa.
Nie martw się nic mu nie będzie nawet dobrze dla niego skoro jest napity niech sobie kwitnie straci trochę wody a Ty pocieszysz się kwiatami w tą paskudną porę roku. A skąd to bierze to można było zapytac mojego astraka on też nie był podlewany od prawie połowy września a napity jak bąk.
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Dziś pokażę parę fotek z wycieczki do Lublina na wystawę kaktusów choc foty będą tylko z ogrodu botanicznego a nie z wystawy bo głupi ;:223 nie porobiłem fot wystawie nie wiem czemu no cóż może za rok :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Rafał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”