Ogród Andzi cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Andzi cz.2

Post »

Obok skalniaka mam posadzonego berberysa.Usuwanie liści jest póżniej dość uciążliwe.Jak liście zaczynają opadać to, na ten fragment skalniaka,układam starą
firankę.Póżniej zwijam i w ten sposób mam spokój z czyszczeniem.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Mirko wielkie dzięki ;:196 fajnie wyglądają takie kuki...bardzo mi się podobają...ale czy będę umiała takie coś zrobić :?: Ogród prawie przygotowany, róże tylko zostały do o kopczykowania...przypomniałam sobie też o budlejach, też trzeba je zabezpieczyć.

magry,Janku :wit jesteś wielki ;:333 dobrze wiedzieć, w następnym roku tak zabezpieczę skalnice przed igiełkami z modrzewia...teraz już za późno :(
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie mogę napatrzeć się,jak pięknie wszystko przygotowałaś do zimy.U mnie wielki galimatias,bo staram się coś tam zrobić jeszcze,ale dni krótkie,czasu mało,na ogół zdążę tylko rozgrzebać.A skoro o grzebaniu mowa,to doskonale Cię rozumiem,że rozważasz garnek dla koguta :evil: Przez cały sezon pracowałam i nie było mnie w domu,a moi domownicy(czyt.mąż) ułatwiali sobie z trawką dla kurek,zamiast rzucić skoszonej,wypuszczali kury.Teraz są nie do opanowania.Straty będę szacować wiosną :evil: I tylko mam nadzieję,że przez zimę zapomną o ogrodzie.
A wiesz,że są głosy na forum,że jeden krzak Pięknotki też może mieć koraliki?Ciekawe!
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirko ;:3 czytałam że Pięknotka będzie miała owoce ale w dużo mniejszej liczbie...z tego co wiem to jest bardzo kapryśny krzaczek, nieraz wcale może nie zawiązywać owoców. Jeśli się nie sprawdzi będzie wymieniony na coś innego.
Te rośliny jeszcze się nie dają i kwitną :heja

Obrazek

Obrazek

Rozchodnik

Obrazek

Obrazek

Trzyletnia sosna wysiana z nasionka...z 7 zostało tylko trzy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czosnek, Hair"

Obrazek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Aniu :wit
Fajna i ciekawa ta sosenka,,i jeszcze z nasionek ;:333
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nasiona sosny były kupione pod nazwą sosna górska,,pokrzywiona'' Pinus mugo mughus...ta jest inna od dwu pozostałych ma bardzo długie igły, czy to możliwe że to inny gatunek :?:
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Aneczko,nie znam się na sosnach,,,ale wszystko możliwe ,że tak się nazwywa ;:108
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znalazłam fotografie iglaka który bardzo mi się podoba tak uformowany...
Obrazek

czy ten nadawał by się na takie ciecie :?: co o tym sądzicie :?:
Kształt na iglaku znaczy się sznurkiem i dopiero przycina.
Zwykły sekator wystarczy czy trzeba kupić jakieś inne narzędzie :?:
Czy gałęzie po przycięciu nie będą podsychać...ma ktoś może doradzić :?:

Obrazek
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu po tym zdjęciu trudno mi ocenić czy to tawułka Perkeo, może w przyszłym roku będzie lepiej kwitła to będzie łatwiej ją dopasować, bo z drugiej strony to jak się ładnie rozrasta to może to jest jakaś płożąca albo jeszcze jakaś inna, bo Perkeo to miniaturka.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, nie wiem jak z nsrzędziami, ale cierpliwoścoi trzeba. Prubowałam zrobić jałowca w poduchy. Obcięcie zbednych gałązek na jednej gałązi potrafiło zająć godzinę.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Też planuję pofryzjerzyć :D Tylko odwagi brak.I narzędzi ;:131 Aniu,jak nazywa się ten piękny rozchodnik?I ta niebieska roślinka?A ten wzorcowo postawiony klinkierowy słupek to początek ogrodzenia wymarzonego? ;:7
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko ;:196 ta tawułka to miniaturka...dziękuję za nazwę, zapisze do zeszytu...może się przyda w przyszłości.

akl62 ;:3 już sobie wyobrażam ile czasu trzeba poświecić na takie strzyżenie...ale chyba warto :?:
Ten iglak do przeróbki jest bardzo duży, co roku na wiosnę brzydko wygląda...jak spadnie śnieg wszystkie gałęzie są odkształcone. Może nożycami do żywopłotu szybciej można to zrobić, poszukam jeszcze czegoś na ten temat.

Mirko rozchodnik to Sedum reflexum Cristatum - Rozchodnik ościsty , forma grzebieniasta.
Na niebiesko kwitnie kokorycz Blue Panda, szukałam ostatnio nazwy...znalazłam, też jeszcze kwitła...nazwa więc powinna być prawidłowa. Wysokość też była taka sama.
Słupek nie jest od ogrodzenia tylko od zadaszenia przy wejściu do domu...wejście plus kilku metrowy taras, wszystko jest jeszcze nie dokończone...nawet nie wiem kiedy będzie, jak zwykle czasu brak na takie remonty. Dachu też brakuje, stelaż i jakaś folia jest nabita...przyszykowane jest pod położenie blachy...jak się koncepcja nie zmieni ;:306
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Aniu nic nowego .Masz problem jak wszyscy. To by się jeszcze zrobiło i jeszcze coś, tylko czasu brak. ;:oj Kokorycz zrobiła Ci niespodziankę , u mnie nie chciała jesienią zakwitnąć. Za to żółta od kilku miesięcy kwitnie nadal. A rośnie jak na drożdżach. ;:oj
Rozchodnik ''mutant'' w pełnym słońcu musi rosnąć , ja swojego w półcieniu posadziłem i wrócił do formy wyjściowej. Choć zauważyłem , że jedna ''forma grzebieniasta'' pojawiła się. ;:333
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taką samą kokorycz widziałam gdzieś na forum też teraz kwitła...bardzo mi się podoba ta roślinka. Dosadzę w przyszłości więcej kolorów. Nie wiedziałam że rozchodnik potrzebuje pełnego ;:3 żeby forma grzebieniasta nie zanikła. To by się zgadzało...jeszcze jeden rośnie na skalniaku z boku modrzewia, modrzew daje niewielki cień...kępka była rozwichrzona, bez tych grzebyków...paskudnie wyglądała jak zakwitła, zrobił się dosłownie,, rozlazły wiecheć ''...dlatego pisałam że szkoda sadzić...a ona potrzebowała innego stanowiska ;:14
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”