Zielone pokoje - królestwo Ibrakadabry, cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zielone pokoje - królestwo Ibrakadabry, cz. 3

Post »

Witaj o poranku DOBRY DUCHU FORUM :D noc minela spokojnie choc byla tycik przy krotka.
Lubie Twoj Baden - Baden ktory jak widac juz okrzepl i ladnie prezentuje sie.
Moj "dostany" agapant po zadomowieniu sie w ceramicznej doniczce czeka na swoj zasluzony odpoczynek.

Jak to dobrze, że nie grożą nam żadne strzały z Aurory pozwol ze uzupelnie Twoja mysl.
Cieszmy sie z tego ze ogolnie mamy dobrze, patrzac na wiele zakatkow tego swiata. Nawet czasem mimo malych niepowodzen i zgrzytow wielu z nas nie docenia tego spokoju i stabilizacji.
Milego jesiennego dnia i pare promykow ;:3
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jagodo Nadmorska / Pomorska ...żal kociambra ...ale musi być dobrze - innej opcji nie dopuszczam ...ale , ale ...spróbuj mu zaaplikować olejek oreganowy ( drogi , ale małe opakowanie nie kosztuje fortuny ) .
Zresztą powiem Ci , że on sam przeżywa dyskomfort , męczy się - może faktycznie trzeba było by zasięgnąć opinii innego weta ? Masz dobre serducho ...więc dzięki Twej miłości i opiece będzie dobrze - czego Ci z całego serca życzę ;:168 .
Jabłek zazdroszczę ...tak po ludzku , zwyczajnie ...na mojej ( młodej , 4 letniej ) były 4 jabłka ...ale jak smakowały ;:oj ...bez chemii , swoje , ekologiczne ;:108 .
Mam agapanty już od zamierzchłych czasów - wiele sadzonek poszło w świat - w tej chwili mam cztery odmiany , a najbardziej cieszy variegatowy - chociaż mam go dopiero drugi sezon .
Pozdrawiam serdecznie , w iście letni czas ;:3 ...tylko drzewa przypominają , że ...to ...już jesień ...
Buziaki dla Ciebie ;:196 i " głaski - tulaski " ;:168 dla sfory futrzastych - a w szczególności dla Wicka .
J.Małopolska .
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jagódko, "nie" dziękuję za roślinę, bo się nie dziękuje. Dostał akuratną donicę i do zimnego pomieszczenia go wstawiłam. Nie wiem tylko jak z podlewaniem, raczej skromnie, prawda?
Tak patrzę na świerka conikę u Ciebie i dopatruję się tego co u mnie. Zjednej strony łysieje. To taka ich uroda, czy nasz suchy klimat? W Holandii widziałam wielkie coniki i były puszyste od samego dołu, a miały po 5-6 m wysokości- sięgały okien Igo piętra. U nas chyba nie da się takich wyhodować.
Zgadza się, mam w Gdańsku ciocię i ona do tej pory bukiety dalii znosi sobie do domu. Cóż wszyscy w pasie nadmorskim mieszkać nie możemy.
Donoszę, że wczoraj mimo dnia wolnego, nie grzebałam w ziemi (choć powinnam, bo cebulowe), sprzątałam kuchnię przed totalną demolką - wymiana mebli ;:224. Tzn. stare po babci z bloku wreszie na takie specjalnie dla mnie, po 10-ciu latach mieszkania będę mieć.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aż miło przysiąść przy takim stoliku, szkoda, tylko, że nie można cieszyć się słoneczkiem.
Ale ja cieszę się mimo wszystko z deszczu, bo u mnie sucho straszliwie było.
Za siatką widzę teren dziewiczy.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Jagódko - chciałam Ci podziękować za urocze przed i popołudnie :lol: wybacz, że dopiero teraz ale skumulowały mi się różne różności i dopiero z kuchni wylazłam a i to na chwilę bo jeszcze sałatka jarzynowa niecierpliwie oczekuje na pokrojenie. Do wydobycia zdjęć z tabletu jaszcze się nie przymierzyłam, ale to nic - kolejny długi weekend przed nami..
Koty trzy wygłaskać proszę od cioci Amby ze szczególnym uwzględnieniem inwalidy Wicusia
Gosiu-Margo - żałuj, że nie widziałaś jak ozdobnie wyglądał wczoraj siedzący przy tym stoliku Szuwarek i nawet brak słoneczka i lekka mżawka nie były go w stanie zniechęcić...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Ale się tutaj dużo ciekawego działo (i na Kaszubach też).
Zielone pokoje jak zawsze eleganckie. Jagi, twój ogród wspaniale wygląda o każdej porze roku.
Martwi mnie, że Wicek nadal chory. Wicuś, weź się w garść chłopie!
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witajcie :wit.

Wczoraj sobie zażartowałam, że będę opiewać wyjątkową urodę listopada. Miał to być żart, bo przecież każdy wie, jaki paskudny potrafi być ten miesiąc. A tymczasem...
Jaki piękny był to dzień, aż się nie chce wierzyć, że to 8 listopada.
Słowem żart obrócił mi się w fantastyczną rzeczywistość ;:oj.
Dokonałam przesadzenia ostatniej róży (Novalis) w lepsze dla niej miejsce, zgrabiłam garstkę liści i trochę opadłych orzechów włoskich, pozbierałam jabłka i stwierdziłam, że w zielonych pokojach nie ma już nic do zrobienia oprócz kopców dla róż, ale na to jeszcze za wcześnie i za ciepło.

Mogłabym zatem przystąpić do podsumowania sezon 2013 ;:218, ale co będę robić zimą, bo wątku przecież nie zamknę ;:185, za bardzo polubiłam pogawędki z Wami ;:215.

Ale do rzeczy.

Januszu, Przyjacielu, czym sobie zasłużyłam na tak fantastyczne miano :oops:.
Podejrzewam, że ten przepiękny dzień dzisiejszy, to Twoja sprawka - takiego mi przecież życzyłeś...
I jak fajnie pociągnąłeś myśl o docenianiu tego, co mamy. Pokoju, spokoju, braku zagrożenia, piękniejącego kraju, rosnącej wygody i komfortu. Ja to coraz bardziej doceniam... A te małe problemy są niczym... byle zdrowie było.

Wiesz, Jagódko, faktycznie Wicuś się męczy, a ja nad nim boleję. Oczywiście zrobię dla niego wszystko, co możliwe, a potem triumfalnie Wam oznajmię, że wszystko jest ok.
Ty czujesz niedosyt jabłek, a ja nadmiar... ;:224, taka to nierówność w rozłożeniu dóbr...
Tyle masz agapantów, czy też miałaś taka przeprawę z ich przesadzaniem?
A dzień był zaiste letni i nawet brak liści na drzewach ani trochę mi nie przeszkadza...

Widzisz, Sosenko, psioczyłam na pocztę, a ona dobrze się spisała. Agapant przez zimę podlewaj bardzo skąpo, tak jak mówisz.
Ja też widziałam w Anglii fantastyczne coniki, ale tam i w Holandii jest zupełnie inny klimat. Większa wilgotność i brak takiej huśtawki temperatur, od siarczystych mrozów po tropikalne upały, no i te susze, które powodują plagę przędziorków. Poza tym coniki nie lubią, kiedy je dotykają inne rośliny, wtedy łysieją.
Masz ciocię w Gdańsku? Odwiedzasz ją czasem? Bo wiesz, wtedy byłaby szansa na spotkanko..., skoro wszyscy nad morzem mieszkać nie możemy ;:306.

Ech, Margo, dziś to i słoneczko było, i świeciło i grzało nieźle ;:224.
A za płotem gospodaruje właściciel szwalni, w zasadzie tylko kosi ten teren od czasu do czasu...

Oj, Ambo, ale mi smaku narobiłaś na domową sałatkę jarzynową...
No widzisz, wczoraj listopadowa gadzia mżawka, a dziś pełne, choć nieco blade słoneczko!
Ciekawa jestem, jak Ci wyszły zdjęcia zrobione tym dziwnym ustrojstwem ;:218.
A za wizytę dziękujemy my, tzn. ja i koty ;:180.

Matko moja, Megi się znalazła, całe szczęście, bo już się przestraszyłam, że nas porzuciłaś z kretesem. No dziś to mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że ogród wygląda dobrze. Lubię, kiedy nawet poza bujnym sezonem wygląda ładnie i świeżo.

Chciałam zilustrować dzień dzisiejszy zdjęciami i... nic z tego. Żaba się zaparła i nie chce przesyłać bez rejestracji, a ta mi nie wychodzi ;:185. Jeśli ktoś z Was zetknął się z tym problemem, to proszę o wskazówki.

Dzięki serdeczne, Moi Drodzy, że zechcieliście wpaść. Pozdrawiam serdecznie - Jagoda
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Jagodo!
Przy pierwszych problemach z żabą zrezygnowałam z niej korzystam z programu minus.pl i jestem bardzo zadowolona - spróbuj !
a już się wystraszyłam, że drzwi zatrzaśniesz ale nie .... to dobrze. Ten dzisiejszy piękny dzień to był chyba łabędzi śpiew :cry:
Miłego weekendu!
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, Jagódko..życie nie jest sprawiedliwe. Należało nam się troszkę słoneczka, że o Szuwarku nie wspomnę. Ale atmosfera spotkania i tak była cieplutka ;:3
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Witajcie, Jaga czytam ,oglądam tylko milczę ale jestem z Wami.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko - no popatrz spotkałyśmy się w Zielonych Pokojach Jagódki :lol:
Jaguś - wydobyłam fotki bez specjalnych trudności. Jednak wolę te robione szkiełkiem niż elektroniką :|

Po pierwsze Szuwarek, jakoś mi ta fotka pasowała w wersji czarno-białej...

Obrazek

Prześliczne jesienne aranżacje. Jaguś - jesteś w tym względzie naprawdę utalentowana ;:63

Obrazek
Obrazek
Obrazek

No i na zakończenie widoczek z Baden-Baden w tle

Obrazek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Piękne ujęcia ;:215
Taki dzbanuszek ...szwagier mi zrobi ...mam cichą nadzieję... :heja
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

JagiS pisze:...Januszu, Przyjacielu, czym sobie zasłużyłam na tak fantastyczne miano :oops:.
Podejrzewam, że ten przepiękny dzień dzisiejszy, to Twoja sprawka - takiego mi przecież życzyłeś...
I jak fajnie pociągnąłeś myśl o docenianiu tego, co mamy. Pokoju, spokoju, braku zagrożenia, piękniejącego kraju, rosnącej wygody i komfortu. Ja to coraz bardziej doceniam... A te małe problemy są niczym... byle zdrowie było...
Z pewnoscia nie tylko ja tak mysle, goscie ciagna do Ciebie nie bez powodu. Jestes jak polnocny magnes przyciagajacy ze wszystkich zakatkow kraju wielu chetnych, ciekawych Zielonych Pokoi i Twoich milych odpowiedzi.
Doceniajac pokoj, brak zagrozenia i wygody coraz bardziej takze doceniam jak piszesz zdrowie najblizszych i wlasne. Byc moze trzeba sie znalezc w odpowiednim przedziale wiekowym :wink: zeby "chciec to widziec" i doceniac. Widzac i slyszac co sie dzieje i jak bardzo z dnia na dzien zmienilo sie zycie osob dla ktorych los nie byl laskawy to szokuje.
Szlachetne zdrowie nikt się nie dowie jako smakujesz aż się zepsujesz.
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Jagódko przyszłam wyrazić swoją radość z tego co wyczytałam u Michała o mojej sympatii Wicku. Ziarninuje czyli się leczy i o to chodzi! Poproszę o foto bezlejkowca ;:138
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

To chyba nie od przedziału wiekowego zależy,czy dostrzegamy,doceniamy pokój,dobro,pomyślność...Myślę,że charakter i usposobienie są tu pomocne.Iluż to wiecznie gderających bez powodu spotykamy,wiecznych malkontentów!
JagiS,dla mojego agapanta znajdę jasne miejsce,żeby przyspieszyć kwitnienie.A pomyśleć,że już szykowałam mu piwnicę ;:224
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”