U Przemka w ogrodzie cz.II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U Przemka w ogrodzie cz.II

Post »

Chej przyleciałem tu :wit
Ale ogród maxi super ile roślin ciekawie tu jest i cudnie ;:173
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Geniu hortensje ogrodowe w gruncie bywają zawodne natomiast przezimowana w piwnicy kwitła i nadal jeszcze zdobi jesienny ogród rewelacyjnie, choć zgromadziłem już prawie 50 odmian hortensji bukietowych to mam zamiar uprawić kilka ogrodówek w donicach.
Iryski od Emila tylko część zakwitła w drugim roku po posadzeniu na resztę czekam do kolejnej wiosny i drżę oby nie wygniły.

Grażynko hortensji mi przybyło i żurawek i liliowców i jeszcze trochę innych. Żurawek dużo rozmnożyłem sobie sam :D nie ma z nimi problemow choć nie sa to trwałe byliny trochę jeszcze kupiłem od Krzyśka z lilii wodnych odwiedziłem latem ta szkółkę w celu zakupu liii wodnych do nowych oczek a jeszcze z ruzin zurawek przywiozłem :D
Iryski jak pisałem kupiłem u Emila, Genia pokazuje takie piękności ze trudno było się powstrzymać :wink: choć piękne i pachnące to tez się boje o nie bo u mnie tez ciężka gliniasta gleba, a im ładniejsze tym delikatniejsze i łatwiej zagniwają wtedy tak zaszalałem ale więcej nie wiem czy się skuszę liliowce chyba jednak pewniejsze :D
A właśnie odnośnie liliowców bo przegapiłem jesienią a chciałem rozsadzić kilka moich czy wiosną mogę je wykopać i podzielić czy raczej lepiej poczekać aż znów przekwitną??

Dorcia bardzo dziękuje za tak miłe słowa uznania :D

Kamil ozdobne jabłonie warto miec w ogrodzie zdobią kwiatami wiosną pokrojem latem owocami jesienią i są pokarmem dla ptaków zimą.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Ale gości :D nie zdazyłem odpisywać a kolejne odwiedziny, muszę pomyśleć aby częściej zaglądać na forum :)
Magda witam i cieszy mnie fakt że podoba się to co robię, to wszystko moje pomysły i moja praca. :D

Piotrek dzięki :D ale szybko wpadłeś z rewizytą :wink:

Na czerwcu skończyłem nadrabianie moich rocznych zaległości.
Tak w Czerwcu zabrałem się za najciezsze prace zwiazane z nowym pomysłem, realizacji nowego zakątka w ogrodzie.
Kilka słów o tym, moja nowa rabatka jak to nazywam o pow ok 4 arów to trawiasta alejka z symetrycznie połozonymi obok rabatami wszystko dość formalne i uporządkowane bez sząłu kolorów i gatunkow jak w pozostałej częsci ogrodu, cąłość otoczona szpalerem ze szmaragdów wzdłuż krawędzi trawnika szpalery z karłowego żywotnmika danica potem symetrycznie po bokach szpalery z hortensji limelight potrzeb aich ok 70 jeszcze z sezeon zanim ich tyle zrobie w tej lini tez po 4 dęby błotne kupiste i zanimi wspomiane szmaragdy na koncu prostokatne oczko wodne z białymi liliami wodnymi za nim w półkolu 5 cyprysików nutkajskich dla podkreślenia nieco smutnego melancholijnego chrakteru całości w oczku moze bedzie jeszcze figurka z przelewająca się wodą , biel zieleń harmonia porządek tyle plan. Na poczatku 2 donice

Kopanie oczka w cięzkiej kamienistej ziemi oj jeszcze to pamietam
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

w tym roku uprawiałem tez pierwszy raz lotos z nasionka ciekawe czy prztrwa zimę jeśli się uda to moze zakwitnie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

hortensje kwitną nadal
Obrazek

są i liliowce
Obrazek

Obrazek

Obrazek

w oczku juz woda
Obrazek

Obrazek

żurawki i trawy to też nowe dwie rabatki

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

przemekg pisze:Ale gości :D nie zdazyłem odpisywać a kolejne odwiedziny, muszę pomyśleć aby częściej zaglądać na forum :)
Przemkuteraz widzisz jak tęskniliśmy za Tobą i Twoim wątkiem .

W tym roku chcę jedną hortensję ogrodową na rabacie w donicy przewrócić i okopczykować , w piwnicy przechowane za wcześnie wypuściły listki a jak wystawiłam na dwór to zmarniały .

Dobrze że Tobie się udaje przechowywać w piwnicy i pięknie Ci kwitną .

Obrazek

Ten liliowiec z oczkiem ma duży kwiat?
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oczko rewelacja cudne 8-) i ładnie wykonane ;:7
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Przemku pozwoliłam sobie na króciutki spacer po Twoim ogrodzie i nie żałuje bardzo ładny. ;:333
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Przemku, nareszcie się objawiłeś
Bardzo się cieszę, że pkazujesz swój ogrod, bo wart ogladania.
A tu nowe pomysły.
Mnie też coraz bardziej podobają się ogrody formalne. Uwielbiam kolor w ogrodzie, ale czasem potrzeba stonowania.
Oczko super.
A pawie to podobno najlepsi stróże. Tylko szkoda, że w dzień :D
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku odnośnie liliowców to można je dzielić w maju , ale myślę że lepiej jak poczekasz i podzielisz po kwitnieniu .
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja swoje liliowce rozdzielam przed i po kwitnieniu do jesieni.
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku przeczyłam że rzadko zaglądasz na FO .Tak piękny ogród wymaga dużo czasu.
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 gru 2008, o 11:54

Post »

Witaj to prawda że rzadko bywasz na FO ,mam jednak nadzieję że teraz częściej bedziemy cie gościć i dasz nam okazję do podziwiania twojego ogrodu ,wklejając fotki.Piękny masz ogród. :wit
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Geniu liliowiec nie ma jakichś imponująco dużych kwiatów może tez dlatego że to pierwsze kwiaty tych sadzonek.
Ja co prawda tylko raz zimowałem hortensje w piwnicy to prawda pod koniec zimy robi się problem bo zaczynają rosnąć.
Ciekaw jestem jak to się sprawdza ta metoda z zakopywaniem w ziemi moze to lepszy sposób niż piwnica.
Grzesiu testował ten sposób ale nie wiem czy mu przezimmowały w jakim stanie i czy kwitły?

Piotrek Dzięki :) żebyś Ty wiedział ile ja sie krytyki nasłuchałem ze chce zrobić prostokątne oczko obłozone do kantu kostką, ale nie zniechęciłem się do zaplanowanego efektu jeszcze bardzo daleko.

Alicjo miło mi Ciebie gościć :D chyba faktycznie lepiej dać spokój liliowcom wiosną, na forum mało bywąłem w tym sezonie praca obowiązki ogród i do tego jeszcze jak się nałożą jakies problemy to trudno o czas i chęci do pisania, nadchodzi zima to będzie wiecej czasu na ogladanie forumowych ogrodów

Gosiu tak jakoś wyszło cały sezon tak szybko minął Napisałaś dokładnie to o czy myślę, bardzo lubię kolory ale chciałem mieć zakątek gdzie można od nich odpocząć w tym celu powstaje własnie to nowe założenie rosliny sadziłem malutkie więc zanim będzie to oddzielna przestrzeń minie duzo czasu.

Ewo dziękuję :) postanowiłem chronologicznie przedstawić co się działo przez cąły sezon.
Bo wraz z nadejściem wiosny mam w planie robić kolejne wnętrze ogrodowe :D
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Nareszcie :!: :tan Masz przestrzenny i urozmaicony ogród - jest co podziwiać! Świetnie Ci kwitły orliki! Takie zagęszczone aż nierealne :shock:
Choć ogrody mamy tak bardzo oddalone to nasz wspólny znajomy ma wszędzie blisko
Nooo.... jedną nogą na Mazowszu ale druga podąża na Śląsk ;:136
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku właśnie Grześ z Krotoszyna tak mi doradził, mówił że oni w pracy tak przechowują hortensje ogrodowe .

Patent na hortensje od Grzesia a na lilie od Ciebie ;:108 ;:215
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym roku chcę jedną hortensję ogrodową na rabacie w donicy przewrócić i okopczykować , w piwnicy przechowane za wcześnie wypuściły listki a jak wystawiłam na dwór to zmarniały .

Gieniu a czy te hortensje hartowałaś zanim je wystawiłaś tak na dobre na dwór :?:
Pozdrawiam Alicja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”