Siedlisko z sosnami cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz.5

Post »

Justynko, no jakoś tak wychodzi, że sama ;:108 . M jest kierowcą i w domu bywa parę dni w miesiącu. Robimy wtedy zaległe domowe remonty, naprawy i doraźnie coś w ogrodzie. Generalnie w ogrodzie pracuję sama, no przepraszam z 4-letnim synem. Jakoś tak sprawnie i sprytnie udaje nam się pogodzić zabawę i pracę. Od wiosny ciągle coś dłubiemy, nawet w największe upały darłam darń i sadziłam azalie- zyją do tej pory. Teraz jesienią to już w ogóle obłęd, bo wrzosowisko, różanki i ciągłe urządzanie hortensjowiska z obsadzaniem go na brzegu jałowcami, a z tyłu tujami i wysokimi jałowcami.
Marzą mi się jeszcze chryzantemy i marcinki, bo mam bardzo mało kolorów teraz jesienią. Jedynie wrzosy. Cóż może wiosną o tym pomyślę, bo teraz już nie mam siły. Posadzę cebulki i zwijam manele w ogrodzie. Lilie chcę powsadzać pomiędzy azalie i róże, żeby ciągle coś kwitło i żeby nie tworzyć nowych rabatek. Wiadomo, lenistwo, ale lepiej pilnowac jednej rabaty ze wszystkim niż latać między rabatami jak kot z pęcherzem i wszędzie mieć chwasty.
Na następny sezon mam już jakieś plany, póki co mgliste, bo fundusze, ale cofki mieć nie mogę, jak chcę ogarnąć swoje zielone miejsce na ziemi
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Marzenko przypomnij mi proszę wiosną, to jak będę uszczykiwać swoje chryzantemki, to wyślę Ci sadzonek do ukorzenienia.... oczywiście jeśli podobają Ci się takie odmiany jakie mam.... One błyskawicznie się ukorzeniają, pięknie rozrastają i już w tym samym sezonie tworzą ładne kolorowe, kwitnące krzaczki :D
Lilie piękne kupiłaś.... i tak ich dużo.... będzie cudnie latem.... lilie to moje ukochane kwiaty ;:167
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Piękne lilie kupiłas. Ja u Benka kupowałem raz i już więcej nie będę.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35

Post »

semper pisze:Piękne lilie kupiłas. Ja u Benka kupowałem raz i już więcej nie będę.
to nic się nie zmieniło w tym sklepie ;:7
Ja kupowała 4 late temu i też się zarzekłam ze nie będę :evil:
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Będzie bardzo pachnąco od lilii orientalnych ;:333 Lilium regale i 'Casablanca' - moje ulubione 8-) Latem będziemy podziwiać efekty Twoich obecnych poczynań ;:173
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Marzenko, ale zmiany! Jak tak przejrzałam, czego dokonałaś, to stwierdziłam, że ja cienias jakiś jestem...
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Marzka, mój 5-letni siostrzeniec dzięki ?pracy? w ogrodzie ze swoją mamą niemalże od urodzenia potrafi świetnie rozpoznawać gatunki roślin. Widzę, że Twojego synka też zarażasz swoją pasją :) Wspaniale mieć takiego pomocnika przy sobie.
Twój ogród pięknie się zmienia. Życzę siły i wytrwałości. ;:3
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepraszam, że zaniedbuję wątek, ale ogrodowo nie dzieje się u mnie nic. Aż mi tak jakoś nieswojo w tej sytuacji. Dalej staramy się urządzić kuchnię, tak tę samą co zaczęliśmy w lutym :oops: . Prace się trochę posunęły do przodu, bo płyta grzeje, piekarnik piecze, a zmywarka zmywa, ale ciągle brakuje blatu, głównego-roboczego. Jest jednak światełko nadziei, że Boże Narodzenie będzie w nowej kuchni, mimo, że dom od 10-ciu lat stoi.
Tyle marudzenia.

Agnieszko, będę się przypominać, bo chryzantemek nie mam w ogóle. Jak ładnie by teraz wyglądały w ponurym ogrodzie ;:167 . Skusiłam się na wyprzedaż i stąd tyle lilii. Wcześniej kupiłam też od naszej Ewy lilie, więc będzie liliowo u mnie :wink: . Czytam, ze Ty już jesteś obrobiona ogrodowo i nawet z Agunią cebulowe sadziłyście razem. Mnie nie udaje się wsadzić moich cebul, bo w domu siedzę. Czekam na nadchodzący weekend. Musi byc pogodny, a jak nie będzie, to i tak pójdę do ogrodu.

Jurku, mnie jednak udają się zakupy w Benexie. Może nie mam takich wymagań, a może kupuję pospolite rośliny? Wiosną i latem wszystko się okaże. To nie są moje pierwsze zakupy u niego. Czym zraziłeś się do Benexa? Odmiany nie te, czy jakość materiału zła?

Renatko, co nie tak poszło z zakupami w Benexie?

Jacku, właśnie orientalne dla zapachu wziełam, choć lilie i tak w pewnym oddaleniu od tarasu posadzę. Nadmiar liliowego zapachu trochę mnie drażni. Samam jestem ciekawa jak to wszystko co sadzę będzie się zachowywać po zimie?

Dagmarko, Ciebie nie było przy ogrodzie całe lato. Czasem tak w życiu jest. Mam nadzieję, że powrót był szczęśliwy, syn pewnie stęskniony za mamą? Już dawno Twój ogród nie przypomina ugoru, a u mnie dalej ugór. Myślę, że nie możesz uważać się za cieniasa. Pracujesz bardzo intensywnie w ogrodzie i nie tylko. Mogę się wiele od Ciebie nauczyć.

Aniu, mój synek też rozróżnia niektóre rośliny i drzewa. Ta wiedza sama mu przychodzi, bo przecież obcuje z roślinami na codzień. Zobaczymy jak życie dalej się potoczy, czy mu czasem pomaganie nagle nie przejdzie. Teraz jest super. Ostatni o będąc w markecie, Patryk koniecznie musiał iść na dział "ogród" i kazał mi kupić sobie roślinkę, żebym byla szczęśliwa ;:167 . No trochę się rozkleiłam, a M był pod wrażeniem jak wychowuję dziecko.

Jeszcze tylko róże od Ewy przyjdą, posadzę je, miejsca już czekają. Wysadzę reszte cebulowych i kończę sezon. Wraz z końcem sezonu skończę wątek.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Hejka, to udało się z kuchnią trochę podciągnąć ;:63 to świetnie. Do świąt skończysz wszystko i znajdziesz sobie kolejny cel ;:306 tak to niestety bywa.
Ja ostatnio już ;:199 bez chęci na cokolwiek. Zresztą i tak nie mam czasu. W listopadzie mam tylko jeden wolny weekend. Reszta zaplanowana na maxa. Nie ma czasu usiąść przed kominkiem i się podelektować winkiem bo nawet jak wróce z pracy to zasypiam zanim głowa dotknie poduszki...
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jola, salon w kotłownię zamieniłam, bo palę póki sie da w kominku i grzeję nim cały dom. Na siedzenie przed nim też nie mam czas, chyba, ze wtedy jak rozpalam ;:306 .A zasypiam chyba szybciej od dziecka, potem się budzę i coś tam robię w domu.
Po M już dzwonią, żeby wracał do pracy, więc szykuje się znów ogrodowy weekend :tan . W domu (jak zapadnie zima), to chyba zwariuję. Prace z kuchnią rzeczywiście się posunęły do przodu i chyba przy okazji sypialnię zrobimy, bo teraz śpimy na materacu z wystawki położonym na styropianie (żeby du... było łatwiej do góry dźwignąć przy wstawaniu). Budowa to nic, potem wykończenie domu, to dopiero wyzwanie

to jest winowajca oderwania od ogrodu
Obrazek

Obrazek
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marzenko, tworzy się bardzo przyjemna i elegancka kuchnia :) Jeszcze trochę cierpliwości i wyrzeczeń, a będzie kompletna, zobaczysz ;:196
Poza sezonem właśnie kuchnia jest dla mnie odskocznią... Ty też możesz poszukać jakichś przyjemnych dań na chłodne dni :)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, już podczytuję Twój wątek, w którym potrafisz między ogrodem przemycić pyszne inspiracje, oraz wątek drugiej Agnieszki "pogaduchy...". Mam wrażenie, że wszystkie Agnieszki to takie ciepłe dziewczyny. Choć mam koleżankę Agnieszkę z podstawówki i to raczej ciepła osóbka nie jest :wink: .
Cieszę się, że kuchnia się podoba, choć ten wysoki połysk może być moim przekleństwem. Czym czyścisz szkło płyty?
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marzenko, dzięki za pozytywy pod moim adresem - lubię gotować, może stąd to wrażenie ciepła ;-))
Płytę kuchenną (a mam też kawałek czarnego szkła nad nią, jak i czarny szklany okap - nieco podobny do Twojego) czyszczę na bieżąco Starwaxem (o tym) i na koniec płynem do szyb. Wydajnie, wystarcza na długo i jest świetny.
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Marzenko ,nie było mnie kilka dni ,a tu takie zmiany ,śliczna kuchnia i dużo noeych roślin ;:138 :wit :wit
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marzenko kuchnia bardzo elegancka! Idealne otoczenie na zimowe wieczory ;:333
Ale cebul nakupiłaś! A te lilie! Będzie las liliowy jak u Rozanki :tan
W ogóle to nie mogę się doczekać przyszłego sezonu u Ciebie...tyle nowych róż i innych kwiatów, to będzie istne szaleństwo ;:oj ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”