Pod Jesionem cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod Jesionem cz.2

Post »

Tak Aniu! Tego jednego przypadkiem upolowałam wiosną, ale czy jest ich więcej?
Postaram się dowiedzieć w tą zimę.
Moi sąsiedzi hodują konie, więc szansa pozyskania obornika końskiego jest dość wysoka (obiecali, że mogę go sobie sama zorganizować sprzątając stajnię :;230 ), a to już szansa na sukces, bo turkuć podjadek namiętnie lubi przebywać w tym towarze. Z informacji jakie zebrałam dowiedziałam się, że zakopuje się ten obornik na ok 1 m głębokości i później wybiera delikwentów. Potrzebna do tego jest jeszcze zima, więc czekam i na nią. W przyszłym tygodniu zakopiemy i będziemy czekać. ;:124
Oby nie było tak jak z walerianą i kotami! Znajomi (i nie oni jedni) chcąc odstraszyć kota namiętnie niszczącego ich ogródek spryskali działkę walerianą ;:224 , bo tak im podpowiedział ktoś ,,życzliwy". Efekt: kot uciekł, bo wystraszyło go kilkadziesiąt innych, które zbiegły się z okolicy. ;:306

-- 6 lis 2013, o 10:55 --

Aniu! I masz odpowiedź ;:306
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Też słyszałam o zakopywaniu - pączków ;:306 Ale z tego co ja słyszałam, to teraz zakopujesz, one przed zimnem sie chowaja do paczków a zima wykopujesz paczki z turkuciami....
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Aniu! Dlatego przyszły tydzień to ostatni termin na te prace.
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajny temat - no nie? ;:306
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzeba nieba, trzeba chleba! ;:333
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Renato! Tak u Ciebie pysznie było ostatnio a tu coś takiego. ;:oj Nawet nie będę czytać, co znaczy "sie chowaja do paczków" ;:224
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zosiu! Z tych "pączków" sporo dobrego powstaje! Towarek bezcenny! ;:215 ;:224
Tylko sposób pozyskania nie bardzo mnie cieszy! Choć może wykorzystam chorobę i wyślę H. ;:170
Ten obornik i tak bardziej mi odpowiada niż zalegający u brata na działce (załatwiłam w zeszłym roku całą przyczepę krowiego :uszy ), jaka to wygoda, bo jest do dyspozycji, a w odpowiedniej odległości. ;:306
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U Ani Wieklkiejkulki napisałam tak:
renzal pisze:Aniu! Widzę, że plany masz spore... No cóż jak zrobiłam listę na wczorajszy dzień... i okazało się, że nie zrobiłam nawet 5% ;:223 Owszem w planach nie było leniwych itp., ale to bardzo frustrujące! Jednak ja bez planów-list nie potrafię już działać :shock: tyle mam zaległych spraw, a i bieżących nie mogę robić przez ten kręgosłup, więc fakt, że H po przyjściu z pracy miał obiad (ostatnio wracał i mi szykował) był już jakimś sukcesem.
U mnie najlepiej się sprawdzały plany z rozpiską na konkretne godziny. I tak nie zrobiłam wszystkiego, ale łatwiej było mi wszystko ogarnąć. I nawet jak wpadłam w najmniej odpowiednim momencie na pomysł coby pospisywać i posegregować nasiona, to lista jakoś przywoływała mnie do porządku! ;:170
No i teraz chciałam wyjść zrobić zdjęcia (planuje to od kilku dni), ale przypomniałam sobie, że trzeba wynieść odpadki na kompost, nakarmić kurę, kota ogrodowego, psy... Jak dobrze, że mam już obiad. ;:223
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sosna1 pisze:Renato! Tak u Ciebie pysznie było ostatnio a tu coś takiego. ;:oj Nawet nie będę czytać, co znaczy "sie chowaja do paczków" ;:224
A pieczarki jesz? Właśnie na tym rosną ;:306 ;:306 ;:306 ;:306 ;:306 ;:306 ;:306 ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Ja najlepiej działam spontanicznie.Wiele spraw mi zalega , ale zgubne dla mnie jest denerwowanie się ze czegoś nie zdążyłam zrobić. Pod wpływem stresu moja "DYCHAWICA" się uaktywnia.A tak, ni planuję , to się nie denerwuję , tylko cieszę się z tego co udało mi się zrobić.Dziś się zmobilizowałam i robię DUUUUŻE pranie.Rozpaliłam piec i kominek żeby szybciej suszyć , bo wiadomo ze na dworze już tak szybko mi wszystko nie wyschnie, choć i tam część wyląduję.
A doniczki stoją......
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapraszam do mnie - dam Ci liste w łapki..... ;:306
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A doniczki stoją!
Mamafrania! Na sznurki z praniem! Wbrew pozorom schnie dużo szybciej niż w domu! Jest więcej roboty, bo trzeba dosuszyć czasem w domu, ale i zapach inny. Wiaterek czyni cuda!
Ja listy muszę robić, bo mam skłonności do robienia tego co przyjdzie mi do głowy, a nie pilnych spraw i w związku z tym tak wygląda mój warzywnik w chwili obecnej! ;:223
Obrazek
Wielkakulka mnie tych list narobiło się tyle, ze chyba zacznę prowadzić zapisy w kompie, bo już w tych kartkach się gubię ;:333
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie jeszcze tylko pietruszka w ziemi, ale nie poszła w korzeń, wiec zostanie do wiosny. Mam szczaw do oberwania, ale mi sie już nie chce - mam w słoiczkach na zime, a teraz zupy nie będę gotować.
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Renatka a czy Ty bierzesz dziecko udział w jakimś konkursie? Czy to wszystko musi być tak i tak a jak jest inaczej to jest źle? Mój warzywnik, również prezentuje się tak jak Twój. Wykopałam warzywa a reszta czeka do wiosny na agregat. Muszę wyciągnąć z tunelu krzaki pomidorowe i spalić ale czasu brak. Czy Ty jesteś na zwolnieniu lekarskim? Jeśli jesteś to lepiej uważaj, bo jak Cię urzędasy z ZUS-u sprawdzą to jak wytłumaczysz strój ogrodniczki i rączki powalane ziemią? Że się z bólu przewróciłaś w grządki? :wink: :D :D
Odpocznij! :D ;:196
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marginetka pisze:...Czy Ty jesteś na zwolnieniu lekarskim? Jeśli jesteś to lepiej uważaj, bo jak Cię urzędasy z ZUS-u sprawdzą to jak wytłumaczysz strój ogrodniczki i rączki powalane ziemią? Że się z bólu przewróciłaś w grządki? :wink: :D :D
Odpocznij! :D ;:196

Aj, że kąpiel błotna brała na cerę pomaga, dermatolog zalecił....
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”