Ogród Andzi cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Andzi cz.2

Post »

Aniu , cały Twój ogród to skalniak. Dużo kamoli i to mnie się podoba. Chciałem zrobić choć ''odcięcia'' od trawnika , bardzo by to ułatwiło pielęgnację i koszenie. ;:108
Kokorycz pogięta( niebieska) teraz u Ciebie kwitnie :?: ;:oj ;:oj Moja tylko na wiosnę.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu a masz może zdjęcie tej tawułki jak kwitła?
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Aniu ;:167 witaj :wit cieszę się że skalniaczek Ci się podoba ;:196

Tadziu :wit obrzeża z kamienia to są troszkę uciążliwe...dwa razy do roku trzeba pryskać żeby trawa nie wrastała w kamienie...podczas koszenia zawsze jakieś kawałki zostają nie wykoszone. Po opryskaniu jak trawa wyschnie, gracką można idealnie ściągnąć wszystko co wyschło. Cegła jest lepsza, kosić jest o niebo lepiej...manewrować kosiarką jest wygodniej, trawa też jest zatrzymana i nie wrasta w rośliny. Na części rabat są wkopane obrzeża z tworzywa , też zdają egzamin...tylko przy brzegach ryją gryzonie, trawa się zapada...brzegi sterczą na różnych wysokościach...niezbyt ładny widok. Ale i tak jestem zadowolona, bez tych zabezpieczeń, były by pełne ręce roboty...tak jest o wiele łatwiej. Polecam nawet najprostszy sposób, obrzeża z tworzywa skutecznie zatrzymują trawę...koszt też jest w miarę niski, bo kamienie to wiadomo...głowa boli jak się ceny zobaczy :wink:

Iwonko ;:196 tak kwitła Tawułka...kwiatów było dosłownie kilka...tutaj jest tylko jeden...możne jak się na dobre zakorzeni obsypie się kwiatostanami.

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Aneczko :wit
Może i smutno masz bez kwiatów,,ale jak pięknie na tych skalniakach ;:215
Imponujący,idealnie wymuskany,,,cudny ;:63 ;:63
No,,,ale jak duża działka,,,,to i dużo możliwości ;:173
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu :wit działka to prawda duża, ale jak to na wsi w gospodarstwie...każdy jeździ jak chce, i parkuje też gdzie popadnie...z roślinami nie mogę się bardzo rozbijać bo są wyłamane albo przejechane...przy modrzewiach chciałam obsadzić jakimiś krzewami ale zaraz będzie to wszystkim przeszkadzać. Droga wjazdowa też jest już przesunięta w stronę ogródka...kierowca zabierający mleko zaczął coraz bardziej skręcać w stronę rabatek...nabiłam kołki z czerwonymi tasiemkami. Nawet kołki poprzewracał, teraz wyrobiły się koleiny...więc jeździ jednym śladem.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadziu, znam ten kłopot z granicą skalniak - trawnik. Najlepiej ułożyć z kamieni chodnik, od kórego zaczyna się skalniak. Ale mim łatwo mówić, ja mam łupek, który sam rozpada się na "płyty chodnikowe".
Z tym, że mój problem, to glina, z której nie tak łatwo wyrwać cokolwiek.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne kamyki Aniu, już widziałam byłam w Twoim wątku...ścieżki śliczne wychodzą... przydało by się troszkę takiego budulca... poprzetykać skalniak, innymi kamykami...rośliny lepiej by było widać. O ścieżkach nie wspomnę :D
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aniu witaj. :wit
W Twoim jesiennym ogrodzie zupełnie smutno nie jest. ;:138
Jeszcze sporo kwiatów kwitnie, a niektóre byliny mają kolorowe liście.
Nie bez znaczenia jest piękny biały kamień, który całość rozwesela, w dodatku tak czyściutko u Ciebie. :)
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu Twój ogró to nawet bez kwitnących kwiatuchów wygląda imponująco!
Masz tak wiele roślin i na dodatek ciekawych , skalniakowe maluchy świetnie się prezentują wpojone w biel kamienia :)
Modrzew jak dla mnie to w okresie jesiennym wygląda najapetyczniej.
Masz pięknie :D
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Aniu,ja nie poznaje Twojego ogrodu :shock: Fakt,nie było mnie tu trochę.Ogród wydoroślał,szalejesz z zakupami.Zapisałam sobie ten powojnik Gizela,piękny jest ;:173 Kupiłaś pięknotkę już owocującą,ciekawa jestem,czy na drugi rok też zawiąże owoce.Wyczytałam gdzieś,że muszą być dwa egzemplarze.
u mnie kwitła niby,ale kwiat opadał.Dokupiłam drugi krzaczek i zobaczymy ;:131 Chyba pójdę w Twoje ślady i przesadzę ogniki w jakieś zaciszne miejsce,bo przemarzają co roku i nie ma z nich ozdoby ;:222 Pora na to teraz idealna,tylko czasu brak...
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taju :wit pogoda w tym roku pozwoliła uprzątać wszystko na bieżąco...można powiedzieć że sezon już jest zamknięty, liście są wygrabione...klematisy obsypane korą, Rh opalikowałam tylko włókninę trzeba rozciągnąć. Róże czekają tylko na kopczykowanie, ale to dopiero po większym przymrozku...wcześniej nie okryję bo myszy gniazda sobie porobią, przez zimę korzenie zjedzą. Co do czystości rabat to nawet muchotrzyk jest wydarty, kogut z kurami wszystko przewraca do góry nogami ;:124 Chyba pójdzie do gara bo całe stadko kilka razy dziennie prowadzi na rabatki ;:224 Nerwowa się ostatnio na drób zrobiłam ;:306 Trawy tylko nie zdążyłam wykosić, tak jakoś się zeszło. Wiesz że ostatni raz jak kosiłam, chciałam zdążyć przed burzą...jak błysnęło i rąbnęło gdzieś blisko to kosiarka poleciła mi na Rh i gałąź złamałam...myślałam że zawału dostanę... na tym się koszenie zakończyło.

Kasiu co roku wszystko powoli rośnie, ogród zaczyna być widoczny...w tym roku posadziłam dużo krzewów, nie są jakieś wypasione...małe sadzonki za grosze, ale myślę za zakryją puste miejsca. W nowym sezonie nastawiam się na kilka drzew liściastych, od drogi aż się prosi żeby coś posadzić przy iglakach.
Róże też przesadziłam na mniej zalewane stanowiska, mam teraz dużo wolnego miejsca ;:333
Zimą pomyślę czym zapełnić, bylinami i jednorocznymi raczej nie obsadzę...po dłuższych opadach wszystko stoi w wodzie.

Witaj Mirko ;:167 o Pięknotce dopiero jak posadziłam to przeczytałam, że powinny być blisko siebie dwa egzemplarze...tylko nie wiem czy tej samej odmiany czy innej. Nie wiem też czy krzaczek przetrwa zimę, na wszelki wypadek o kopczykowany jest już korą.
Ognik koniecznie przesadź, szkoda czekać...nawet jak się dobrze ukorzeni to obmarznie, w przewiewnym miejscu...wprawdzie odbije od korzenia, ale co to za urok jak kwitnie tylko na tej części co była przysypana śniegiem kilka cm nad ziemią...w zacisznym miejscu ma większe szanse.
Możesz też przyłożyć gałąź, trzeba tylko na tej części co będzie przysypana ziemia oberwać listki...przez kilka tygodni powinna się ukorzenić. W cieplejsze miejsce będzie jak znalazł nowa sadzonka.
Clematisów posadziłam cztery sztuki, w miejscu po różach myślałam posadzić jeszcze dwie sztuki ale inne odmiany pełno kwiatowe. Na wiosnę w naszych szkółkach mają bardzo duży wybór, coś można wybrać. Stronę internetowa też mam zapisaną, tam to są dopiero klemki ;:333
Gizela kwitła jednym kwiatem, odmiana późno kwitnąca...kwiatuszek miał z 5 cm średnicy...ciekawe czy będzie większy, na etykietce pisze że średnica 10 cm.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja powtórzę za Miriam-Mirką, że twój ogród Aniu bardzo się zmienił, wypiękniał, dojrzał. Bardzo wiele wnoszą tu te białe kamyki, tworząc ład i po4rządek i podkreślając urodę roślin. Na skalniaczku widzę jeszcze małe sadzonki, jak zresztą sama wspomniałaś, dlatego widać zbytnią przewagę kamieni nad nimi. Ale gdy się rozrosną, będzie wspaniale.
Bardzo mnie zainteresowała ta tawułka wybarwiona na czerwono, o której rozmawiałyście z Iwoną. Ciekawe, że rośnie tak dobrze na słońcu, bo tawułki to ponoć rośliny cienia. Myślę, że jednak w cieniu nie wybarwiłaby się tak zjawiskowo. Ma pewnie zapewnioną stałą wilgoć i dlatego tak świetnie się rozwija. :)
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aniu a wiesz,że ja nie raz kończyłam kosić w burzę. ;:oj
Nie wiedziałam, że to takie niebezpieczne. Od tego razu nigdy więcej, dzięki, że mnie ostrzegłaś.
Kury, a szczególnie kogut, to lubią ciągle grzebać na rabatach, dawniej mama hodowała, to wiem .
Więc się dziwię, jakim cudem taki porządek potrafisz zachować w ogrodzie.
Miłego weekendu . :)
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu ;:167 tawułka w najgorsze upały dostała kilka razy solidną porcję wody...kamyki i agrowłóknina utrzymywała wilgoć...w nogi miała mokro i to wystarczyło że dobrze rosła .Widocznie ta odmiana jest troszkę inna, te większe odmiany już dawno podeschły i straciły liście...ta niziutka tak jak widać jeszcze ma listki żywe chociaż wybarwione...ziemia gliniasta też ma chyba duże znaczenie. Nieraz czytam że ktoś narzeka na taką ziemię...ale ja tak nie sądzę, to prawdziwy skarb ogrodnika...rozluźniona ziemią z kompostownika jest sypka, a rośliny jak dobrze się zakorzenią pięknie rosną.
Dobrze zauważyłaś że na skalniaku prawie nie widać tych malutkich rozetek...kombinuje jak je wyeksponować...poprawiłam na razie ułożenie kamieni...doszło też kilka innych gatunków roślin takich do 10 cm wysokości, które mogą rosnąć w pełnym słonku. Większych od 15 cm nie chce sadzić, mam doświadczenie ze starym skalniakiem, wszystko było zarośnięte nawet kamienie były przykryte...ładnie wszystko wyglądało jak zakwitło, wymieszane różne gatunki pomiędzy sobą... jak przekwitło, koszmarnie to wyglądało.
Taju ;:196 nic na to nie poradzę, trzeba to zaakceptować jak się chce jeść jajka z żółtym żółtkiem, a nie z brązowym z marketu ;:306

Widok z kuchennego okna ;:173

Obrazek

Na tle choinki posadziłam różę, z boku będzie miała za towarzystwo klematisa, a pod nogami rudo wybarwionego iglaka,,rośnie do 50 cm''szerokości...co o tym sądzicie :?:

Obrazek

Obrazek

Rh przygotowany do okrycia...wiąz prawie zgubił lećcie ale jeszcze się trzyma :)

Obrazek

Tutaj rządził kogutek...liśćmi okryłam nowo posadzony krzew, teraz i żurawki są przykryte :;230

Obrazek

Modrzew zrzucił igły, okrył skalnice...na wiosnę szczotka będzie w użyciu żeby oczyścić zielone poduszki ze skalnic ;:65

Obrazek
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aneczko, znalazłam zdjęcie , które mi się spodobało. Chodzi o cyprysika Boulevard.

Obrazek

A ogród pięknie przygotowany do zimy.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”